Зеленський під час "Рамштайну" закликав партнерів надати Україні танки, винищувачі і ракети дальнього радіуса

Зеленський під час "Рамштайну" закликав партнерів надати Україні танки, винищувачі і ракети дальнього радіуса

Зеленський під час "Рамштайну" закликав партнерів надати Україні танки, винищувачі і ракети дальнього радіуса
. Президент Володимир Зеленський звернувся до учасників Консультативної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн", 20 січня 2023 року, фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський сьогодні 20 січня вперше звернувся до учасників Консультативної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн". Він закликав партнерів надати Україні танки, винищувачі F16 і ракети дальнього радіуса.

"Усі ми можемо використати тисячі слів у дискусіях, але я не можу поставити слова замість гармат, які потрібні проти російської артилерії, чи замість ракет ППО, які потрібні для захисту людей від російських повітряних ударів", — наголосив Зеленський.

Він зазначив, що Україна розраховує, що наступні зустрічі контактної групи увійдуть в історію як "Рамштайн" F16 і ракет дальнього радіуса дії.

Крім того, за словами президента, у силах міжнародних партнерів — зробити танковий "Рамштайн": не торгуватися щодо тієї чи іншої кількості танків, а "розпочати принципове постачання, яке зупинить російське зло".

"Це у ваших силах – гарантувати таку артилерію й таку ППО, які розібʼють терор. Це у ваших силах – забезпечити перемогу. Тож нехай ваші рішення бʼють точно! Так само, як наші герої на передовій", — додав Зеленський.

Що відомо про восьму зустріч у форматі "Рамштайн" та допомогу від партнерів України

Удень 20 січня на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині розпочаля восьма зустріч міністрів оборони країн, які допомагають Україні у протидії російській агресії. Участь у ній беруть керівники оборонних відомств майже 50 країн.

Міністр оборони США Ллойд Остін зокрема під час виступу заявив, що у війні настає вирішальний момент, запевнивши, що підтримка України триватиме стільки, скільки це буде необхідно.

Пресконференція за підсумками зустрічі відбудеться після 17:00 за київським часом.

19 січня, за день до зустрічі контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" сім країн Європи узгодили військову допомогу для України. Документ про допомогу під назвою Tallinn Pledge підписали на військовій авіабазі Тапа в Естонії. Там зібралися міністри оборони Естонії, Великої Британії, Польщі, Латвії та Литви, а також представники Данії, Чехії, Німеччини, Нідерландів, Словаччини та Іспанії.

Зокрема, Данія надала військову допомогу майже на 600 мільйонів євро. Чехія постачатиме військову техніку. Планують збільшити виробничі потужності, зокрема для виробництва боєприпасів великого калібру, гаубиць і бронетранспортерів. Естонія передає десятки 155-мм гаубиць FH-70 і 122-мм D-30, тисячі 155-мм артилерійських боєприпасів, машини підтримки для артилерійських підрозділів, сотні протитанкових гранатометів Carl-Gustaf M2 з боєприпасами загальною вартістю близько 113 мільйонів євро.

Латвія передасть десятки переносних зенітно-ракетних комплексів Stinger і додаткові елементи ППО, два вертольоти М-17, десятки кулеметів з боєприпасами, декілька десятків БПЛА та запчастини для самохідної гаубиці М109. У польському пакеті допомоги будуть зенітні установки С-60 із 70 тисячами боєприпасів. Країна продовжує постачання 155-мм гаубиць KRAB та різних видів боєприпасів. Крім того, Польща готова надати роту танків Leopard 2, 1000 одиниць боєприпасів до них, за умови створення ширшої коаліції країн-донорів танків Leopard 2.

Велика Британія передасть ескадрилью танків Challenger 2 з броньованими евакуаційними та ремонтними машинами; САУ AS90 калібру 155 мм; сотні бронемашин, обладнання для подолання мінних полів та встановлення водних переправ; десятки безпілотних авіаційних систем для підтримки української артилерії; ще 100 тис. артилерійських снарядів; сотні ракет, включно з ракетами GMLRS, ракетами ППО Starstreak і ракетами ППО середньої дальності; 600 ракет Brimstone; додаткове обладнання і запчастини для модернізації сотень українських танків та БМП.

Міністри також пообіцяли закликати інших членів Північноатлантичного Альянсу наслідувати їхній приклад під час засідання контактної групи з питань оборони України в форматі "Рамштайн" 20 січня.

Читайте також

Ексголова Міноборони України Загороднюк: цей "Рамштайн" буде проривний

Країни НАТО нададуть Україні військову допомогу, союзники збираються на зустріч "Рамштайн". 331 день війни. Онлайн

На початок