З херсонського Хоспісу виписують пацієнтів - у чому проблема

З херсонського Хоспісу виписують пацієнтів - у чому проблема

З херсонського Хоспісу виписують пацієнтів - у чому проблема
. Світлина: Суспільне Херсон

Пацієнтів із херсонського Хоспісу виписують додому. Попри це його директор Ігор Васильєв запевняє, що заклад не закривають. Просто не вистачає фінансування, додає головна бухгалтерка Галина Маломан. Чому все ж виписують пацієнтів, які потребують постійного медичного догляду, дізнавались кореспонденти Суспільного.

Щомісяця з національної служби здоров'я надходять гроші на існування херсонського Хоспісу. Проте це - лише 15 відсотків від загальної потреби закладу, говорить головна бухгалтерка Галина Маломан. Через це доводиться виписувати пацієнтів.

Самі пацієнти та їх родичі нарікають, що для них це створює зайві проблеми. Зокрема, 25 травня виписали 92-річну бабусю Наталі Атоженко. Вона перебувала на лікуванні 2 місяці.

З херсонського Хоспісу виписують пацієнтів - у чому проблема
З херсонського Хоспісу виписують пацієнтів. Керівництво нарікає на недостатність фінансування. Світлина: Суспільне Херсон

"Я працюю, матуся в мене теж старенька і дуже хвора, тож дуже тяжко. Ми були дуже задоволені, що змогли тут на ці два місяці пролікуватися. Дуже тяжко бабусю в такому віці кудись покласти - нереально", - говорить Наталя Антоженко.

Минулого літа дядько Марини Дядюн з гангреною потрапив до Хоспісу. Цілодобовий медичний догляд вдома її родина забезпечити чоловікові не може. Проте їх повідомили 20 травня, що дядька виписують додому.

"Створити такі умови, як тут, ми не зможемо. Це спеціальне ліжко. Тут він серед людей, з якими може поспілкуватися. Навіть це ми не можемо забезпечити, адже постійно на роботі. Важливо забезпечити невиліковно хворих людей не тільки гарними побутовими умовами, а й медичною допомогою. І все це є у цій лікарні", - говорить Марина Дядюн.

Жінка – одна з тих, хто звернувся до фонду громади Херсона "Захист", який 5 років допомагає Хоспісу.

"Ми зіштовхнулися з цією проблемою минулого тижня. Будемо підіймати громадськість, рідних, херсонців - треба, щоб реформа у цьому руслі була переглянута. Ми замінили майже всі ліжка на медичні, функціональні. Купили майже на всі ліжка протипролежневі матраци, концентратори кисню", - розповідає голова фонду громади Херсона "Захист" Лариса Польська.

Голова фонду громади Херсона "Захист" Лариса Польська
Голова фонду громади Херсона "Захист" Лариса Польська. Світлина: Суспільне Херсон

На початок квітня у Хоспісі перебувало 50 пацієнтів. З початком виписки їх кількість зменшилась до 30.

Причини проблем Хоспісу пояснює його директор Ігор Васильєв. Чоловік говорить, що з 1 квітня медичні заклади отримують фінансування не на рік, а щомісяця, і оплачується кожен окремий пролікований пацієнт. Гроші, отримані в квітні, вже закінчилися.

"Усі пацієнти, які в нас перебувають, - усі отримали стовідсоткову паліативну допомогу. Пацієнти, які отримали у нас допомогу, виписуються, щоб і надалі отримувати допомогу за місцем проживання", - веде далі Ігор Васильєв.

За словами чоловіка, зараз паліативну допомогу можуть надавати усі медичні заклади, які отримали пакети на надання таких послуг. Скідбки їх в місті, Ігор Васильєв не уточнює. Проте скаржить на брак коштів для відкриття другого відділення Хоспісу.

Директор комунального некомерційного підприємства "Обласна лікарня "ХОСПІС" Ігор Васильєв.
Директор комунального некомерційного підприємства "Обласна лікарня "ХОСПІС" Ігор Васильєв. Світлина: Суспільне Херсон

"Потрібні гроші на зарплату персоналу. Відділення з гарним ремонтом, але через відсутність зарплати відкрити не можемо", - пояснює директор закладу.

93 тисячі 760 гривень щомісяця – сума, передбачена національною службою здоров’я на утримання закладу та обслуговування пацієнтів. Цього вистачить на 8 пацієнтів. Для повноцінного функціонування Хоспісу необхідно 616 тисяч, - розказує головна бухгалтерка Галина Маломан:

"Обласна рада дала нам 25 тисяч щомісячно з державної субвенції. Це ще два пацієнти. За нашими минулорічними розрахунками потрібно 12 300 гривень щомісяця на одного пацієнта. Гроші, які надає нам НСЗУ, - це 1 875 гривень щомісяця на одну людину".

Головна бухгалтерка комунального некомерційного підприємства "Обласна лікарня "ХОСПІС" Галина Маломан
Головна бухгалтерка комунального некомерційного підприємства "Обласна лікарня "ХОСПІС" Галина Маломан. Світлина: Суспільне Херсон

За словами директора херсонського Хоспісу, із закладу мають намір виписати усіх пацієнтів, кого заберуть родичі. Наразі не усі рідні виходять на зв'язок із медиками.

Оксана Хлєбус, Ілля Контішев, Володимир Чепинога.

На початок