Путін готується до затяжної війни — ISW

Путін готується до затяжної війни — ISW

Путін готується до затяжної війни — ISW
. Путін жестикулює, виступаючи на пленарному засіданні 19-ї щорічної зустрічі Міжнародного дискусійного клубу "Валдай" під Москвою, 27 жовтня 2022 року. Фото: Сергій Карпухін / AP

Президент Росії Володимир Путін може готуватися до тривалої війни проти України, публічно декларуючи відверто імперіалістичні цілі.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Як зазначають аналітики, під час зустрічі з Радою при Президенті РФ з розвитку громадянського суспільства та прав людини Путін зазначив, що "спецоперація" в Україні може бути "тривалим процесом", а придбання нової території є "суттєвим результатом" для Росії.

"Путін порівняв себе з російським царем Петром Великим, зазначивши, що Росія тепер контролює Азовське море, за яке воював і Петро Великий. Це звернення до російської імперської історії явно зображує нинішні путінські цілі в Україні як відверто імперіалістичні", — йдеться у повідомленні.

Відтак Путін змушує російську аудиторію чекати на затяжну, виснажливу війну в Україні, яка, як і раніше, спрямована на завоювання додаткових українських територій, вважають автори звіту.

При цьому російський інформаційний простір позитивно відреагував на твердження Путіна, висунувши додаткові умови для затягування війни. Один блогер, порівнявши Україну з Сирією, зазначив, що російські війська мали значні перемоги на полі бою лише за роки після початку операції.

"ISW раніше зазначав, що Кремль встановлював інформаційні умови для затягування війни в Україні з літа після того, як російські сили не змогли забезпечити та утримати свої основні цілі. Ця інформаційна обумовленість принципово несумісна з будь-якими дискусіями про припинення вогню чи переговори. Путін, схоже, не бажає ризикувати втратою внутрішнього імпульсу, навіть ненадовго зупинивши свої наступальні операції, не кажучи вже про те, щоб переслідувати свої цілі, не досягаючи їх повною мірою", — зазначається в дописі.

Аналітики також звернули увагу на те, що Путін використовує російську Раду з прав людини як засіб консолідації політичної влади, що є несумісним з основними принципами міжнародного права в галузі прав людини. Зокрема, 17 листопада Путін змінив склад ради, прибравши російських правозахисників, які критикували кремлівську цензуру, та призначивши політичних та довірених осіб, а також відомого російського воєнного кореспондента.

"Використання національного органу з прав людини для захисту та створення умов для продовження геноцидної війни в Україні підриває заяви Кремля про прихильність Росії до прав людини", — йдеться у публікації.

Читайте також

Путін заявив, що українців хоче захопити Польща, і Росія — "єдиний гарант безпеки" для України

Навесні РФ спробує розпочати більший наступ на Україну — Столтенберг

Нова хвиля мобілізації стане проблемою для Кремля — ISW

На початок