Знову "евакуація": окупаційна влада Херсонщини вивозить організації та людей з 15-кілометрової зони

Знову "евакуація": окупаційна влада Херсонщини вивозить організації та людей з 15-кілометрової зони

Ексклюзивно
Знову "евакуація": окупаційна влада Херсонщини вивозить організації та людей з 15-кілометрової зони
. Херсонщина. Так звана "евакуація" жителів Каховки та Нової Каховки окупаційною владою, січень 2023 Фото: окупаційні ЗМІ

Так званий "голова Херсонської ВЦА" Володимир Сальдо оголосив про повну евакуацію жителів та підрозділів окупаційної влади та організацій з 15-кілометрової лівобережної зони Дніпра. Про це йдеться в окупаційному телеграм-каналі Каховського району. Суспільне зібрало реакції людей на дії окупаційної влади.

Розпорядження Сальдо про повну евакуацію людей є "нікчемним документом", заявив голова Херсонської облради Олександр Самойленко у коментарі Суспільному. За його словами, існує юридичний термін "нікчемна угода" — коли особа видає такий документ, він не має ні юридичної сили, ні фактичної, також не має ніяких правових наслідків.

"Але це непоганий сигнал в тому, що окупанти все ж таки розуміють, що Збройні сили України рухаються в правильному напрямку, і територія, яка ближче до річки Дніпро, хай вона буде лівобережна, хай вона буде правобережна — це територія Херсонської області, частина української держави", — сказав Самойленко.

Окупаційна влада, тікаючи з лівобережжя Херсонщини, перевела обласні так звані "комунальні органи" до Генічеського району, каже перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

"Розпорядження про евакуацію може бути продовженням тактики створення максимально несприятливих умов для життя наших людей. Цим підштовхують їх виїжджати з території Херсонської області до Російської Федерації", — розповів Соболевський.

15 кілометрова смуга на лівому березі Дніпра — це смуга населених пунктів майже від Великого Рогачика до Голої Пристані, включаючи міста Каховка, Нова Каховка, Гола розповів Суспільному директор Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олександр Мошнягул.

"Окупаційна влада віднесла до категорії ворогів жителів, які не хочуть виїжджати з Олешок. Вони їх поки що не розстрілюють, але кидають напризволяще і не надають жодної допомоги, соціальної підтримки. Також, вивозячи обладнання в Іванівку або умовно у Сірогози — маленькі населені пункти, де небагато людей, окупанти залишають сам на сам з проблемами жителів цих всіх населених пунктів", — говорить Мошнягул.

На його думку, такі рішення Сальдо викликані саме цим — начебто він "губернатор", який зберігає майно для своєї подальшої діяльності. Але якщо говорити про загальний глобальний рівень щодо Херсонщини, каже Олександр Мошнягул, окупантів цікавить територія, а не люди.

Що відомо

  • Так званий "голова Херсонської ВЦА", колаборант Володимир Сальдо 18 жовтня заявив про переселення жителів тимчасово окупованої території Херсонщини на лівий берег Дніпра. Звернення опублікували пропагандистські ЗМІ.
  • 19 жовтня 2022 року окупаційна влада розпочала так звану "евакуацію" на лівий берег Дніпра. Охочих виїхати з Херсона збирали у Херсонському річпорту і катерами перевозили до Олешок і Голої Пристані.

Читайте також

Зі стрілецькою зброєю і без засобів захисту — на лівобережжя Херсонщини прибуло поповнення російських військ

Російські військові вчергове обстріляли тимчасово окуповану Каховку

У Скадовську на Херсонщині російські окупанти розікрали лікарню

334 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок