"Ходила попід парканами, присідала, і приховувалась": як соціальна працівниця допомагала пенсіонерам Боромлі на Сумщині

"Ходила попід парканами, присідала, і приховувалась": як соціальна працівниця допомагала пенсіонерам Боромлі на Сумщині

"Ходила попід парканами, присідала, і приховувалась": як соціальна працівниця допомагала пенсіонерам Боромлі на Сумщині
. Надія Іваніна, директорка центру соціальних послуг Боромлі. Грудень 2022 р. Фото: Суспільне Суми

Вдома готували у 10-літрових каструлях їжу, аби рознести тим людям, хто залишився один або не мав запасів. Це історія Надії Іваніни, директорки центру надання соціальних послуг з Боромлі Сумської області. Під час окупації села у березні російськими військовими вона залишилася вдома і допомагала місцевим мешканцям вижити.

"Страшно було, коли наводили дуло, тому що коли колона йде, на перехресті він наводить дуло і поки колона йде це дуло він не прибирає", - згадує березень 2022 року пані Надія.

Весь місяць, поки село було окуповане, жінка відвідувала пенсіонерів, аби допомогти вижити самотнім людям.

Внаслідок російських авіаударів у селі у перші дні повномасштабного наступу були зруйновані магазини. Взяти продуктів тим, у кого не було запасів, було ніде.

"Ходила і попід парканами, і присідала, і приховувалась, і ховались за хату, було дуже страшно, тому що ракети летіли й розривалися над головою. Вони без кінця і без краю летіли", - згадує жінка.

Пані Надія працювала соціальним працівником понад 20 років, останні 5 років - очолює місцевий центр надання соціальних послуг. Тож, говорить, кому потрібна допомога знали заздалегідь.

Разом із журналістами пані Надія відвідує пенсіонера Анатолія Дарагана. "Якби не вона, я б давно був там, на кладовищі, це вона винувата, що я до сих пір світ білий топчу", - говорить він.

"Ходила попід парканами, присідала, і приховувалась": як соціальна працівниця допомагала пенсіонерам Боромлі на Сумщині
Надія Іваніна та Анатолій Дараган. Боромля, Сумська область. Грудень 2022 р. Фото: Суспільне Суми

Пан Анатолій живе один. Тоді, у березні, чоловік захворів, розповідає Надія, тож ходила до нього щодня, бувало і по кілька разів.

"Я прийшла до них і кажу - що вам хочеться? А він каже – піди в магазин купи мені два оселедця. А я кажу - магазинів немає, розбито все", - згадує пані Надія.

Вона говорить, що тоді думали про те, що пенсіонери мають право на гідну старість. "Але такі умови, що зробили нам окупанти, не можна було кинути людей, не можна", - додає вона.

Читайте також: Аби врятувати понад тисячу тварин в окупованій Боромлі на Сумщині, чоловік щодня їздив через блокпости військових РФ

Окупувавши село, російські військові оселилися у кабінетах, де працювали соцпрацівники. Після себе залишили купи сміття. Надія ж з колегами встигли врятувати комп’ютери, забравши їх додому.

"Переховували в різних умовах, в дитячих ліжечках, там, де дитина спала, тому що коли ходили по хатах, щоб не знайшли. Якоїсь такої інформації в нас в комп’ютерах не було, але це державне майно і нам не хотілося, щоб воно було пошкоджено і знищено, і забрано", - розповіла вона.

Тоді, у березні, говорить жінка, мобілізували свої сили і виживали, тепер же, згадуючи, - навертаються сльози. На Новий рік має одне бажання: "Тільки перемоги, тільки перемоги. І щоб наші хлопці повернулися всі живі, повернулися в свої сім’ї. Після всіх цих страждань, пройшли реабілітацію. Хочеться перемоги, дуже хочеться перемоги".

Що відомо

  • 26 березня село Боромля на Сумщині звільнили від російських військових.
  • Через викрадення російськими військовими 40-річного чоловіка із села Боромля правоохоронці розпочали кримінальне провадження.
  • Мешканець села Боромля Ігор потрапив у лікарню після катувань російськими військовими.
  • У Боромлі зруйновано більше сотні будівель. У вересні волонтери допомагали розбирати завали.
  • Ліцей у Боромлі – один із найбільш зруйнованих об'єктів російською армією у Боромлі, що на Сумщині. Протягом кількох тижнів у корпусах школи жили російські військові.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок