Спогади про оборону Донецького аеропорту: захисник ДАПу Сергій Дека із Житомирщини

Спогади про оборону Донецького аеропорту: захисник ДАПу Сергій Дека із Житомирщини

Спогади про оборону Донецького аеропорту: захисник ДАПу Сергій Дека із Житомирщини
. Фото: Сергія Дека

20 січня у День вшанування захисників Донецького аеропорту один із його захисників – десантник Сергій Дека з Ружина – розповів Суспільному про бої за ДАП у 2014 році та за Гостомельський аеропорт – у 2022 році, в яких він брав участь.

З 2013 року Сергій Дека уклав контракт на службу у 13 окремому аеромобільному батальйоні 95 окремої аеромобільної бригади. У складі батальйону в березні 2014 року відправився у Херсонську область для захисту кордонів материкової України. 15 квітня разом з бригадою прибув в Донецьку область. 26 травня 2014 року у складі армійського спецпризначення відбув на штурм Донецького аеропорту, який був захоплений терористами 25 травня. За штурм та утримання Донецького аеропорту Сергій був представлений до нагороди.

Тоді десантники 95 бригади на гелікоптерах висадилися на летовищі і за п’ять днів знищили 262 російських бойовики.

"Коли на нас цілились з переносного зенітно-ракетного комплексу, якби в нас була осічка снайпера, все могло піти за іншим сценарієм, якби нас накрили в той момент, бо в нас були малі сили: три гвинтокрили – це не пів сотні Ка-52", – розповідає Сергій Дека.

Спогади про оборону Донецького аеропорту: захисник ДАПу Сергій Дека із Житомирщини
Фото: Сергія Дека

Спогади про оборону Донецького аеропорту: захисник ДАПу Сергій Дека із Житомирщини
Фото: Сергія Дека

Після демобілізації у 2015 році Сергія записали у резерв Збройних сил України. Кілька років він вже в якості волонтера допомагав 95 бригаді продуктовими наборами та продовольчими матеріалами.

У 2016 році Сергій працював над соціальним проєктом, в рамках якого воїни, котрі демобілізувалися у 2015-2016 роках, займалися реконструкцією приміщення кінотеатру в Ружині – будівля була в аварійному стані. Проєкт передбачав соціальну адаптацію та реабілітацію воїнів АТО, котрі, займаючись будівельними роботами, спілкувалися і відволікалися від спогадів про війну.

Спогади про оборону Донецького аеропорту: захисник ДАПу Сергій Дека із Житомирщини
Донецький аеропорт. Фото: Військове телебачення

Згадуючи оборону ДАПу у 2014 році, Сергій каже, що це були складні бої, але вони дали час основним силам. Те ж саме зробили нацгвардійці, які прийняли бій із росіянами в Гостомелі, говорить Сергій. Сьогодні він допомагає навчати новобранців, разом з якими зачищав Гостомельське летовище.

"Коли я заходив на зачистку, вони (росіяни – ред.) вже накивали п’ятами. Так було там заміновано, і мінують вони чітко", – каже десантник.

Побратими Сергія сьогодні наближають перемогу на фронтах

"Але якою ціною, ви знаєте? Жодна країна світу нам зараз не заздрить. Здавалося б, що таким "залізним" людям нічого не буде, а от його немає і все. Те ж саме із хлопцями, з якими я воював у 95 бригаді в 2014 році – коли я дізнаюся, що їх немає – слів не вистачає. І все. Як свічка, яка згорає. Але вона світить для інших. Вона дає тепло і ту пам’ять, якою ціною це все нам далося", – говорить захисник ДАПу.

Що відомо

  • День пам’яті захисників Донецького аеропорту встановили за ініціативою українських військових, які 242 дні боронили цей стратегічний об’єкт.
  • Оборона Донецького аеропорту тривала 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року.
  • Бої за Донецький аеропорт почалися 26 травня 2014 року, коли російські окупанти захопили будівлі аеропорту. Цього ж дня українські військові завдали удар по позиціях окупантів та встановили контроль над Донецьким летовищем.
  • На січень 2015 року припадають найкривавіші та найзапекліші бої. 13 січня в результаті постійних масованих танкових і артобстрілів з боку окупантів впала диспетчерська вежа, зображення якої стало символом оборони аеропорту. Далі бої точилися за поверхи нового терміналу. 18-20 січня українські військові утримували перший поверх, а підвал та верхні поверхи контролювалися окупантами. Російські бойовики, скориставшись перемир’ям для евакуації своїх убитих і поранених, замінували перекриття будівлі та підірвали їх.

Ще по темі

  • "Бій, який запам'ятаю назавжди". Боєць з Житомирщини Сергій Дека про зачистку Донецького аеропорту
  • День пам'яті захисників ДАПу: у 2023 році на Житомирщині пам'ять полеглих військових вшановуватимуть в іншу дату.
  • Історія житомирянина Андрія Слобоженюка, який брав участь у боях за Донецький аеропорт.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок