Тест: чемпіонат 1
Тест: чемпіонат 1
Мбаппе став лише другим футболістом в історії, який оформив хет-трик у фіналі ЧС: що ще означає це досягнення

Мбаппе став лише другим футболістом в історії, який оформив хет-трик у фіналі ЧС: що ще означає це досягнення

Мбаппе став лише другим футболістом в історії, який оформив хет-трик у фіналі ЧС: що ще означає це досягнення
. AP Photo/Natacha Pisarenko

Ніхто з гравців не забивав три голи за фінал упродовж 56 років.

Лідер чоловічої збірної Франції з футболу Кіліан Мбаппе встановив рідкісне досягнення завдяки хет-трику в фіналі чемпіонату світу-2022, що завершився в Катарі. У фінальному матчі Франція зустрілася з Аргентиною та в підсумку поступилася з рахунком 3:4 після серії пенальті.

Усі три голи французькій команді приніс саме Мбаппе. Після повного домінування Аргентини впродовж більшої частини основного часу нападник французького "ПСЖ" скоротив відставання команди до 1:2 на 80-ій хвилині завдяки реалізованому пенальті.

Менш ніж за хвилину Мбаппе оформив камбек для Франції, зрівнявши рахунок з асиста форварда "Боруссії" Менхенгладбах Маркуса Тюрама – 2:2. Уже в овертаймі Кіліан знову врятував команду після того, як Аргентина вийшла вперед (3:2), та забив з чергового пенальті, виконавши хет-трик.

Пізніше Мбаппе реалізував ще одне пенальті вже в серії, що стало одним із лише двох успішних у збірній Франції.

Читайте також: Аргентина - переможець ЧС-2022 з футболу: результат фіналу з Францією

Що означає хет-трик Кіліана Мбаппе

  • Мбаппе – лише другий футболіст в історії й перший за 56 років, хто оформив хет-трик у фіналі чоловічого чемпіонату світу. Єдиним іншим гравцем, якому це вдалося, був англієць Джефф Герст: у фіналі Англії проти Західної Німеччини у фіналі ЧС-1966. Тоді Англія перемогла в овертаймі з рахунком 4:2.
"Багато вітань Мбаппе, хоч що б сталося, – відреагував на це досягнення сам Герст під час гри у Twitter. – Я мав чудову серію!"
  • Нападник став п'ятим гравцем і другим французом, який забивав у двох різних фіналах чемпіонату світу. У фіналі ЧС-2018 проти Хорватії Мбаппе приніс команді останній гол на 65-ій хвилині. Тоді французи здобули перемогу з рахунком 4:2.
  • Тепер Мбаппе є лідером за кількістю голів у фіналах чемпіонатів світу. На його рахунку – чотири м'ячі за два фінали.
  • Завдяки хет-трику Кіліан став найкращим бомбардиром мундіалю-2022. Загалом за весь турнір він забив вісім голів: на один більше, ніж у лідера збірної Аргентини Ліонеля Мессі, якого визнали найкращим гравцем чемпіонату.
Читайте також: Кіліан Мбаппе став найкращим бомбардиром ЧС-2022: топ-5 голеадорів турніру
  • За кількістю забитих м'ячів за збірну Франції – 36 – після ЧС-2022 Мбаппе вийшов на шосте місце, обійшовши, зокрема, Давіда Трезеґе (34) та Зінедіна Зідана (31). Наразі його випереджають Олів'є Жиру (53), Тьєррі Анрі (51), Антуан Ґрізманн (42), Мішель Платіні (41) та Карім Бензема (37).

Хто забивав у двох фіналах чемпіонатів світу

  • Кіліан Мбаппе (Франція) – 4 голи (2018, 2022)
  • Вава (Бразилія) – 3 (1958, 1962)
  • Пеле (Бразилія) – 3 (1958, 1970)
  • Зінедін Зідан (Франція) – 3 (1998, 2006)
  • Пауль Брайтнер (ФРН) – 2 (1974, 1982)
Читайте також: Тренер Аргентини Скалоні повторив рекорд чемпіонатів світу 32-річної давності

Що відомо

На початок