"Має бути нагороджений орденом": наречена загиблого тероборонівця створила петицію до президента

"Має бути нагороджений орденом": наречена загиблого тероборонівця створила петицію до президента

"Має бути нагороджений орденом": наречена загиблого тероборонівця створила петицію до президента
. Суспільне Львів

Тероборонівець зі Львова Микола Забавчук ніколи не служив в армії. Проте з перших днів війни пішов добровольцем на захист країни. У 25 років він загинув при виконанні бойового завдання. Наречена захисника України створила петицію до президента з проханням нагородити Миколу Забавчука орденом "За мужність" посмертно. Історією розвідника родина поділилася із Суспільним.

Боронити країну Микола Забавчук вирішив у перші дні війни. Доброволець вступив до 125 бригади територіальної оборони.

"Він записався у військкомат так, як все це робили молоді свідомі люди. Але чекати телефонного дзвінка з військкомату він також не став. І от в один прекрасний день, напевно, десь на початку березня він прийшов і сказав: "Мама, я вже у теробороні. Я буду їхати, для чого я вчився? Ти не переживай, мама, мене не вб’ють. Я буду захищатися до останнього", — каже мама загиблого бійця Лариса Забавчук.

Мама загиблого бійця Лариса
Мама загиблого бійця Лариса. Суспільне Львів

У липні, після вишколу, Миколу відправили на Донеччину. Там він був розвідником. Разом з двома побратимами чоловік загинув у Краматорську під час обстрілу.

"Як пояснив його взводний, що вони троє захистили своїх друзів, свій батальйон. Тому що всі люди, які там були, після того обстрілу їх всіх вивезли. А вони таким чином своїм ніби життям захистили життя інших людей", — каже Лариса Забавчук.

Фото бійця ТрО Миколи Забавчука
Фото бійця ТрО Миколи Забавчука. Суспільне Львів

Батько тероборонівця Микола Забавчук каже, що вони не відмовляли свого сина від служби.

"Коли він прийняв це рішення, ми всі підтримували це, ми розуміли, якщо не він – то хто ж? Якщо не ми – то хто ж? Всі разом", — каже батько військового.

Батько військового Микола
Батько військового Микола. Суспільне Львів

Наречена загиблого солдата Олександра створила петицію, щоб йому посмертно вручили нагороду. Наразі зібрали близько 6000 підписів з 25 тисяч необхідних.

"Хлопці, чоловіки, військові, які нагороджені, у першу чергу це увійде в історію. Ця нагорода ввійде в історію і це буде пам’ять. Вона має бути у кожного. Тому що це —відданість. Тому що це — відвага. Тому що це — мужність і вони цього заслуговують. Він має бути нагороджений орденом "За мужність 3 ступеня", — каже наречена загиблого Олександра Созонюк.

Наречена загиблого Олександра Созонюк
Наречена загиблого Олександра Созонюк. Суспільне Львів

Родина у пам’ять про свого сина висадила неподалік від будинку клен.

Клен на честь Миколи Забавчука
Клен на честь Миколи Забавчука. Суспільне Львів

Читайте також

Вдова загиблого бійця зі Львівщини створила петицію із закликом присвоїти чоловіку звання Героя

Президент вручив орден родині загиблого військового льотчика зі Львівщини

На початок