"Хроніки вишиванки". Херсонська майстриня під час окупації міста створила щоденник

"Хроніки вишиванки". Херсонська майстриня під час окупації міста створила щоденник

"Хроніки вишиванки". Херсонська майстриня під час окупації міста створила щоденник
. Херсонська майстриня Інна Микуцька в окупації вела щоденник "Хроніки вишиванки", 20 грудня 2022 року Фото: Оксана Хлєбус/Суспільне Херсон

Херсонська майстриня-вишивальниця Інна Микуцька 255 днів окупації вела щоденник. Про все, що відбувалось у місті писала у соцмережах. Паралельно вирішила створити й Хроніки вишиванки. Так зародилась ідея зробити вишиванки Перемоги та вишиванки Звільнення.

"Хотілося чогось дуже яскравого, чогось веселого, весняного, літнього. І я знайшла малюнок: вишита “низинкою” старовинна сорочка закарпатська, або прикарпатська (зараз не згадаю точно). Переробила її під хрест і вирішила робити саме в таких кольорах. Але була ж проблема, що були зачинені магазини та не було ниток. І дочка моя знайшла крамницю, яка працює, домовилася з дівчатами: вони вийшли, відкрили крамницю, ми назбирали ниток", — говорить Інна Микуцька.

"Хроніки вишиванки". Херсонська майстриня під час окупації міста створила щоденник
"Хроніки вишиванки" - сторінка щоденника херсонської майстрині Інни Микуцької, створеного в окупації, 20 грудня 2022 року Фото: Оксана Хлєбус/Суспільне Херсон

Бували дні, коли вишивала по 8-12 годин, а інколи — не було настрою та сил. Поруч з квартирою була ремонтна база ворожої техніки, тому вирішила змінити житло, говорить жінка.

"Вони якось зайшли в магазин: був бурят і дагестанець. Спочатку вони ховали обличчя під балаклавами, а потім вирішили цього не робить. Я не пам’ятаю, але слово за слово ми з ними зачепилися і я так на емоціях сказала: “Їхали б ви, хлопці, додому.” На що розвернувся до мене бурят і каже: “А я тут дома. Вам щось не подобається? Можете їхати самі.” Я спитала, чи вміє він плавати. Він сказав, що ні. Я сказала: “Самий час навчитися!”, — розповіла Інна Микуцька.

Частину вишиванок сховала у себе подруга майстрині, інші — переховували у коморі. За словами майстрині, щоденник окупації закінчився. Щоденник війни ще триває. Вишиванки перемоги та звільнення жінка завершила задовго до деокупації Херсона.

"Я жила не у своїй хаті на той час. І я до тієї тимчасової сусідки постукала в двері. Там така бабуся чудернацька. Я сказала, що Херсон звільнено. Перша її фраза була: “Ну, шо?! Накатимо?!” Перша фраза моєї дочки була: “Нарешті я не буду хвилюватися за те, що тебе за твої дописи заберуть на підвал!”, — говорить майстриня.

"Хроніки вишиванки". Херсонська майстриня під час окупації міста створила щоденник
Херсонська майстриня Інна Микуцька разом зі знайомою тримають український прапор, 20 грудня 2022 року Фото: Оксана Хлєбус/Суспільне Херсон

Зараз “Хроніки Вишиванки” представлені у частині Inside виставки робіт херсонських митців “Inside – Outside”: на момент презентації Інна Микуцька перебувала в окупації. За псевдо взяла ім’я та дівоче прізвище своєї бабусі — Ганна Знахаренко.

Читайте також

Щодня, без вихідних у майстерні: творчість херсонської художниці не змінила окупація

Пережили дві окупації і залишаються під обстрілами. Родина пенсіонерів з Херсона розповіла власну історію

У Києві відбулася виставка "Херсон зсередини та ззовні" майстерні артактивізму

300 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок