311 день війни: хроніка подій в Херсонській області

311 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлюється
311 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон, вулиця Суворова у передостанній день 2022 р. Фото: Суспільне Херсон

311 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон повернувся під контроль України. У звільнених населених пунктах Херсонської області тривають стабілізаційні заходи, їх ускладнюють постійні обстріли російських військ. На лівобережжі Херсонщини лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • На Херсонському напрямку 29 грудня військові РФ з реактивних систем залпового вогню обстріляли цивільну інфраструктуру Качкарівки та Херсона.
  • Зранку російська армія вчергове обстріляла Берислав. Снаряди влучили на подвір'я поруч з багатоповерхівкою. Попередньо загиблих і поранених немає
  • На Херсонщині затримали так званого "охоронника" окупаційного "Слідчого ізолятора №1". Йому обрали запобіжний захід – тримання під вартою без альтернативи внесення застави.
  • Оголошена в розшук очільниця "відділу кадрів" окупаційної "виправної колонії" Херсона добровільно прийшла до суду. Їй обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
  • На Херсонщині ексгумували тіло 56-річної жительки Правдиного, яку розстріляли на подвір'ї будинку військові РФ у вересні. За даним фактом прокуратура відкрила кримінальне провадження.
  • Під час окупації армією РФ Архангельського військові зі складів викрали майже 4 тисячі тонн врожаю пшениці 2020 року та 406 тонн ріпаку
  • Херсонська МВА повідомила, що в мікрорайоні Острів 31 грудня на дві години з 10.00 буде забезпечене централізоване водопостачання за допомогою генераторів.
  • У тимчасово окупованій Каховці призупинили випікати хліб до 1 січня. Одна з приватних пекарень не працює через пошкодження після обстрілів, в інших пекарнях — технічні проблеми.
  • Працівники комунальної аварійно-рятувальної служби провели першочергові роботи у будівлі Херсонського краєзнавчого музею, яка була пошкоджена обстрілами російською армією.

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

Від обстрілів РФ без світла залишилися центр Херсона, мікрорайон ХБК, Білозерка, Комишани та інші села

Російські окупанти поцілили в об’єкт критичної інфраструктури Херсона. Без електропостачання залишилися центр міста, мікрорайон ХБК, Білозерка, Комишани та інші села, повідомляє Херсонська ОВА.

В Чорнобаївці від обстрілів РФ пошкоджені спортзал, котельня, дитсадок, будівля ЦНАПу та місцева амбулаторія

30 грудня російські війська обстріляли Чорнобаївку. Поцілили в спортзал, котельню, дитсадок, будівлю ЦНАПу та місцеву амбулаторію. Загиблих і поранених немає, повідомляє голова ОВА Янушевич.

На Херсонщині до Берислава подали електроенергію і під'єднують перших абонентів

На Херсонщині до Берислава 30 грудня подали електроенергію і під'єднують до мереж перших абонентів. Про це в етері загальнонаціонального марафону повідомив керівник пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков.

"Вже зараз 75 населених пунктів за світлом, і ми продовжуємо активно робити все, щоб і інші населені пункти були освітлені", — сказав Толоконніков.

Також він повідомив, що вдалося доставити у мікрорайон Корабел у Херсоні генератор, це дасть можливість забезпечити людей, що там живуть, водою.

У тимчасово окупованому Скадовську було чутно вибух, повідомляють місцеві жителі.

Повітряна тривога в Херсонській області.

Армія РФ протягом доби 31 раз обстріляла Херсон

Протягом доби 30 грудня російська армія з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків 31 раз обстріляла Херсон. Снаряди влучили в газопровід, приватні та багатоквартирні будинки.

Про це у Telegram повідомив голова ОВА Ярослав Янушевич.

Херсонщину російські окупанти обстріляли 60 разів, дві людини отримали поранення, йдеться в повідомленні.

"Золоте серце": як херсонка стала волонтеркою й організувала ініціативу "Котики-патріотики"

Перші дні окупації Херсона. В місті паніка, люди скуповують все в магазинах та аптеках, бо ніхто не знає, що буде далі. В лікарнях більшає людей з вогнепальними пораненнями, опіками тощо. Жодна з міських лікарень не була готова до такої кількості поранених, згадує волонтерка Ірина Саліхова. Це вона на початку повномасштабного вторгнення організувала у Херсоні волонтерську ініціативу "Котики-патріотики" і всі її зусилля спрямувала на допомогу лікарням і людям, які потребували допомоги. Президент України 30 грудня вручив Ірині відзнаку "Золоте серце". Суспільне поспілкувалось з волонтеркою і більше дізналось про її роботу та як вона ставиться до нагороди.

311 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Київ. Президент вручає відзнаку "Золоте серце" Ірині Саліховій, 30 грудня 2022 Фото: Ірина Саліхова/Facebook

"Про нагороду я дізналася 5 грудня — в День волонтера. Прийшла додому з одного з заходів, на якому були присутні, і десь о пів на восьму вечора мені зателефонували. Сказали, що з Адміністрації президента, що Українська волонтерська спілка подала мене на номінацію і що я одна з десятьох волонтерів, яких Президент буде нагороджувати "Золотим серцем", — розповіла Ірина.

Російські окупанти на новорічні свята заборонили виїзд жителям тимчасово окупованого Генічеська

На Херсонщині російські окупаційні війська посилили адміністративно-поліцейський режим на період новорічних свят в тимчасово окупованому Генічеському районі, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

За даними Генштабу, окупанти з 31 грудня 2022 року по 6 січня 2023 року закрили на виїзд місто Генічеськ, а також заборонили виїзд жителям навколишніх сіл.

Війська РФ знову обстріляли населені пункти Херсонщини

На Херсонському напрямку війська РФ обстріляли Антонівку, Токарівку, Миколаївку та Херсон. Поцілили в інфраструктурні об'єкти, повідомляє Генштаб ЗСУ.

У селищі Наддніпрянське поблизу Херсона внаслідок російського обстрілу поранені двоє дітей

Російські війська обстріляли селище Наддніпрянське поблизу Херсона. Внаслідок російського обстрілу поранені двоє дітей, повідомив керівник Херсонської ОВА Янушевич.

Снаряд вибухнув неподалік школи, де гуляли діти. 13-річний хлопець та дівчинка 12 років отримали уламкові поранення. Брата і сестру доставили в лікарню.

Піротехніки ДСНС вилучили та знешкодили 52 вибухонебезпечні предмети

Вибухотехніки Нацполіції вилучили 38 вибухонебезпечних предметів, знищили – 19. Піротехніки ДСНС обстежили майже 13 гектар територій, вилучили та знешкодили 52 вибухонебезпечні предмети, повідомляє Херсонська ОВА.

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

У Херсоні в мікрорайоні Острів частково відновили електропостачання

У Херсоні майже на всій території мікрорайону Острів відновили електропостачання, повідомила міськрада.

31 грудня за допомогою генератора відновили водопостачання на дві години. Наступна подача планується у середу 4 січня.

У Херсонській громаді триває заборона на проведення масових заходів

На період свят комендантська година у Херсоні залишається без змін – з 19:00 до 6:30. Також у Херсонській громаді триває заборона на проведення масових заходів та продаж і запуск піротехнічних засобів, повідомляє Херсонська міськрада.

У Херсонській області — повітряна тривога.

Сили оборони ліквідували близько 200 військових РФ у Федорівці на Херсонщині

На Херсонщині 29 грудня Сили оборони ліквідували близько 200 військовослужбовців армії РФ, які дислокувались у Федорівці Каховського району. Про це повідомив Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на 6 ранку 31 грудня.

У штабі повідомили, що інформація про поранених військових РФ внаслідок вогневого ураження у Федорівці уточнюється.

Ще 115 військовослужбовців РФ поранені поблизу Пологів та Великої Білозерки Запорізької області. Також Сили оборони знищили п'ять одиниць військової техніки різного типу, зенітний ракетний комплекс та склад боєприпасів, йдеться в повідомленні.

Армія РФ минулої доби обстріляла чотири населені пункти Херсонщини

На Херсонському напрямку російська армія продовжує мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на 6 ранку 31 грудня.

Зокрема, постраждала цивільна інфраструктура Качкарівки, Наддніпрянського, Антонівки та Херсона.

На початок