Унікальний гербарій херсонського вишу: як науковцям в окупації вдалось зберегти колекцію

Унікальний гербарій херсонського вишу: як науковцям в окупації вдалось зберегти колекцію

Ексклюзивно
Унікальний гербарій херсонського вишу: як науковцям в окупації вдалось зберегти колекцію
. Херсон. В коробках - гербарна колекці лишайників, ліхенофільних грибів та мохоподібних кафедри ботаніки ХДУ. Фото надала Наталія Загороднюк

32 тисячі зразків судинних рослин, грибів та лишайників вивезені з Херсона до Івано-Франківська. Колекція пережила окупацію, але після кількох обстрілів приміщення Херсонського державного університету науковці кафедри ботаніки вирішили евакуювати гербарій у більш безпечний регіон. У гербарії представлено біорозмаїття, перш за все, південного регіону України. Кореспонденти Суспільного поспілкувались з науковцями ХДУ, які готували й вивозили колекцію під обстрілами російських військових.

У 90-х роках гербарій херсонського вишу налічував близько 2 тисяч екземплярів. Коли на кафедру ботаніки прийшли Іван Мойсієнко та Олександр Ходосовцев, почалась системна робота зі збирання зразків флори.

Унікальний гербарій херсонського вишу: як науковцям в окупації вдалось зберегти колекцію
Гербарні зразки чекають на евакуацію. Закріплені на аркушах ватману А3 висушені вищі рослини. Фото надала Наталія Загороднюк

До збирання долучились студенти й аспіранти кафедри. Зараз колекція нараховує 32 тисячі, розповів завідувач кафедри ботаніки ХДУ, доктор біологічних наук, професор Іван Мойсієнко.

"Більшість зразків зібрана на Херсонщині, але також і в інших областях України та навіть у десятках інших країн. Коли ми буваємо в експедиціях, обов'язково шукаємо нові рослини. Я привозив зразки з Польщі, Голландії, Казахстану, Швейцарії, Угорщини та інших. Крім того, науковці часто обмінюються зразками для досліджень. Якщо вам треба порівняти, наприклад, зразки дуже близького виду, який росте в Чехії, то ви звертаєтеся до закордонного колеги. Іноді вам кажуть — у нас їх достатньо, ці залиште собі. Такий обмін — це також шлях поповнення колекції. Тож наш гербарій — це жива, діюча колекція, яка відображає сучасний стан біорозмаїття, в першу чергу, півдня України", — розповів Мойсеєнко.

Унікальний гербарій херсонського вишу: як науковцям в окупації вдалось зберегти колекцію
В таких картонних архівних коробках зберігаються пакетики зі зразками лишайників. Аудиторія ХДУ, коробки підготовлені до транспортування. Фото надала Наталія Загороднюк

Найцінніша частина колекції, каже професор, це типові зразки – еталон, за яким досліджують систематичні зміни в певному роді. Ці 200 зразків вдалось сховати у підвалі університету. Доцент, кандидат біологічних наук Наталія Загороднюк розповіла, що сама залишилась на кафедрі ботаніки й рятувала типові зразки під мотлохом, щоб не помітили російські окупанти та колаборанти.

"Зразки були в паперових пакетах розмір з аркуш А3. Півтора десятка таких пакетів вміщуються в паперовий архівний бокс. Частину гербарію ми перев'язали мотузками та спустили в підвал, заховали між старим мотлохом, плакатами та бухгалтерськими документами. Коли у червні університет захопили, ми переживали за частину колекції, яка залишилася на сьомому поверсі. Заховати все було нереально, бо загальний розмір гербарію — велика вантажна машина. Ми переживали, бо знали, як у школах нищиться або розкрадається матеріальна база. Я вже, чесно кажучи, з гербарієм попрощалася, бо думала, що його знищать", — згадує Наталія.

Унікальний гербарій херсонського вишу: як науковцям в окупації вдалось зберегти колекцію
Гербарій в машину вантажать: провідний фахівець планового відділу Олександр Арцимович, викладачка кафедри ботаніки Марина Захарова та завідувач кафедри ботаніки Іван Мойсеєнко (зліва направо). Фото надала Наталія Загороднюк

У підвалі були неналежні для зберігання колекції умови, та все ж вона вціліла. Більша частина гербарію розташовувалась на сьомому поверсі університету, куди без ліфта було важко дістатись колаборантам та російським окупантам. Це і врятувало гербарій, розповіла доцент кафедри.

"А рослини в папері — вони не зрозуміли, що це таке, а наші колаборанти були зайняті іншим. У нас на кафедрі поцупили всі чайники, картинки зі стін, особистий дріб'язок. Ми розуміли, що будуть обстріли з лівого берега, і почали думати, як вивозити гербарій. Навіть якби університет уцілів, чого вже не сталося, то приміщення зараз не опалюються, і холод із вологістю пошкодили б рослини", — сказала Наталія Загороднюк.

Унікальний гербарій херсонського вишу: як науковцям в окупації вдалось зберегти колекцію
Івоно-Фанківськ. Частина колекції, яку перевезли до Прикарпатського державного університету ум. В.Стефаника. Фото надав Олександр Ходосовцев

Найперше, що вивезли з університету, це 200 типових зразків. На початку грудня волонтери перевезли коробки з частиною гербарію в безпечне місце. Колекцію потрібно було спакувати й терміново вивозити, бо інтенсивність обстрілів Херсона зростала, розповів професор кафедри ботаніки ХДУ, доктор біологічних наук Олександр Ходосовцев.

"Колекція рослин — це таке надбання, яке відновити потім уже не можна. Це десятки років зборів, і навіть на тих же місцях знайти такі ж зразки вже неможливо. До вивезення колекції було долучено багато людей. У першу чергу вдячність Даші Ширяєвій, яка працює зараз в Інституті ботаніки, а стажування проходить у Чехії. Вона комунікувала з норвезькою філією організації, яка займається збором даних із біорозмаїття всього світу. Норвежці зібрали терміново консиліум, де було вирішено допомогти херсонцям рятувати гербарій. Вони виділили кошти, і ми почали процес", — сказав Олександр Ходосовцев.

Унікальний гербарій херсонського вишу: як науковцям в окупації вдалось зберегти колекцію
Івано-Франківськ. Повна колекція ХДУ, яку евакуювали до Прикарпатського університету ім. В.Стефаника. Фото надав Олександр Ходосовцев

Гербарій був спакований у більш ніж тисячу коробок. Науковці працювали під обстрілами російського війська.

"Все це робили вручну — я, Іван Мойсієнко та Олександр Ходосовцев. Скажу, що було страшно, бо кожного разу були обстріли. Коли стояла на сьомому поверсі, якраз почався обстріл нашого району. Я чула, як повз корпус летять міни, корпус ходить ходором та тріскається скло в аудиторіях. З одного боку, кричить інстинкт самозбереження, а з іншого — розумієш, що треба рятувати те, що складає сенс життя для науковця", — каже Наталія Загороднюк.

Нині гербарій розташовується у приміщенні Прикарпатського національного університету з належними умовами зберігання. Професор кафедри ботаніки Олександр Ходосовцев говорить, що фахівці зможуть працювати з колекцією в Івано-Франківську.

Що відомо

  • З Херсона евакуювали унікальну колекцію — гербарій грибів та лишайників, який понад 50 років збирали науковці Херсонського державного університету. Її 6 січня привезли в Івано-Франківськ в Прикарпатський державний університет ім. В. Стефаника.

Читайте також

Внаслідок російських обстрілів Каховської ГЕС у Дніпрі масово загинула риба: прокуратура відкрила провадження

Нерозірвані снаряди, порубані дерева, наслідки пожеж: науковці оглянули Нацпарк "Кам'янська січ" на Херсонщині

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок