"Ми — вулична піхота": очільник патрульної поліції Рівненщини розповів про службу у війну і новий набір

"Ми — вулична піхота": очільник патрульної поліції Рівненщини розповів про службу у війну і новий набір

Ексклюзивно
"Ми — вулична піхота": очільник патрульної поліції Рівненщини розповів про службу у війну і новий набір
Сергій Мерчук зліва на присязі патрульних поліцейських, 10 вересня 2021 року, Рівне . Суспільне Рівне

У грудні 2022 року, вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, у патрульній поліції оголосили про новий набір. На Рівненщині планують залучити до служби майже сотню патрульних поліцейських. Про це в інтерв'ю на Суспільне. Спротив 13 грудня розповів начальник патрульної поліції області Сергій Мерчук.

Він поділився очікуваннями від новобранців, окреслив ризики служби у лавах патрульної поліції, про який заробіток йдеться і чому патрульні Рівненщини можуть стати "маленькою армією".

— Чому виникла потреба зараз проводити новий набір?

— Від початку повномасштабного вторгнення відбулося дуже багато процесів. Патрульна поліція працює в посиленому варіанті служби. В нас небагато звільнилося, йдеться про 26 людей на Рівненщині. Все одно є необхідність в заміні й підтримці нашого кадрового потенціалу. Тому, наприклад, в області оголошено набір в Рівне, Дубно, Сарни. І ми чекаємо цю молоду кров, яка нас буде підтримувати на лінії. Мусимо дивитися в майбутнє і розуміємо, що цей випуск буде десь в липні, тому наперед бачимо цю ситуацію і зараз уже стартуємо, починаємо.

— Зважаючи на війну, нові виклики, як змінилися завдання патрульних поліцейських?

— На жаль, робота стала більш небезпечною. Так, недарма нас готували до цього всього, ми всі свідомо розуміли, що може трапитися. Дуже багато патрульних поліцейських зараз виконують завдання у зведених загонах на сході нашої країни від самого початку: в Київській області, Миколаївській, Херсонській, тепер — в Донецькій, безпосередньо захищають нашу землю. На жаль, з початку вторгнення 24 лютого загинуло вже більш як 115 співробітників, понад 800 отримали поранення, це загалом по Україні.

Хлопці стараються, працюють, дуже багато поверхневих перевірок. Зараз виявляємо і вибухонебезпечні предмети, які, на жаль, хлинули від недобросовісних громадян вже в мирні міста. Також від самого початку виявляли і багато диверсантів, і людей незрозумілих, з громадянством країн, ворожих до України. Зараз, на жаль, коли виключаються електроенергія, ми додатково випускаємо в Рівному ще шість піших патрулів. Вони змушені штрафувати пішоходів, які неналежно переходять дорогу у невстановлених місцях і від того в нас є ріст ДТП саме з пішоходами. І, на жаль, неуважні водії також нам додають роботи. Тому роботи в цілому збільшується, відтак мусимо підтримувати зараз себе саме в цьому наборі.

— Чого очікуєте від нового набору?

— Ми дуже цього чекали, тому що хочеться, щоб люди наші росли, патрульна поліція є такою кузнею кадрів. Наших хлопців і дівчат забирають як гарячі пиріжки і в головне управління Нацполіції, хтось росте, хтось звільнився і захотів служити в Збройних силах України. Тому мусимо освіжити ряди, дивлячись трохи у майбутнє.

— Чи зміняться вимоги до кандидатів, якщо порівнювати з минулими наборами?

— В цілому нових вимог немає, більш скрупульозно будемо ставитись до відбору патрульних, тому що вони в майбутньому будуть захищати одне одного, в тому числі мене, як напарника. Зараз вимоги: вік від 18 років, громадянство України, вміння керувати автомобілем, посвідчення водія категорії В, вміння розмовляти українською і бажання насамперед допомагати своїй країні, не сидіти осторонь. Тому що зараз у багатьох немає такої можливості — виїхати за кордон, заробляти кошти. Хтось, можливо, з об'єктивних причин не пішов служити в ЗСУ і хоче бути корисним державі й допомагати громадянам.

— Про який заробіток у патрульній поліції зараз йдеться?

— Зараз це такий відкритий, належний фронт, з хорошим забезпеченням матеріальним і фінансовим — поліцейський отримує заробітну плату 12,5 тис. грн і додатково держава нас фінансує, 30 тис. грн — це додаткова грошова допомога. Вважаю, що це досить позитивно і кожен патрульний каже, що це хороша зарплата. Так само це є по всій Україні, в залежності від несення служби. Хлопці безпосередньо на лінії зіткнення отримують більшу зарплату. Але для цього треба відповідна підготовка. Тому в нас є ряд людей, які готові працювати безпосередньо там, де триває війна. І я вам скажу так, що ми готові і зустрічати ворога, якщо потрібно, і тут, бо ми — така вулична піхота в кожному місті. Досвід наших колег з Маріуполя, Миколаєва показав, що це життєво необхідна служба, яка досить багато на що впливає на лінії, безпосередньо — в роботі з громадянами.

— Які етапи потрібно пройти від моменту подання заявки до остаточного відбору?

— Набір стартував 10 грудня. Ми вже бачимо для себе об’єктивну картину кількості поданих анкет. Першочерговий крок — побачити візуальну рекламу і звичайно, це бажання. У майбутньому — це подача анкети. Ми збираємо пакет документів, відправляємо нашого кандидата на військово-лікарську комісію, яка визначає, чи він придатний для служби. Опісля ми перевіряємо його фізичні навички: біг на 100 метрів, відтискання від землі, качання преса і біг на один кілометр. Після того він приходить до нас на співбесіду на нашу комісію. І вже 15 січня ми будемо відправляти їх на навчання в академії, які розташовані в Рівному, Києві і в Кривому Розі. Навчання буде тривати пів року, там свої етапи відбору, складні предмети. Академії з досвідом, готові відсіювати недобросовісних кандидатів. І коли люди приймуть присягу, ми плануємо, що це буде у липні, то вже отримаємо боєздатних хлопців і дівчат.

Коли почалась повна збройна агресія 24 лютого, дехто навіть не учився в академії, швидко закінчували навчання і одразу пішли на лінію працювати, показали себе з дуже позитивної сторони: ловили вбивць, виявляли вибухонебезпечні предмети і якихось диверсантів.

— Чи очікуєте ажіотаж серед охочих, якщо порівнювати з часом до повномасштабного вторгнення?

— Звичайно, очікуємо. Можу сказати про Рівненську область: у нас вже є 600 співробітників, оголошений набір на 30 саме у Рівне, три — на Сарни і на 59 співробітників — у місто Дубно, у якому нещодавно ми запустились. Ми очікуємо ажіотажу, ми вже його бачимо, і це дасть нам змогу більш якісно відібрати хороших бійців у майбутньому, досвідченіших, які з об'єктивних причин не могли докластися до захисту нашої країни і в цілому можуть це зробити зараз в нашому підрозділі.

— До вас долучилися патрульні поліцейські з Донецької області. Чи продовжать вони нести службу на Рівненщині?

— У листопаді ми запустили підрозділ в місті Дубно. Вони працюють, ми схвально оцінюємо їхню роботу. Але, розумієте, це хлопці й дівчата, які втратили свої домівки в Маріуполі в Луганській області. Вони повивозили своїх рідних в Дніпро, Київ, інші міста і їхні рідні їх там чекають. Їх треба буде замінити нашими місцевими хлопцями й дівчатами, які зможуть працювати. Якщо хтось з них виявить бажання лишитися в нас, працювати в області, ми їх залишимо, це не буде проблемою. Але їх треба поміняти нашими місцевими майбутніми патрульними поліцейськими.

— Як відрізняється специфіка роботи патрульних поліцейських на деокупованих територіях ?

— Насамперед йдеться про допомогу місцевому населенню, в тому числі — гуманітарною допомогою. Ми постійно водимо супроводи в деокуповані території і не тільки в деокуповані. Вони визначають людей, яким найбільше потрібна допомога. І поліцейські, які з Херсона були, де була тимчасово окупована територія, вони базувалися у Миколаєві і тепер повернулися назад й повноцінно несуть службу. Вона є більш небезпечною, кожного дня обстріли. І ми об'єктивну картину малюємо на майбутнє, що нам треба готувати хлопців і дівчат, які могли і мали б підтримувати на майбутнє деокуповані території. А роботи там, як бачите, багато. Цей ризик лишається і тут, у нас на місці. Ми готові до цього. З 2015 року ми вже в країні, що воює. Приблизно 75 співробітників безпосередньо з Рівного несли службу в зоні бойових дій, у Бахмуті, Лисичанську, Сєвєродонецьку.

— Як діяти тим, хто, можливо, мріяв з дитинства мати таку професію?

— Ми зазвичай розвіюємо ті мрії рутинною роботою, яка у нас відбувається на лінії. Не завжди, як я кажу, нас кличуть на 102, щоб поїсти шашлик і випити чаю. Насправді все відбувається пропорційно навпаки. Якісь проблеми, біди й так далі. Якщо ви все ж вирішили стати в наші ряди, які, наголошую, не зменшуються, а навпаки, тільки збільшуються, то вам потрібно на сайті патрульної поліції заповнити анкету, подати необхідні документи, слухати, що вам говорять в підрозділі, бути дисциплінованим і чітко йти до мети. Наголошую, що люди, які зробили свій вибір рік, чи сім років тому, вони про це не шкодують. Колектив “збитий”, сформований, одне одного підтримують і найголовніше — ми корисні для нашої країни. 600 бійців — це така маленька армія, яка, буде досить дотичною і допоможе, якщо у нас почнуться бойові дії. Повірте, ми до цього готові.

Що відомо

  • Набір у патрульні поліцію триватиме до 18 грудня. Анкету можна знайти ТУТ.
  • Набір відбувається в Івано-Франківську, Ізмаїлі, Києві, Кременчуці, Кропивницькому, Луцьку, Львові, Одесі, Полтаві, Рівному, Сарнах, Тернополі, Умані, Чайках, Черкасах, Чернівцях, Чернігові.

Читайте також

  • Курс валют: експерт розповів, що впливає на його коливання та чи зміниться він до кінця року
  • Рівняни стали частіше скаржитись на провайдерів. Як захищає закон та куди звертатися
  • Львівська залізниця тимчасово скасовує частину рейсів на Рівненщині через перебої з електрикою
  • Спецмайданчик для дрифту у Рівному: мер відповів на петицію

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок