6 січня РФ завдала ракетного удару і здійснила 12 обстрілів — Генштаб ЗСУ

6 січня РФ завдала ракетного удару і здійснила 12 обстрілів — Генштаб ЗСУ

Війна в Україні, фото Генштабу ЗСУ
. Фото: з Фейсбуку Генштабу ЗСУ

Протягом доби військо РФ завдало одного ракетного удару та здійснило 12 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, в тому числі по цивільній інфраструктурі Донецької та Дніпропетровської областей. Про це інформує Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні 6 січня на тлі так званого "різдвяного перемир‘я" РФ.

Загроза завдання військом РФ авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України, зазначили у Генштабі.

Для підтримання наступального потенціалу та поповнення втрат окупанти продовжують заходи з мобілізації.

Основні зусилля армія РФ зосереджує спробах повного захоплення Донецької області в межах адміністративного кордону. Наступає на Бахмутському та безуспішно намагається покращити тактичне положення на Куп’янському, Лиманському та Авдіївському напрямках. На інших — обороняється.

Яка ситуація на фронті в Україні

На Волинському і Поліському напрямках без суттєвих змін, військо РФ зберігає військову присутність у прикордонних районах, ознак формування ним наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках обстріляно райони населених пунктів Миколаївка Чернігівської області та Стрілеча, Красне, Амбарне, Бугруватка, Гатище, Зелене та Одрадне на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках під вогневий вплив окупантів потрапили райони 19 населених пунктів. Серед них — Дворічна, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка, Крохмальне, Харківської області та Стельмахівка, Макіївка, Площанка і Діброва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 15 населених пунктів. Зокрема, Спірне, Берестове, Білогорівка, Соледар та Бахмут Донецької області.

На Авдіївському напрямку військо РФ здійснило обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Авдіївка, Веселе, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку обстріляно Времівку, Велику Новосілку, Вугледар і Парасковіївку Донецької області.

На Запорізькому напрямку від вогню окупантів постраждали райони 16 населених пунктів. Серед них — Зелене Поле і Новопіль на Донеччині; Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Щербаки і Степове Запорізької області та Нікополь — Дніпропетровської.

На Херсонському напрямку від російських артилерійських обстрілів, зокрема, постраждала цивільна інфраструктура населених пунктів Чорнобаївка, Берислав, Золота Балка та Херсон. Є постраждалі серед мирних жителів.

Генштаб уточнив втрати окупантів

Підтверджено ураження 5 січня 2023 року пункту дислокації російських окупаційних військ у Гаврилівці Другій Херсонської області. Наразі відомо, що до місцевих лікарень привезли до 100 поранених військовослужбовців. Інформація щодо ліквідованих окупантів уточнюється.

Авіація Сил оборони завдала удару по окупантах

Українська авіація протягом доби завдала удару по району зосередження російських окупантів. Результати ураження уточнюються.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу здійснили вогневе ураження 2 районів зосередження живої сили та військової техніки РФ.

Що відомо про "різдвяне перемир’я"

Раніше російський патріарх Кирило закликав до нібито "різдвяного перемир'я" з 12:00 6 січня до 24:00 7 січня. Згодом стало відомо, що президент Росії Володимир Путін доручив російським військовим припинити ведення бойових дій на території України із 6 по 7 січня.

"Путін доручив запровадити режим припинення вогню по всій лінії бойового зіткнення сторін в Україні з 12:00 за московським часом 6 січня до 24:00 7 січня", — йдеться у повідомленні.

РФ звернулись до України із закликом здійснити аналогічний крок зі свого боку.

"Виходячи з того, що в районах бойових дій проживає велика кількість громадян, які сповідують православ'я, закликаємо українську сторону оголосити режим припинення вогню та дати можливість їм відвідати служби у Різдвяний святвечір, а також у День Різдва Христового", — зазначили у Кремлі.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Росія має залишити окуповані території і таким чином почнеться "тимчасове перемирʼя". Про це повідомили Суспільному в ОП.

"Безперечно, це виключно пропагандистський жест. І нічого більше. Росія всіляко намагається хоча б на якийсь час знизити інтенсивність боїв та інтенсивність ударів по своїх логістичних центрах для того, щоб отримати час на проведення додаткової мобілізації, будівництво масштабних укріплень на захоплених територіях та перегрупування армії. Це не вдалося зробити тими чи іншими військовими способами. Тому в хід пішли стандартні інформаційні хитрощі. Крім того, Росія хоче показати нібито "гуманістичні підходи у війні" і спробувати переконати європейців, щоб вони почали тиснути на нас. Завдання одне: «негайний стіл переговорів, прийняття російського ультиматуму, нова лінія розділення». Ось цинічний зміст вказівки Путіна про «тимчасове припинення вогню». Банальний прийом. У цьому немає найменшого бажання припинити війну. Тим більше нагадаю, що тільки Росія атакує ракетами/дронами цивільні об'єкти, включно з місцями релігійних обрядів, і робить це саме у святкові різдвяні дні. Тому ще раз: не потрібно реагувати на свідомо маніпулятивні ініціативи керівництва РФ", — зазначив він.

Президент України Володимир Зеленський під час вечірнього звернення 5 січня також прокоментував заяву президента РФ Путіна про перемир'я на Різдво. Зеленський заявив, що у Росії хочуть використати свято як прикриття, аби призупинити просування українських військ, хоча раніше на пропозицію української сторони про відведення військ у РФ не погодилися.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) переконаний, що заява Путіна про припинення вогню військами РФ на Різдво є інформаційною операцією, спрямованою на завдання шкоди репутації України. Також ISW вважає, що Путін міг домагатися 36-годинної паузи для російських військ, щоб дати їм можливість відпочити, відновити сили і переорієнтуватися для відновлення наступальних операцій на критичних ділянках фронту.

Читайте також

Ердоган запропонував Зеленському посередництво Анкари для встановлення миру між Україною та РФ

Німеччина і США передадуть Україні БМП, Путін заявив про "припинення вогню" на Різдво. 317 день війни. Онлайн

На початок