Тур де Франс уперше в історії розпочнеться в Італії: де відбудуться стартові етапи престижної велобагатоденки 2024 року

Тур де Франс уперше в історії розпочнеться в Італії: де відбудуться стартові етапи престижної велобагатоденки 2024 року

Тур де Франс уперше в історії розпочнеться в Італії: де відбудуться стартові етапи престижної велобагатоденки 2024 року
. AP Photo/Daniel Cole

Італія повернеться до маршруту Тур де Франс уперше за 13 років та прийме рекордну кількість етапів.

Найстаріші багатоденні велоперегони з серії грандтурів – Тур де Франс – у 2024 році вперше в історії розпочнуться в Італії. Про це оголосив директор змагань Крістоф Прюдом.

Раніше організатори оголосили, що наступний Тур де Франс уперше завершиться поза столицею Франції Парижем. Натомість фініш буде розташований у Ніцці.

Читайте також: Тур де Франс вперше у своїй 120-річній історії фінішуватиме поза межами Парижа: у чому причина

Тепер стало відомо про зміну локації й стартового етапу. У 2022 році гонка розпочиналася у столиці Данії Копенгаґені, а в 2021-му – у французькому Бресті. Найперший Тур де Франс 1903 року стартував у Парижі.

Яким буде початок Тур де Франс-2024

Старт французького мейджора не вперше відбудеться поза Францією, утім, гонка ще ніколи не починалася саме в Італії. Проте раніше в цій країні вже проводилися окремі етапи цієї багатоденки. Вперше це сталося в 1948 році, коли з Марселя велосипедисти їхали до Сан-Ремо. Востаннє ж маршрут заходив на італійську територію в 2011-му: тоді країна мала одразу два етапи (Ґап – Пінероло, Пінероло – Коль дю Ґаліб’є).

У 2024-му стартовий етап Тур де Франс прийме Флоренція: перегони розпочнуться 29 червня. Тоді учасники вирушать із Флоренції до Ріміні. Упродовж наступних етапів маршрут пролягатиме, зокрема, крізь Чезенатіко, Болонью та П'ємонт. Останньою зупинкою в Італії стане Турин, куди велосипедисти мають прибути 1 липня. Загалом Італія прийме три перші етапи Тур де Франс-2023, що стане рекордною кількістю для країни.

Якими будуть перші три італійські етапи ТДФ-2024

  • Перший етап (29 червня): Флоренція – Ріміні (205 км)
  • Другий етап (30 червня): Чезенатіко – Болонья (200 км)
  • Третій етап (1 липня): П'яченца – Турин (225 км)

Що відомо

  • У 2022 році переможцем багатоденки вперше в кар'єрі став данець Йонас Вінґеґор. У загальному заліку він переміг у боротьбі з чемпіоном двох попередніх "Турів", словенцем Тадеєм Погачаром.
  • Цього ж року вперше відбувся повноцінний жіночий Тур де Франс, на якому перемогла олімпійська чемпіонка, нідерландка Аннемік ван Влейтен.
  • Тур де Франс – один із трьох велошосейних грандтурів, найбільших багатоденок у календарі Світового туру UCI, а також найстарший із них. Уперше він відбувся 1903 року.
  • Італія також є господаркою іншого велошосейного мейджора: Джиро д'Італія, що проводиться з 1909 року.
Читайте також: Велогонщик Андрій Пономар приєднався до команди Світового туру UCI: де виступатиме українець
На початок