"Поетична шафа". В Одесі відбулася зустріч херсонських поетів та музикантів

"Поетична шафа". В Одесі відбулася зустріч херсонських поетів та музикантів

"Поетична шафа". В Одесі відбулася зустріч херсонських поетів та музикантів
. Музиканти і поети з Херсона зустрілись в Одесі на "Поетичній шафі", 30 грудня 2022 року Фото: Оксана Хлєбус/Суспільне Херсон

В Одесі відбулася зустріч херсонських поетів та музикантів “Поетична шафа”. Ще до повномасштабного вторгнення автори мріяли провести зустріч на виїзді, розповіла Суспільному херсонська поетеса та організаторка заходу Олена Мовчан.

На зустрічі зібрались п'ять поетів і два музиканти, каже Олена Мовчан.

"До нас прийшли херсонський музикант Володимир-Вадим Чорний, поети Тетяна Гладиш, на яку я кажу наша Сучасна Леся Українка, Аня Щидловська та Оля Щидловська, Володимир-Вадим Чорний — це художник і музикант, який малює на Площі Свободи, всі бачили, мабуть, в інстаграмі, був вокальний гурт волонтерський "Хвиля". Нас прийшли підтримати вони, артисти театрів і просто одеські музиканти. Дуже приємно, що прийшли саме одесити підтримати херсонців, ми їх тепер будемо чекати у себе в гостях", — розповіла Олена Мовчан.

"Поетична шафа". В Одесі відбулася зустріч херсонських поетів та музикантів
Олена Мовчан — херсонська поетеса та організаторка заходу "Поетична шафа", 30 грудня 2022 року Фото: Оксана Хлєбус/Суспільне Херсон

Постійна учасниця “Поетичної шафи” поетеса Тетяна Гладиш у березні залишила село на Херсонщині — Посад-Покровське. Її рідну домівку зруйнували російські снаряди, на подвір’ї залишився тільки курник, — розповідає жінка. На “Поетичну шафу” в Одесі обирала вірші, тематично пов’язані з Херсоном.

"Обирала просто з останнього, те, що пов’язане з Херсоном, оскільки я розуміла, що це тематично буде перегукуватися. Останнім часом пишеться не так багато, як раніше. Я не знаю, чи пов’язане це з війною, але зазвичай пишеться, якщо це щось про війну, про пережите за останній рік, то це здебільшого, верлібри, тому що є отакі емоції, які мелодійною, римованою, співочою українською мовою навіть важко висловити. Хочеться більше якоїсь обривчастості, різкості", — каже Тетяна Гладиш.

"Поетична шафа". В Одесі відбулася зустріч херсонських поетів та музикантів
Тетяна Гладиш читає свої вірші на "Поетичній шафі", 30 грудня 2022 року Фото: Оксана Хлєбус/Суспільне Херсон

Серед поезій — вірш про кота, якого Тетяна не змогла залишити самого у Посад-Покровському.

“Дізналися, що він живий, у сусіда і хворий. Але все-таки ми його вивезли. І після того, як він опинився з нами в сім’ї, він ще прожив три місяці. Потім котик помер. Він просто дуже важко пережив це все і захворів", — каже Тетяна Гладиш.

Одеський волонтерський гурт "Хвиля" взяв участь у "Поетичній шафі" вперше, розказав один з його учасників, артист Одеського оперного театру Володимир Чміль.

"Мені сказали, що буде такий захід, і я запропонував підтримати поетів нашим колективом і українською піснею. Нам дуже сподобалось виступати для приємних, освічених людей, була дуже тепла, дружня атмосфера, де нас гарно прийняли", — розповів Володимир Чміль.

"Поетична шафа". В Одесі відбулася зустріч херсонських поетів та музикантів
Люди слухають митців на "Поетичній шафі", 30 грудня 2022 року Фото: Оксана Хлєбус/Суспільне Херсон

"Поетична шафа" відбулася у волонтерській кав'ярні, заснованій одеською благодійною організацією "Бабуся Лео".

"Ми є волонтерське кафе, ми допомагаємо пенсіонерам, інвалідам, ветеранам спорту, влаштовуємо тут благодійні заходи. І також для і переселенців і багатодітних сімей, - розказав волонтер організації Ярослав Цуркан.- Ми бажаємо Херсонцям, щоб вони нарешті прокинулися від цього жахіття, щоб цей кошмар закінчився і швидшої відбудови, наснаги, підняття, бадьорості духу”, — говорить волонтер організації Ярослав Цуркан.

Читайте також

Створює квіти з шоколаду. Історія жительки Херсонщини, яка під час війни переїхала до Тернополя

Змінили уподобання, щоб допомагати ЗСУ і батькам: п'ять історій дітей з Херсонщини

"Золоте серце": як херсонка стала волонтеркою й організувала ініціативу "Котики-патріотики"

З прапором на БТРі. Поліцейський з Херсона, який став відомим завдяки відео, про події березня та роботу в окупації

311 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок