У Дніпрі демонтували пам'ятник Михайлу Ломоносову: думка історика

У Дніпрі демонтували пам'ятник Михайлу Ломоносову: думка історика

У Дніпрі демонтували пам'ятник Михайлу Ломоносову: думка історика
. Фото: Суспільне Дніпро

У Дніпрі 6 січня демонтували пам’ятник Ломоносову. Згідно із рішенням виконкому Дніпровської міської ради, пам’ятних входив у перелік об'єктів, які пов'язані з історією та культурою РФ чи СРСР та підлягав перенесенню.

За словами заступника міського голови Михайла Лисенка, бронзову фігуру будуть зберігати, знищувати її не планують.

"Хочу сказати, що це останній пам'ятник, який ми зносимо згідно з рішенням №1055 Дніпровської міської ради. Висота його приблизно 7,7 метра, вага, я вважаю, десь приблизно 30 тонн. Він виконаний з бронзи", – сказав він.

Доктора історичних наук Дмитро Архірейський вважає, що Михайло Ломоносов як видатний вчений здебільшого відомий лише в Росії. Західний світ його таким не вважав, крім того, стосунку до української науки він не має, хоча і закінчив Києво-Могилянську Академію.

"Ломоносов відомий як співець імперії, як людина, яка всіляка розвивала саму концепцію Російської імперії. Він хвалебні оди писав, і так далі й тому подібне. Коли поборюємо спадщину імперську, коли Україна виборює незалежність – мені здається, це якийсь оксюморон, так чіплятися за таку пам'ять", – каже науковець.

Кореспонденти Суспільного запитали у жителів Дніпра, як вони ставляться до демонтажу пам’ятника.

"Дуже позитивно, власне росіяни просто помічали свій культурний шар. Тому знесення пам’ятника Ломоносову, Матросову, танку № 242 – я відношуся дуже позитивно", – сказав житель Дніпра Сергій.

У Дніпрі демонтували пам'ятник Михайлу Ломоносову: думка історика
Фото: Суспільне Дніпро

"Не погано було б десь в місті побачити Лесю Українку, тому що в нас взагалі жодного нашого письменника, ні письменниці немає. Наших видатних діячів, можливо, шестидесятників, люди, які творили нашу історію, а не… Я чесно навіть не знаю, що це за чувак, його ім'я мені нічого не говорить", – каже дніпрянка Владислава.

Далі демонтований пам'ятник відвезуть на територію одного з комунальних підприємств.

Що відомо

  • У Дніпрі 4 січня демонтували пам'ятник генерал-лейтенанту Юхиму Пушкіну, більш відомий як танк.
  • Міськрада вирішила, що пам'ятники Пушкіну, Ломоносову, Горькому та іншим діячам, що пов'язані з РФ та СРСР, перенесуть на територію комунального підприємства "Зооконтроль".
  • Основний етап декомунізації в місті відбувся у 2016 році. Тоді з обліку було знято і демонтовано 88 об’єктів: пам’ятні знаки, меморіальні дошки тощо.
  • Міська рада Дніпра направила список із 85 об’єктів, пов’язаних із радянським минулим, до управління культури, туризму, національностей і релігій ДніпроОВА. Їх можуть позбавити статусу пам’ятки.

Читайте також

Ломоносов, Пушкін, Чкалов. Які ще пам`ятники збираються демонтувати у Дніпрі й що для цього потрібно

У Дніпрі демонтували пам‘ятники Горькому та Чкалову: що думають про це дніпряни

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок