Водохреще 2023-го: як святкували біля річки та у храмі в Полтаві

Водохреще 2023-го: як святкували біля річки та у храмі в Полтаві

Доповнено
Водохреще 2023-го: як святкували біля річки та у храмі в Полтаві
. фото: Суспільне Полтава

На Полтавщині відзначили Водохреще. У храмах влаштували богослужіння, але в умовах повномасштабної війни заходів біля водойм не влаштовували. У Полтаві охочі занурювалися у річку на міському пляжі, де чергують, зокрема, працівники міської рятувально-водолазної служби. Про це Суспільному розповів водолаз Михайло Білаш.

На першому міському пляжі Полтави від ранку охочі занурюються у річку. Так святкують Водохреще.

"Враження неперевершені. Кожного року, протягом чотирьох років напевне, минулого навіть у Києві занурювалися. Святкую потім з друзями, приходжу до друга на вечерю", — каже житель Полтави Єгор Угніч.

"Класні враження, кожен рік купаюся. Взагалі п’ятий рік уже. Як завжди, відчуття найкращі", — говорить житель Полтави Ігор Клепач.

Водохреще 2023-го: як святкують у Полтаві
Водохреще на пляжі у Полтаві. фото: Суспільне Полтава

Від 6:00 на місці чергують працівники рятувально-водолазної служби.

"Для рятування людей – рятувальний круг, кінець Александрова, костюм для рятування людей у зимовий період. Спостерігаємо за людьми, щоб не стало зле, можуть піти в сторону під лід, щоб швидко зреагувати і врятувати людину. Не спішити, поступово. Спочатку розмочити руки, живіт, вмитися, а потім занурюватися три рази. Якщо ви не впевнені у своїх силах або якісь проблеми зі здоров’ям, серцево-судинні захворювання, то краще цього не робити", — розповідає водолаз Михайло Білаш.

"До цього в інші роки я також купалася. Це як традиція. Вірю в те, що є якась цілющість цього свята, можна скупатися у такий день", — каже жителька Полтави Ярослава Пастухова.

Цей пляж – єдиний у Полтаві, де облаштували місце для занурення у воду. Окрім рятувально-водолазної служби, тут чергують працівники ДСНС та поліцейські. Загалом цього дня в області правоохоронці забезпечують порядок на понад 30 водоймах, повідомляв Суспільному речник поліції Полтавщини Юрій Сулаєв.

Водохреще 2023-го: як святкують у Полтаві
Біля Свято-Успенського собору у Полтаві роздають освячену воду. фото: Суспільне Полтава

У понад двох сотнях храмів у регіоні влаштували богослужіння та освячення води. Зокрема, біля Свято-Успенського собору Православної церкви України.

"Прийшла сьогодні зі своїми дітками на Водохреще освятити водичку. Так, щороку приходжу до храму. Освячуємо водичку і потім її використовуємо протягом усього року. Віримо у силу освяченої води, що вона зцілить і допоможе нам при захворюваннях", — говорить жителька Полтави Юлія Стрижак.

Охочі також можуть набрати вже освячену воду, аби забрати додому.

"Навіть сьогодні не пішла на роботу, бо свято, потрібно шанувати вірити. Я буду набирати воду освячену, буду її зберігати, освячувати будинок. Сьогодні ми вимили зранку будинок, вимили своє тіло. Зараз очистимо свою душу", — розповідає жителька Полтави Ірина Єрьоменко.

Водохреще 2023-го: як святкують у Полтаві
Освячення води біля собору. фото: Суспільне Полтава

"Цей чин звершується в знак тої події, яка відбулася за часів життя Ісуса Христа. Коли Христос, будучи безгрішним, прийшов до Іоанна Хрестителя на Йордан і занурився у воду Йордану. Церква це трактує як освячення цієї водної стихії. Через водну стихію – освячення всього світу, прихід Божої благодаті. І друге значення – це свято ми називаємо Богоявлення. Тому що на Йордані відкрився Бог у Святій Трійці людям – Син Божий був у воді, Дух Святий зійшов у вигляді голуба і голос Отця засвідчив, що Ісус є Сином Божим", — каже архієпископ Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір.

Що відомо

  • Водохреще щороку відзначають 19 січня.
  • 2022-го року у регіоні було облаштовано 26 місць для занурення у водойми. Одне з них так само діяло на першому пляжі обласного центру.

Читайте також

На Полтавщині готуються до Водохреща: де влаштують заходи

На початок