У Тернополі на зупинках громадського транспорту встановлюють бетонні укриття

У Тернополі на зупинках громадського транспорту встановлюють бетонні укриття

У Тернополі на зупинках громадського транспорту встановлюють бетонні укриття
. Суспільне / Діана Качуровська

У Тернополі на зупинках громадського транспорту встановлюють бетонні укриття. Загалом їх має бути 10. Кожне розраховане на 20 людей і в ньому можна заховатися від уламків снарядів чи обстрілів зі стрілецької зброї. Про це повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал.

За його словами, наразі встановили дві таких споруди на вулиці Бродівській та Руській.

В укритті на зупинці "Кооперативний коледж" встановили лавки, розраховані на 20 людей.

Бетонне укриття на вулиці Руська
Бетонне укриття на вулиці Руська. Суспільне / Діана Качуровська

Люди, які очікували на громадський транспорт на цій зупинці, розповіли, що вони думають про такі укриття.

"Я вважаю, що такі укриття потрібні і вони надійні. Як кажуть експерти, ці споруди можуть захистити від осколків. Але від прямого попадання укриття не захистить. Якщо руйнуються будинки, то таке укриття не допоможе від влучання", – розповіла переселенка з Покровська Донецької області Юлія Горячева.

Юлія Горячева
Юлія Горячева. Суспільне / Діана Качуровська

"У цьому укритті доволі комфортно і затишно", – каже тернополянка Ірина Юськів.

Бетонне укриття на вулиці Руській
Бетонне укриття на вулиці Руській. Суспільне / Діана Качуровська

В укритті на вулиці Бродівській побував голова громадської організації "Безбар'єрний Тернопіль" Тарас Хоміцький. Каже, воно недоступне для людей, які пересуваються на візках.

"Тут немає можливості потрапити всередину, оскільки є один поріг, друга сходинка, а заїхати неможливо ніяк", – каже Тарас Хоміцький.

Тарас Хоміцький
Тарас Хоміцький. Суспільне / Діана Качуровська

Чоловік виміряв висоту першої сходинки, вона становить 10 сантиметрів. Каже, за вимогами, порогу не має бути. Окрім цього, всередині людина на візку не може поміститися.

"Вважаю це марнотратством, адже кошти можна було витратити на більш пріоритетні цілі, наприклад, на ремонт тротуарів тут, бо вони в жахливому стані. Навіть якщо це укриття було би доступним та зручним, то шлях до нього веде через зруйнований тротуар".

Тарас Хоміцький
Тарас Хоміцький. Суспільне / Діана Качуровська

Коштували ці 10 укриттів майже три мільйони гривень, – йдеться на сайті закупівель "Прозоро". Як розповів міський голова Сергій Надал, кількість таких укриттів з часом можуть збільшити, якщо буде потреба.

"Враховуючи, що ворог продовжує обстрілювати мирні міста, враховуючи ті запити, які ми отримали від тернополян, вирішили почати будівництво й облаштування таких укриттів, які будуть поруч із зупинками громадського транспорту. Ми обрали 10 зупинок громадського транспорту, де зазвичай найбільша кількість людей, а поруч немає укриттів".

У Тернополі встановлюють бетонні укриття
У Тернополі встановлюють бетонні укриття. Суспільне / Діана Качуровська

При виготовленні споруд використовувався бетон марки 400 та подвійне армування, розповів генеральний директор фірми виробника Василь Лило.

"За місяць ми зробили проектну документацію, зробили сертифікат. Ця споруда може витримувати 10 тонн на квадратний метр, тобто, вона відповідає всім нормам, які діють сьогодні в Україні".

Читайте також

На початок