У черкаських дитсадках здорожчало харчування: скільки і за що платитимуть батьки

У черкаських дитсадках здорожчало харчування: скільки і за що платитимуть батьки

У черкаських дитсадках здорожчало харчування: скільки і за що платитимуть батьки
. Суспільне Черкаси

Слідом за шкільним харчуванням здорожчало меню для черкаських дошкільнят: із 1 січня 2023 року сума збільшилася на 60 відсотків. Таке рішення ухвалив виконком. Частка батьківської плати лишилася незмінною, розповів Суспільному директор департаменту освіти Черкаської міськради Богдан Бєлов.

60 відсотків від встановленої вартості платять батьки, решта коштом міського бюджету, зазначив посадовець.

На обід – суп-пюре з яйцем. Потім – фалафель з квасолі й нагетси з м’ясом. На вечерю – каша молочна вівсяна, чай і тушкована морква з яблуком", – так розповіла про меню для малюків шеф-кухарка Людмила Божко.

ХАРЧУВАННЯ У ДИТСАДКАХ ЗДОРОЖЧАЛО
Суспільне Черкаси

Із 1 січня діти у цьому закладі харчуються за новою ціною. Про це батьків попередили заздалегідь, розповіла завідувачка ДНЗ № 81 Любов Надоложко.

ХАРЧУВАННЯ У ДИТСАДКАХ ЗДОРОЖЧАЛО
Суспільне Черкаси

З її слів, вартість харчування зросла через здорожчання деяких продуктів, пояснила вона:

"Здорожчали від 30 відсотків і більше – на 50, на 60. М'ясо здорожчало, кисломолочні продукти, риба, овочі і фрукти теж здорожчали".

ХАРЧУВАННЯ У ДИТСАДКАХ ЗДОРОЖЧАЛО
Суспільне Черкаси

Замість п’ятисот гривень на місяць тепер віддаватиме близько тисячі Вікторія Мірошниченко. Жінка додає: хоч це і вдарить по кишені та платити за харчування все ж буде:

"Ми бачимо це меню щодня в групі або у батьківському чаті скидає вихователька. Це шикарне меню насправді. Я, наприклад, не зможу організувати таке харчування своїй дитині. Повністю покривається м'ясо, свіжі овочі, фрукти, компоти. Тобто мені залишається тільки ввечері погодувати свою дитину один раз".

ХАРЧУВАННЯ У ДИТСАДКАХ ЗДОРОЖЧАЛО

Нині вносити корективи у перспективне меню немає змоги, розповів директор департаменту освіти Богдан Бєлов. Тому, з його слів, для закупівлі продуктів, які істотно здорожчали, потрібно було збільшити і вартість харчування.

"Ми можемо затвердити лише те меню, яке відповідає нормам. А норми дійсно піднялися з позаминулого року. Порції стали більшими, калорійнішими, перелік продуктів змінився, тому, відповідно, відбувається і здорожчання", – пояснив посадовець.

Категорійні діти будуть харчуватися безоплатно, як і раніше, додав Богдан Бєлов.

Що відомо

  • Виконком Черкаської міськради ухвалив рішення про збільшення вартості харчування для вихованців закладів дошкільної освіти на 2023 рік.
  • Вартість батьківської плати не змінилась – 60% від встановленої вартості харчування.
  • Також цим рішенням встановили безоплатну вартість харчування для:

– дітей-сиріт;

– дітей, позбавлених батьківського піклування;

– дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних групах;

– дітей з інвалідністю;

– дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям";

– дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;

– дітей з-поміж осіб, визначених у статті 10,10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

– дітей із сімей учасників оборони України у зв’язку із військовою агресією Російської федерації проти України;

– дітей, які зараховані у дошкільні навчальні заклади спеціального типу (ДНЗ № 7, 13, 29); у спеціальні групи закладів дошкільної освіти комбінованого типу (ясла-садок) № 23, 27, 31, 35; у спеціальні групи дошкільних навчальних закладів (ясла-садок) комбінованого типу № 54, 83; у дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) санаторного типу № 74.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок