Павербанк може нести небезпеку. Що радять експерти з Житомира

Павербанк може нести небезпеку. Що радять експерти з Житомира

Павербанк може нести небезпеку. Що радять експерти з Житомира
. Фото: Суспільне Житомир

Павербанки можуть загорітися і вибухнути. Щоб цього не сталося, потрібно дотримуватися правил їх безпечного використання. Про це Суспільному розповів інженер з електроніки з Житомира Ігор Карнаух.

За його словами, павербанки вибухають передусім через неякісні матеріали, з яких їх виготовляють.

"Літій-іонні батареї іноді виходять з ладу, якщо не мають якісної схеми захисту, – каже Ігор Карнаух. – Також причиною загоряння можуть бути браковані акумулятори або некоректно зроблена плата. Повербанк може вибухнути через коротке замикання батареї. Це може відбутися через механічні пошкодження або перепади напруги в мережі".

Щоб вберегти себе, експерт насамперед радить ретельно обирати пристрій.

"Купувати павербанки варто тільки у продавців, які дають гарантії від виробника, – пояснює Ігор Карнаух. – Важливо, аби пристрій було виготовлено за стандартами. Потрібно не купувати у невідомих фірм, адже зараз на ринку дуже багато ноунеймів. Використовувати також слід зарядні пристрої, які йдуть у комплекті з павербанком".

Павербанк може нести небезпеку. Що радять експерти з Житомира
Павербанки. Фото: Суспільне Житомир

Ігор Карнаух каже, що потрібно не лише купувати якісні павербанки протестованих фірм, а й дотримуватися правил їх безпечного використання:

  • не можна залишати павербанк на зарядці на ніч;
  • не можна накривати павербанк;
  • при зарядці павербанку від мережі варто стежити, аби він не перезаряджався;
  • потрібно берегти павербанк від потрапляння прямих сонячних променів і перегрівання. Ймовірність перегрівання павербанків та смартфонів підвищується під час потрапляння прямих сонячних променів та при температурі повітря вище за +22 градуси за Цельсієм;
  • якщо павербанк став часто нагріватися, його слід перевірити у майстра з ремонту техніки.
Павербанк може нести небезпеку. Що радять експерти з Житомира
Фото: Суспільне Житомир

У коментарі Суспільному начальниця сектору зв'язків зі ЗМІ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Житомирській області Оксана Ковальчук розповіла, що правила пожежної безпеки в Україні не регламентують вимоги пожежної безпеки стосовно використання павербанків.

"Можемо порадити все, що стосується безпечної експлуатації акумуляторів та іншої електроніки. Наприклад, потрібно використовувати лише сертифіковану продукцію, дотримуватися інструкції виробників, не залишати без нагляду під час заряджання, контролювати та робити все, що написано в інструкції з експлуатації".

Оксана Ковальчук каже, що у випадку загоряння павербанку, не потрібно гасити вогонь водою:

"Потрібно перекрити до нього доступ кисню, наприклад, накрити щільною тканиною або навіть каструлею".

За словами Оксани Ковальчук, у 2022 році на Житомирщині не було випадків загорянь через павербанки, проте були пожежі внаслідок порушень правил експлуатації електрообладнання.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок