Зеленський підписав закони про безмитне ввезення "старлінків" та генераторів

Зеленський підписав закони про безмитне ввезення "старлінків" та генераторів

Зеленський підписав закони про безмитне ввезення "старлінків" та генераторів
. Володимир Зеленський. Фото: ОПУ

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкти №8196 та №8197 зі змінами до Митного та Податкового кодексів, які скасовують ввізні мита для генераторів та Starlink, і спрямовані на сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України.

Про це йдеться на сторінках законів на сайті Верховної Ради. У статусі зазначено, що документи повернуто до парламенту з підписом президента 29 грудня. Закони набувають чинності через три дні після опублікування.

За словами депутата від фракції "Голос" Ярослава Железняка, відповідно до норм цих законів, впроваджується ввезення генераторів, іншого обладнання, Starlink без мита та ПДВ, у тому числі для фізичних осіб. Норма буде діяти протягом шести місяців.

Крім того, було підтримано надання можливості зберігати пального без ліцензії до 2000 літрів. Про все, що більше за встановлену норму, треба буде декларувати за податковим принципом.

Також буде звільнено технічну допомогу Energy Community від ПДВ та мита ввезення обладнання для відновлення постачання енергії.

8 листопада Кабмін затвердив постанову, завдяки якій від сплати ПДВ та ввізного мита будуть звільнені генератори, та інші важливі для проходження цього опалювального сезону товари.

29 листопада прем'єр Денис Шмигаль повідомив, уряд веде перемовини про можливість купити нову велику партію із тисяч Starlink для України і затвердив їх ввезення без ПДВ та мита. Планується, що старлінки будуть в "пунктах незламності".

Що відомо про "пункти незламності"

Після масованого обстрілу військами РФ 23 листопада в Україні почали розгортати "пункти незламності".

"Пункти незламності" — це місця, де в разі тривалого відключення світла через обстріли, людина може підзарядити мобільні пристрої, зігрітись та випити гарячі напої. Пункти можна знайти на онлайн-мапі, там відображатимуться 3 категорії:

  1. місця, організовані обласною владою та ДСНС, які мають генератор (підзарядка гаджетів), тепло, інтернет, чай/каву й аптечку;
  2. пункти незламності відповідального бізнесу, де є можливість безкоштовно підзарядити гаджети;
  3. магазини, аптеки, АЗК і відділення банків, які будуть працювати в разі вимкнення електроенергії, але не надаватимуть послуги з підзарядки гаджетів.

Президент Зеленський заявив, що в Україні розгортають понад 4 тисячі таких пунктів. Однак згодом Зеленський заявив, що не у всіх містах влада якісно організувала "пункти незламності". Тому зокрема в Києві проведуть інспекцію пунктів обігріву та "незламності".

На початок