У черкаському шелтері для переселенців облаштували освітньо-ігрову кімнату для дітей

У черкаському шелтері для переселенців облаштували освітньо-ігрову кімнату для дітей

У черкаському шелтері для переселенців облаштували освітньо-ігрову кімнату для дітей
. Суспільне Черкаси

Проводять заняття з психологом, навчаються арттерапії та грають в настільні ігри – так безоплатно займаються діти в освітньо-ігровій кімнаті. Її відкрили в Черкаському шелтері для переселенців, розповіла працівниця Інна Діхтяренко.

За словами жінки, поки діти тут, їхні батьки можуть займатися своїми справами або ж працювати.

Найпопулярніший в ігровій кімнаті — стенд для розваг, розповіла психологиня Інна Діхтяренко. За її словами, стенд з іграшками ніколи не буває порожнім:

"У нас є такі сенсорні коробки. Вони зроблені з природного матеріалу, діти можуть розважатися. Є в нас пісок, діти розвивають свою уяву й тактильно розвиваються".

ОСВІТНЬО-ІГРОВА КІМНАТА ДЛЯ ДІТЕЙ ПЕРЕСЛЕНЦІВ
Суспільне Черкаси

Чотирирічна Вероніка тут вперше. Дівчинка хазяйнує на уявній кухні — готує страву для мами. Поряд її шестирічний брат Вітя. Хлопчик розповів, що спочатку ходити сюди соромився та нині увесь свій час проводить тут.

"Тут мені цікаво. Я познайомився з добрими людьми мені, мені тут все подобається".

Кімната працює з десятої години ранку й до вечора. Її відвідують дітки від двох до 16 років, пояснила психологиня. Нудьгувати тут не доводиться, адже для кожного віку своя програма:

"Молодші діти зазвичай тут граються іграшками, малюють, вирізають — так розважаються. Діти старшого віку займаються після обіду, оскільки у нас заняття відбуваються".

Та всіх дітей об’єднує одне – їх вигнала з дому війна, тож їм доводиться звикати до нового міста й людей. Аби ця адаптація відбулась швидше, щодня з ними працює психолог, зазначила Інна Діхтяренко:

"Ми намагаємось згладити стресові ситуації, намагаємось дати їм більше уваги, щоб вони почувались комфортно — це найголовніше, необхідно, щоб діти відкривалися. Діти спочатку були замкнені, вони навіть не хотіли сюди спускатися, соромилися, не дуже контактували одне з одним. Тож тут вони швидко познайомилися, зараз вони злагоджено граються".

ОСВІТНЬО-ІГРОВА КІМНАТА ДЛЯ ДІТЕЙ ПЕРЕСЛЕНЦІВ
Суспільне Черкаси

Ірина Дудник з двома дітьми приїхала із Запоріжжя у квітні. Спочатку вони винаймали квартиру, а тиждень тому оселилися в шелтері. Жінка спокійна, поки її діти тут:

"Діткам потрібне спілкування, діткам потрібний простір, розвиток. Тут кімната після ремонту, і ти заходиш, як до себе додому. Багато іграшок також тут є, психолог — це дуже гарно. Мені як мамі є час, щоб приготувати їсти".

ОСВІТНЬО-ІГРОВА КІМНАТА ДЛЯ ДІТЕЙ ПЕРЕСЛЕНЦІВ
Ірина Дудник з дітьми. Суспільне Черкаси

Нині в цьому тимчасовому прихистку живуть 105 людей, з них — 37 діти. Безоплатно перебувати люди тут можуть від шести місяців до року. Такий дах над головою можуть отримати самотні мами зі дітьми, люди з інвалідністю та пенсіонери.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок