В Запоріжжі піонери повернуться в одноіменний сквер. Але вже без краваток

В Запоріжжі піонери повернуться в одноіменний сквер. Але вже без краваток

В Запоріжжі піонери повернуться в одноіменний сквер. Але вже без краваток
. Индустриалка

Фонтан "Дружба", скульптурна композиція "Юні піонери" або просто пам'ятник піонерам наразі демонтовано, але лише тимчасово. Оновлена скульптурна група повернеться у сквер, який прийнято називати сквером піонерів. Наразі ж триває реконструкція, схвалена районною адміністрацією Олександрівського района Запоріжжя.

Нову версію композиції вже охрестили "пам'ятником дружбі чоловіка і жінки". Майстри, які реставрують скульптури, по суті, створюють її з нуля на основі 3D моделі оригіналу та вигадують нові сенси для кожної з шести дитячих пар. Суспільне ж спробувало розібратися, чому в центрі Запоріжжя буде зберігатися нагадування про радянське минуле та чи вдасться переконати містян в тому, що піонери - насправді не піонери.

В Запоріжжі піонери повернуться в одноіменний сквер. Але вже без краваток
Фонтан "Дружба". Фото з архіву краєзнавця Романа Акбаша.

Композиція зі скульптур піонерів - представників різних радянських республік, була встановлена у Запоріжжі у 1950-ті як частина фонтану. Автор композиції - Михайло Худас, уродженець Запорізької області, відомий також скульптурами, які вінчають фасад театру ім. Володимира Магара (на той момент ім. Щорса), де він працював декоратором.

Точна назва скульптурної композиції спірна. На схематичному плані 1970-х років вона носить назву "декоративна скульптурна група "Юні піонери". Коли саме з'явилася назва - "Дружба", наразі встановити не вдалося, але в нинішніх документах скульптура зветься саме так.

В Запоріжжі піонери повернуться в одноіменний сквер. Але вже без краваток
Витяг із паспорту пам'ятки історії та культури. Тут скульптурна група носить назву "Юні піонери". Копія документу з архіву Владислава Мороко.

З моменту встановлення пам'ятки минуло близько 70-ти років. Коли саме перестав працювати фонтан встановити важко, але представники покоління 70-х - 80-х кажуть, що не пригадують, щоб їм доводилося бачити, як функціонує водограй. Над самими фігурами час також не змилостивився: вони сильно постраждали від рук вандалів, а бетон, з якого вони виготовлені, потемнів.

Про наміри відновити сквер, а разом з ним і скульптурну композицію, міська влада заявила в листопаді 2019, аргументуючи рішення проведеним "серед тисяч респондентів" опитуванням, заступник голови Олександрівської районної адміністрації Олександр Наріженко каже:

" У багатьох жителів саме це місце асоціюється з дитинством і юністю. Щомісяця ми отримуємо по кілька заявок з проханням відновити цю архітектуру і привести до ладу сквер."

У Запоріжжі в 2019 році дійсно була проведена публічна консультація ініційована ВІ "Активна Громада" інституту "Республіка" спільно з адміністрацією Олександрівського районуміста. Опитування стосувалося того, у якій зеленій зоні варто провести заходи з благоустрою насамперед.

В Запоріжжі піонери повернуться в одноіменний сквер. Але вже без краваток
Результати опитування інституту "Республіка". inrespublica.org.ua

При цьому пропозиції до реконструкції були надані безпосередньо адміністрацією, каже комунікаційна координаторка ВІ "Активна Громада" Олеся Лапікова. Зокрема по скверу піонерів вже була готова проєктна документація, але жодних публічних обговорень проєкту не планувалося, про це в етері програми "Тема Дня" на Суспільному Запоріжжя казав голова Олександрівської райадміністрації Валерій Мостовий.

Питання про те, чи буде змінюватися назва скверу і загальна концепція рекреаційної зони, пов'язаної з радянською добою, пан Мостовий у тій же програмі обходить, зазначаючи, що адміністрація району готова розглянути пропозиції громадян в ході публічних консультацій. Як наразі відомо, таких публічних обговорень не відбулося.

Також районний голова пропонує не прив'язувати слово "піонер" до комуністичного режиму, зазначаючи, що воно може вживатися у сенсі "першопрохідець", а далі називає скульптурну композицію, яка знаходиться у сквері не пам'ятником піонерам, а "фонтаном дружби народів".

Нагадаємо, що скульптури дітей мали чіткі ознаки приналежності саме до радянського піонерського руху - пілотки та піонерські краватки.

Створений за зразком скаутського руху, піонерський рух відрізнявся від нього у суттєвих аспектах: система мала всеосяжний державний характер і ставила собі на меті ідеологічну індоктринацію дітей та їхнє виховання як громадян, цілковито відданих комуністичній партії та радянській державі. Рух мав таку повну назву: Всесоюзна піонерська організація імені В. І. Леніна

За словами директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ЗОДА Владислава Мороко, назва скверу є прикладом саботажу Закону про декомунізацю з боку місцевої влади:

"Я думаю, що спекуляція на темі, можливо, гарних спогадів про дитинство деякими чиновниками, вона виливається в те, що закон не виконується".

В Запоріжжі з'явиться пам'ятник чоловічій і жіночій дружбі

Додамо: декомунізовувати назву самого скверу не стали. Наразі він має стару назву - Піонерський. Мер Запоріжжя Володимир Буряк з цього приводу заявив, що піонери - не тільки молодіжна організація, а ще й першопрохідці. Тому і пам'ятник доречно залишити таким, як він і був.

"В моєму розумінні піонери — це першовідкривачі, а ми їх пов'язуємо лише з декомунізацією" - наводить цитату очільника міста "Индустриалка". Реконструктори ж кажуть, що оновлені скульптури будуть без піонерських краваток.

Перебудову композицію доручили компанії “Юністар”. Спеціалісти почали відновлювати втрачені фрагменти за фотографіями. Працює над пам'ятником група фахівців, серед яких скульптор Сергій Юрченко, що живе в США, ливарі з Білої Церкви, а також допомагають консультанти з різних міст України. Форми для скульптури будуть друкувати на 3D-принтері.

В Запоріжжі з'явиться пам'ятник чоловічій і жіночій дружбі

Для відновлення пам'ятника фото з власного архіву надавав краєзнавець Роман Акбаш. Але сам попередніми результатам реконструкції не задоволений. Каже, що скульптурну композицію не реставрують, а створюють фактично нову. Принаймні так виглядає з тих 3D-моделей, які показали зараз.

В Запоріжжі з'явиться пам'ятник чоловічій і жіночій дружбі

"Нещодавно були пояснення від скульптора, що це, мовляв, нові смисли скульптур. Але це ніби взятися реставрувати, наприклад, "Джоконду". В ході роботи намалювати іншу жінку. А потім ще намагатися з'єднати власний замисел і замисел Да Вінчі," - пояснив свою позицію краєзнавець.

В Запоріжжі з'явиться пам'ятник чоловічій і жіночій дружбі

Поки не зрозуміло, як саме будуть виглядати скульптури після реконструкції, адже наразі перебудова затримується через карантин і закриття кордонів - не приходять вчасно замовлення, необхідні для продовження .

На початок