Міноборони Росії "відзвітувало" про захоплення Соледара. В ЗСУ заявили, що бої тривають

Міноборони Росії "відзвітувало" про захоплення Соледара. В ЗСУ заявили, що бої тривають

Міноборони Росії "відзвітувало" про захоплення Соледара. В ЗСУ заявили, що бої тривають
. Соледар, знімки Maxar Technologies від 10 січня 2023. Фото: Твіттер Maxar Technologies

Міністерство оборони Росії 13 січня заявило, Соледар Донецької області був захоплений ввечері 12 січня. Однак українські військові повідомили, що бої в Соледарі тривають, а РФ "розганяє інформаційний шум".

У російському Міноборони заявили, що місто "має важливе значення для продовження успішних наступальних дій на Донецькому напрямку".

"Встановлення повного контролю над Соледаром дозволяє відрізати шляхи постачання українських військ у розташованому південно-західному місті Артемівськ, після чого заблокувати і взяти в «котел» підрозділи ЗСУ, що залишаються в ньому", — заявили в МО Росії.

Удень 13 січня в ефірі телемарафону речник Східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий повідомив, що в Соледарі йдуть бої.

"Наші війська тримають оборону проти противника, який сконцентрував кращі підрозділи "Вагнера" та інших спеціальних підрозділів. Ворог спеціально розганяє інформаційний шум, намагається посіяти зневіру у власних силах серед українського населення", — заявив він.

Череватий зауважив, що українське командування робить усе, щоб підрозділи Сил оборони в районі Соледара отримували достатньо боєприпасів.

"Йде війна, позиційна війна. Невеликі відступи чи маневри — це не потрібно сприймати як велику поразку. Соледар – це зона відповідальності організованого злочинного угруповання "Вагнера", який прагне набути певної суб’єктності, яка нібито вже взяла Соледар. Треба пам’ятати, що під час цієї війни ворог намагався говорити, що він і Київ незабаром візьме, і що Харків він візьме. Все було навпаки", — нагадав речник Східного угруповання ЗСУ.

Суспільне також звернулось до Міністерства оборони України та Генштабу.

Читайте також: "Вуличні бої у Соледарі — це страшна річ". Український військовий з місця найважчих боїв на Донбасі

Що ще відомо про ситуацію в Соледарі

Вранці 13 січня заступниця Міністра оборони Маляр повідомила, що вночі в Соледарі тривали бої.

В Інституті вивчення війни припустили, що російські сили, ймовірно, контролюють більшу частину Соледару, якщо не все місто, і, ймовірно, витіснили українські сили із західних околиць населеного пункту.

Водночас ймовірне захоплення Соледара навряд означає неминуче оточення Бахмута росіянами, відзначили аналітики.

Читайте також

Бій, позначений сіллю. Що відомо про битву за Соледар

"Чотири місяці ПВК "Вагнер" атакує Бахмут. Ситуація: зроби, або помри за Пригожина" — Том Купер

Війна. Усі новини
На початок