За програмою "Доступні ліки" збільшилась кількість препаратів для хворих на хронічні обструктивні захворювання легень

За програмою "Доступні ліки" збільшилась кількість препаратів для хворих на хронічні обструктивні захворювання легень

За програмою "Доступні ліки" збільшилась кількість препаратів для хворих на хронічні обструктивні захворювання легень
. ФОТО: Getty Images (ілюстративне)

За програмою "Доступні ліки" розширили перелік лікарських форм препаратів для тих, хто страждає від хронічних обструктивних захворювань легень. Про це Суспільному повідомив начальник Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА Андрій Лінник.

За його словами, до переліку доступних за програмою ліків додалися чотири лікарські форми препаратів, які до того вже були.

"Щодо лікування хвороб органів дихання, при яких прийом ліків є довготривалим, слід зазначити наявність у переліку доступних ліків таких препаратів, як сальбутамол, будесонід, беклометазон, іпратропію бромід та їх комбіновані форми. Шляхами прийому цих засобів є переважно інгаляційний та пероральний, тобто це капсули, порошок для інгаляцій тощо. Останнім наказом МОЗ України у жовтні 2022 року у перелік додані комбіновані препарати, які містять будесонід+формотерол, сальметерол+флютиказон", – йдеться в повідомленні.

Програма "Доступні ліки" передбачає відшкодування вартості препаратів за рахунок державних коштів. Частина препаратів є повністю безкоштовними, деякі з них – частково.

Стосовно ліків для хронічних захворювань легень – за шість видів препаратів здійснюється повне відшкодування вартості, за інші три – частково доплачує пацієнт, у залежності від оптово-роздрібної ціни, від 15% до 30%.

Аптечні заклади на Чернігівщині мають укладені договори з Національною службою здоров’я України на отримання доступних ліків людьми, що їх потребують. Перелік аптек та пунктів відпуску доступний на сайті Національної служби здоров’я України. В Чернігівській області наразі за програмою "Доступні ліки" працюють 38 аптечних закладів, на базі яких функціонують 272 пункти відпуску лікарських засобів.

"Заклади аптечної мережі, які мають договори з Національною службою здоров’я України та працюють з програмою «Доступні ліки», забезпечені необхідними препаратами відповідно до потреб населення територіальних громад", – повідомляє Лінник.

Для отримання ліків пацієнту необхідно звернутися до сімейного лікаря, отримати електронний (або, в умовах воєнного стану може бути паперовий) рецепт та звернутися в аптечний заклад, який працює з Програмою на підставі договору з Національною службою здоров’я України.

За його словами, захворюваність населення області на хвороби органів дихання не має тенденції до зниження. Точних даних за 2022 рік немає – якраз триває збір статистики по громадах та закладах охорони здоров’я.

"Разом з тим, у 2021 році в області налічувалось понад 1200 випадків хронічних обструктивних захворювань легень, близько 800 – бронхіальної астми. Аналіз захворюваності буде проводитися після отримання даних за 2022 рік".

Читайте також

Інфаркт: хто має до нього схильність та яка профілактика хвороби. Розповідають лікарі

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок