Суд залишив без змін запобіжний захід Богуслаєву

Суд залишив без змін запобіжний захід Богуслаєву

Важливо
Суд залишив без змін запобіжний захід Богуслаєву
. Експрезидент АТ "Мотор Січ" В’ячеслав Богуслаєв під час засідання у Київському апеляційному суді, 30 листопада 2022 року. Фото: Нікіта Галка, Суспільне

Київський апеляційний суд лишив без змін запобіжний захід екскерівнику компанії "Мотор Січ" В’ячеславу Богуслаєву, він залишатиметься під вартою.

Про це із зали суду повідомляє кореспондент Суспільного Нікіта Галка.

У коментарі Суспільному Богуслаєв наголосив, що заперечує звинувачення на свою адресу.

"Повністю не згоден. Є функція головного конструктора, яку мені надав Кабмін, є службове становище, яке визначає мої можливості. Я проєктую 17 років, а слідчі думають, що я керую "Мотор Січчю", — зазначив експосадовець.

Богуслаєв стверджує, що його посада не передбачала права розпоряджатись майном підприємства.

"Почесний президент — це громадське навантаження, це координація п’яти заводів. Я не маю права ні продавати, ні купувати, я створюю креслення, за якими літає сьогодні 70 гелікоптерів. Коли перший допит був, я сказав, що ви арештували головного конструктора, а не господарського діяча", — наголосив він.

Окрім того, В’ячеслав Богуслаєв поскаржився на проблеми зі здоров’ям.

"За сорок днів — ніякої допомоги. Кожен день я говорю: мені потрібна крапельниця, УЗД, у мене тромби, кров тече", — зауважив підозрюваний.

"Сьогоднішнє рішення апеляції залишило в силі рішення Шевченківського суду Києва, відповідно, запобіжний захід залишився в силі, а саме — тримання під вартою", — розповів Суспільному адвокат Богуслаєва Руслан Волинець.

За його словами, повний текст рішення буде оприлюднений 5 грудня.

"Подивимось на аргументи, які ми можемо використовувати, яка буде позиція для клопотання для продовження цього запобіжного заходу, і окремо питання — суд звернув увагу в тому числі прокурора на те щоби окремі звернення захисту, який захист вживає на період між судами, щоб прокуратура, органи звинувачення чи слідство реагували на них таким чином, щоби ми отримали певний результат", — розповів адвокат.

Суд залишив без змін запобіжний захід Богуслаєву
Адвокат В’ячеслава Богуслаєва Руслан Волинець, 30 листопада 2022 року. Фото: Нікіта Галка, Суспільне

Волинець пояснив, що сторона захисту наполягала на звільненні Богуслаєва з-під варти під заставу. Він додав що захист й надалі вимагатиме на зміні запобіжного заходу. За словами адвоката, у триманні Богуслаєва під вартою немає сенсу, оскільки протягом більш як сорока днів слідчі допитувало його лише двічі.

"В чому необхідність утримувати його саме в СІЗО, поки триває слідство, з урахуванням того, що ми вже знаємо, що на підприємство воно вже отримало нових керівників? Пан Богуслаєв вже не є президентом "Мотор Січі", відповідно, він не може впливати, щоб приховувати якісь докази, він не може впливати на свідків. Жодних елементів тих ризиків, про які говорить прокурор, насправді об’єктивно вже немає", — підкреслив він.

Руслан Волинець додав, що умови утримування Богуслаєва є задовільними, однак проблему становить відсутність належного медичного обстеження.

"З урахуванням віку і стану здоров’я — це дійсно не на належному рівні. Захист на це реагує", — зауважив адвокат.

За його словами, при цьому обвинувачення не має доказів щодо нібито наявності у Богуслаєва громадянства РФ.

"Я відповім його словами: копії документів, які є в засобах масової інформації (про російське громадянство — ред.) є несправжніми. Більше того, один із тих документів, заявка на отримання того паспорту, містить рукописний текст і підпис, навіть візуально не схожі на підпис пана Богуслаєва. Цього паспорта в матеріалах справи ми не бачимо. Я не можу стверджувати, що його немає, але якби він був, то його сторона обвинувачення пред’явила б", — підкреслив Волинець.

Адвокат наголосив, що Богуслаєв не відмовлявся від громадянства України, як того вимагала тодішня процедура набуття громадянства РФ.

Що відомо

  • 22 жовтня Служба безпеки України затримала В'ячеслава Богуслаєва, президента запорізького заводу "Мотор Січ" який спеціалізується на виробництві та ремонті авіаційних газотурбінних двигунів для гвинтокрилів та літаків.
  • 24 жовтня президента АТ "Мотор Січ" В'ячеслава Богуслаєва та керівника одного із департаментів Олега Дзюбу Шевченківський районний суд Києва взяв під варту. Обом фігурантам висунута підозра за двома статтями Кримінального кодексу України: 111-1 (колабораційна діяльність) та 111-2 (пособництво державі агресору).
  • Журналісти-розслідувачі проєкту "Схеми" з’ясували, що Богуслаєв має громадянство Російської Федерації, яке отримав ще у 2000 році. При цьому із часу набуття громадянства РФ Богуслаєв не лише був керівником корпорації "Мотор Січ", а й був довіреною особою кандидати в президенти України Віктора Януковича, з 2006 року був народним депутатом чотирьох скликань поспіль.
  • Крім того, будучи народним депутатом, Богуслаєв входив до складу комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони. Обіймаючи зазначені посади, В’ячеслав Богуслаєв мав доступ до державної таємниці.
  • 28 листопада 2022 року наказом Міністра оборони України генеральним директором підприємства ПАТ "Мотор Січ" був призначений Олексій Нікіфоров.

Читайте також

Родина екскерівника "Мотор Січі" Богуслаєва володіє нерухомістю на мільйони євро — "Схеми"

На початок