"Пшениця у доброму стані": як впливає погода на посіви озимих культур на Полтавщині

"Пшениця у доброму стані": як впливає погода на посіви озимих культур на Полтавщині

"Пшениця у доброму стані": як впливає погода на посіви озимих культур на Полтавщині
. фото: Суспільне Полтава

Понад половина посівів озимих культур на Полтавщині нині перебуває у доброму стані. Це через задовільні погодні умови. Про це Суспільному розповів заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олег Палій. За його словами, похолодання, яке прогнозують у регіоні, суттєво на озимину вплинути не повинне.

Агроном Микола Курінний оглядає посіви озимої пшениці. Нею підприємство у Мачухівській громаді засіяло 620 гектарів, а ще 154 гектари – озимим ріпаком.

"Озима пшениця витримує до мінус 15 – мінус 16 на вузлі кущення. (? – найближчий до поверхні ґрунту підземний стебловий вузол злаків, з якого утворюються нові пагони і коріння) Будемо сподіватися, що до цього діло не дійде. З підвищенням температури вона починає дихати, починає витрачати ті цукри, які вона накопичила на осінь. Температурні коливання будуть негативно впливати на перезимівлю озимої пшениці. Найкращий варіант – якби зараз трішки примерзло і пшеницю накрив сніг", — каже головний агроном підприємства "Імені Калашника" Микола Курінний.

"Пшениця у доброму стані": як впливає погода на посіви озимих культур на Полтавщині
Поле з озимими культурами. фото: Суспільне Полтава

Загалом на Полтавщині зерновими озимими культурами засіяно 223 тисячі гектарів площ. Найбільше – 210 тисяч гектарів – озимою пшеницею. Решта – житом та ячменЕм. Крім того, ще 20 тисяч гектарів землі відвели під озимий ріпак. Про це Суспільному розповів заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олег Палій. За його словами, нині погодні умови для озимини задовільні, а морози, які прогнозують, суттєво на посіви не вплинуть.

"Погано, коли було б 25 градусів морозу і зовсім не було б снігу. Тоді була б загроза щодо вимерзання озимих культур. Озимі культури перебувають у стані зимового спокою. 65% або це на площі 145 тисяч гектарів посіви у доброму стані. Решта – 78 тисяч гектарів – у задовільному стані", — говорить заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олег Палій.

До менш зимостійких культур, ніж озима пшениця, належить ріпак, говорить агроном Микола Курінний.

"Ми спеціально вносимо препарати, регулятори росту, щоб убезпечити ріпак, щоб він мав кращу зимостійкість. Крім того, ці препарати впливають на розвиток кореневої системи, а пригнічують розвиток саме листя, надземної системи. Тобто готуємося до зимівлі ріпака ще у жовтні", — розповідає головний агроном підприємства "Імені Калашника" Микола Курінний.

"Пшениця у доброму стані": як впливає погода на посіви озимих культур на Полтавщині
Озимий ріпак. фото: Суспільне Полтава

На початку року температура на Полтавщині була до +12 градусів, а нині очікують похолодання, каже Олена Панченко.

"У нас були побиті рекорди по абсолютній максимальній температурі січня. 6 січня ми очікуємо різке зниження температури повітря. Антициклон з півночі принесе нам досить суттєве зниження температури повітря. І 7-8 числа ми очікуємо вночі 7-12 градусів морозу, місцями при проясненнях може бути навіть до 15 градусів нижче нуля. І денна температура 4-9 градусів нижче нуля. Морози зберігатимуться", — каже начальниця відділу обласного центру з гідрометеорології Олена Панченко.

За словами заступника директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олега Палія, у регіоні посів озимини торік завершили приблизно на початку листопада.

На початок