Обмін полоненими: В Україну повернулися військові, що боронили Бахмут

Обмін полоненими: В Україну повернулися військові, що боронили Бахмут

Важливо
Обмін полоненими: В Україну повернулися військові, що боронили Бахмут
. фото: Андрій Єрмак

У середу, 14 грудня, відбувся черговий обмін полоненими. В Україну з російського полону повернулися 64 військовослужбовці, які воювали на Донецькому та Луганському напрямку, зокрема брали участь в обороні міста Бахмут.

"Це офіцери, рядові та сержанти, наші герої. Вдалося також звільнити громадянина США, який допомагав нашим людям — Мурекезі Суеді. Також повернули тіла 4 загиблих", — повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Що відомо про обмін полоненими

Перший повноцінний обмін полоненими відбувся 24 березня. Тоді було звільнено українських моряків з рятувального катера "Сапфір", яких направили на острів Зміїний. Надалі Україна та Росія обмінювалися як військовополоненими, так і цивільними.

Зокрема з полону окупантів вдалося звільнити волонтерку та медика Юлію Паєвську, відому під позивним “Тайра”, а також справжнього автора фрази про російський корабель.

На початку червня на лінії фронту відбувся перший обмін тілами загиблих військових за формулою "160 на 160". Всі загиблі були з руїн “Азовсталі”, і щонайменше 52 з цих тіл вважаються останками бійців полку “Азов”.

Від початку війни обміном полонених займалася міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, утім наприкінці травня вона передала свої повноваження ГУР та СБУ.

Попередній обмін відбувся 1 грудня. Тоді російського полону звільнили 50 захисників, зокрема оборонців Маріуполя та “Азовсталі”, полонених, що були в Оленівці, поранених в боях на Донецькому, Луганському, Запорізькому напрямках.

На початок