Нідерланди хочуть створити спеціальний трибунал щодо Росії

Нідерланди хочуть створити спеціальний трибунал щодо Росії

Важливо
Акція на підтримку України в Амстердамі 19 березня 2022 року
. Фото: Амстердам, 19 березня 2022 р. Тетяна Яворович, Суспільне

Нідерланди хочуть організувати спеціальний трибунал для суду над винними у війні Росії проти України. Якщо буде потреба в такому "трибуналі з питань агресії", його можна створити в Гаазі, повідомив міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра, передає телерадіокомпанія NOS.

Із відповідною ініціативою виступила нідерландська соціал-ліберальна політична партія D66. Більшість Палати представників підтримала його у жовтні.

У Гаазі вже розташований Міжнародний кримінальний суд (МКС), який має діяти проти військових злочинів, злочинів проти людяності, геноциду та агресії проти іншої країни. Але агресію проти іншої країни, наприклад, російське вторгнення в Україну, рідко переслідують у судовому порядку. Крім того, Росія не визнає МКС, зазначає NOS.

Як пояснив посадовець, це залишає правову прогалину, а агресія є дуже серйозним міжнародним злочином. Важливо ліквідувати цю прогалину для боротьби з безкарністю, додав міністр закордонних справ.

За словами Гукстри, "слід розглянути всі варіанти, які призведуть до судового переслідування цих злочинів". Він зазначив, що створення трибуналу потребує “широкої міжнародної політичної підтримки” та “фінансової підтримки”, і що трибунал не повинен втручатися в роботу МКС.

Що відомо про позицію Нідерландів щодо війни РФ в Україні

Канада та Королівство Нідерландів 7 грудня подали спільну заяву про вступ у справу, порушену Україною проти Росії в Міжнародному суді ООН. Про це повідомляє Міністерство міжнародних справ Канади.

"У цьому провадженні Україна прагне встановити, що Росія не має законних підстав для вжиття заходів в Україні та проти України з метою запобігання та покарання за будь-який передбачуваний геноцид", — йдеться у тексті спільної заяви.

У жовтні парламент Нідерландів підтримав резолюцію із закликом про створення спеціального трибуналу в Гаазі для судового переслідування російських військових і політичних лідерів за злочини в Україні.

Читайте також

Трибунал для Путіна. Як російське керівництво відповість за злочини в Україні

Росія — держава-терорист. Чому Україна просить світ надати РФ такий статус і що він змінить

На початок