Майбутнє бібліотек: у Херсоні провели дискусію щодо реформ в галузі

Майбутнє бібліотек: у Херсоні провели дискусію щодо реформ в галузі

Майбутнє бібліотек: у Херсоні провели дискусію щодо реформ в галузі
.

Що чекає на бібліотекарів Херсонщини, які зміни і реформи готує Міністерство культури - про це в Херсонській бібліотеці для юнацтва імені Бориса Лавреньова говорили учасники стратегічної наради, серед яких: представники ОТГ, Міністерства культури, ЗМІ та письменники.

52 представники ОТГ зареєструвалися на участь у дискусії. Олексій Чмир - державний експерт Міністерства культури, молоді та спорту говорить, що державна політика у сфері культури змінюється:

"Зараз відбувається мапування всіх закладів, що надають публічні послуги, в тому числі закладів культури. Всі області наносять їх на мапу і далі буде Кабінет міністрів дивитися, які зміни потрібно робити. Як то кажуть – де густо, де пусто. Планується проведення інтернету в усі населені пункти. Можливо, десь культурні послуги будуть надаватися дистанційно. Тобто, задача держави зараз - забезпечити всіх громадян України доступними послугами, щоб, незалежно від того, де ви проживаєте - в місті чи в селі, від вашого соціального статусу, щоб мали доступ до книги, до культурного українського і світового надбання".

У Бібліотечній системі впроваджуватимуть досвід європейських бібліотек, говорить виконавча директорка БФ "Благодійна країна" Люсьєна Шум:

"Як результат цієї зустрічі, ми сподіваємося, що знайдуться такі активні територіальні громади, які запланують на 2020-й рік розпочати роботу з реформування, трансформації їх бібліотечних мереж в сучасних центрах розвитку громад. Такі в нас плани".

Бібліотекар Володимир Рагульський говорить, що у його закладі, 3-й херсонській бібліотеці, майбутні зміни підтримають:

"Я за реорганізацію. По факту, наша бібліотека не дуже стикається з цими проблемами. Ми вже почали реорганізацію. В нашій бібліотеці функціонує ГО і ми проводимо різні заходи. Як результат, у нас проходить перша херсонська кіношкола, в нас навчаються учні, тобто, - ми готові. Ми відкриті для діалогу і для пропозиції від громадськості. Тобто, ми ніколи не скажемо "Ні", "Ми подумаємо". Якщо ініціатива добра – підтримаємо, як можемо".

За останній рік, говорить Олексій Чмир, закрилося 560 бібліотек. Із них лише 140 мали погодження з Міністерством, інші закрили за рішенням голів ОТГ, адже бібліотеки фінансуються з місцевих бюджетів. У разі безпідставного закриття сільських бібліотек чоловік радить звертатися до суду, де Міністерство культури може виступити третьою стороною. Ірина Кравець з Великої Олександрівки розповідає, як децентралізація вплинула на їхню бібліотечну систему:

"Наша система – це 18 бібліотек. На сьогодні п'ять бібліотек ми майже півтори року тому віддали Борозенській ОТГ. Але продовжуємо працювати єдиним колективом, не зважаючи на те, що нас об’єднання громад трошки розділило. Звичайно, наша територія – це потенційно об’єднана громада, і ми на шляху створення цієї громади. Зміни на сьогодні зачіпають будь-яку сферу, і бібліотечну - в тому числі. Я думаю, що зміни будуть, і сподіваюся на зміни позитивні. В першу чергу, для громади. Я - бібліотекар і, звичайно, я за те, щоб бібліотеки залишилася, бо ми сільський район і це єдиний осередок культурний і безкоштовний на сьогодні".

У рамках заходу відбулося онлайн-спілкування з представниками бібліотек інших областей України та пошуки шляхів модернізації бібліотек Херсонщини.

Олена Протопопова, Григорій Шматко.

На початок