Хоче виступати на Тур де Франс та Олімпіаді: як велосипедист з Чернігова перейшов до французької команди Arkéa–Samsic

Хоче виступати на Тур де Франс та Олімпіаді: як велосипедист з Чернігова перейшов до французької команди Arkéa–Samsic

Хоче виступати на Тур де Франс та Олімпіаді: як велосипедист з Чернігова перейшов до французької команди Arkéa–Samsic
. ФОТО: Інстаграм-сторінка Андрія Пономаря

З 1 січня 2023 року 20-річний велосипедист з Чернігова Андрій Пономар підписав контракт з французькою командою Arkéa–Samsic, яка виступає у вищому світовому дивізіоні. Про це спортсмен розповів у коментарі Суспільному.

Першою професійною командою для Андрія стала італійська Androni Giocattoli–Sidermec. В ній він виступав до кінця 2022 року.

"У кінці 2022 року я брав участь у класичній гонці в Італії. Мені вдалося показати гарний результат, закінчив її на 10-му місці. Після цієї гонки зі мною зв'язалися французькі тренери та запропонували наступний рік виступати з ними. З французькою командою в мене контракт на один рік. Потім в мене є плани підписати контракт з іншою командою вже на більш довгостроковий час".
Андрій Пономар у формі з прапором України
Андрій Пономар у формі з прапором України. Андрій Пономар, фото: Getty Images

В італійській команді, яка є нижчою за класом, ніж Arkéa–Samsic, спортсмен виступав протягом двох років. У 2021 році він виграв чемпіонат України в груповій гонці. Через повномасштабне вторгнення РФ національний чемпіонат України не проводився, і тому Андрій залишився чемпіоном України другий рік поспіль.

"Саме тому мені команда пошила мою форму, і я маю право виступати з прапором України у гонках".

Наразі Андрій перебуває на зборах в Іспанії та готується до змагань.

"Цього тижня в мене вже мають починатися змагання. На наступному тижні їду на гонку на Майорку. Це будуть міжнародні змагання, класична одноденна гонка категорії 1/1. На ній будуть виступати 25 команд, 13-15 з яких вищого світового рівня, а решта з проконтинентального дивізіону, у якому я виступав рік тому".

Андрій Пономар під час однієї з гонок
Андрій Пономар під час однієї з гонок. ФОТО: gettyimages

Щодо інших змагань, то метою для Андрія є виступи на Тур де Франс та Олімпійських іграх-2024 у Парижі. Для цього він визначив для себе певний календар гонок, де він хоче стартувати й здобути перемогу не тільки для клубу, а й для себе та подальшого розвитку його кар'єри.

"Цього року я думаю, точно ні, але в майбутньому через два-три роки, коли я зовсім подорослішаю та буду з великим досвідом, тоді я вже візьму участь у Тур де Франс. І не тільки братиму участь, а буду боротися за високі результати, зокрема за десятку кращих. Також на наступний рік мені хотілося б стартувати й на Олімпійських іграх".

Нагадаємо, що Андрій Пономар став наймолодшим спортсменом в історії турніру "Джиро Д'італія" за останній 91 рік. Заїзди стартували 8 травня. За 22 дні змагань спортсмени проїдуть майже три з половиною тисячі кілометрів.

Читайте також

Найбільший паводок за 129 років: на Новгород-Сіверщині Десна розлилася в січні

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок