Стела "Місто Кіровоград у роки війни" у Кропивницькому. Що пропонують з нею зробити

Стела "Місто Кіровоград у роки війни" у Кропивницькому. Що пропонують з нею зробити

Ексклюзивно
Стела "Місто Кіровоград у роки війни" у Кропивницькому. Що пропонують з нею зробити
. Суспільне Кропивницький

Демонтувати стелу з написом "Місто Кіровоград у роки війни" і розмістити там інформацію про героїв, які нині виборюють незалежність України пропонує кропивничанин Дмитро Васильєв. Суспільне дізнавалось, на чиєму балансі стела, чи планують її прибрати та що думають містяни з приводу демонтажу.

Стела розмішена у мікрорайоні Шкільний. На ній – інформація про життя міста під час нацистської окупації та визволення його в січні 1944 року.

Історію треба знати, але на стелі має бути інформація про сучасних героїв, сказав Дмитро Васильєв: "Стелу слід прибрати і з ідеологічних понять, і, плюс, вона аварійна. Тут міг би бути, враховуючи, що поряд школа, якийсь пам’ятний знак на честь наших нинішніх героїв, які боронять Україну від російських загарбників. Або ж залишити це місце для майбутнього пам’ятного знаку на честь нашої перемоги над Росією".

Кропивничанин Дмитро Завражний вважає, що стелу треба прибрати з двох причин. Перша – виконання закону про декомунізацію і засудження тоталітарних режимів. Крім того чоловік нагадав, що 2016 року Верховна Рада України ухвалила рішення про зміну комуністичної назви міста Кіровоград на українську – Кропивницький: "Вже 11-й місяць повномасштабної війни Росії проти України йде. І у такий час нашим можновладцям вже треба зайнятися тим, щоб цей процес все ж завершився".

Друга причина прибрати стелу, зі слів Дмитра Завражного – це її стан. Вона розсипається від корозії і не є прикрасою міста: "У дуже критичному стані, аварійному, можна сказати".

Стела "Місто Кіровоград у роки війни" у Кропивницькому. Що пропонують з нею зробити
Суспільне Кропивницький

Проти демонтажу Лідія Чайкіна, яка живе в будинку поряд: "Нехай буде Кіровоград, якщо тут описані всі події Другої світової війни, тоді місто так називалось".

Її думку підтримує 75-річна сусідка Поліна, яка не назвала свого прізвища. Згадує життя своєї родини після Другої світової війни: "Землянки рили, я маленькою бігала – сухарі жували. У мене батько – танкіст, повернувся у 47-му році весь полатаний, невдовзі помер. Прибирати – це трошки неправильно. Ніхто ж не винен, що оцей садист (Путін – ред.) таке робить".

Ця інформаційна стела не стоїть ні на чийому балансі та не є пам’яткою архітектури. Відповідно, не підпадає під дію пам’ятко-охоронного законодавства, сказав член топонімічної комісії Кропивницької міськради Руслан Фросіняк: "Тобто у міської влади будуть вільніші руки. Якщо ми говоримо про декомунізацію, то напряму під сам закон про засудження націонал-соціалістичної чи комуністичної символіки стела не може підпадати. Бо є виключення, якщо ми говоримо про ті об’єкти, які пов’язані із визволенням міста, України від нацистських загарбників. На таких об’єктах символіка, серед якої й зірки, може використовуватися".

Питання демонтажу стели чи заміни на ній назви міста Кіровоград на Кропивницький вирішуватиме топонімічна комісія міськради. Засідання відбудеться в січні.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок