У Кропивницькому обирають назви для 130 вулиць. Чому не вдалось перейменувати на честь Героїв УПА

У Кропивницькому обирають назви для 130 вулиць. Чому не вдалось перейменувати на честь Героїв УПА

У Кропивницькому обирають назви для 130 вулиць. Чому не вдалось перейменувати на честь Героїв УПА
. Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому обирають назви для 130 вулиць. Перейменували 54 вулиці та провулків. За це проголосували депутати міськради. Як обирають назви та чи всі запропоновані підтримують жителі?

Перейменовують вулиці, провулки та тупики, назви яких пов’язані з Росією та історією комуністичного руху. До прикладу, вулицю Калузька перейменували на Квітневу. З 60 жителів 50 підтримали цю назву, розповіла голова квартального комітету Зінаїда Аношина: "Захотіли перейменувати на вулицю Квітнева, так як у нас дуже багато квітів".

За словами голови, жителі вулиці готові замінити таблички на будинках за власні гроші.

Провулок Ватутіна, який названий на честь радянського воєначальника, топонімічна комісія пропонувала змінити на честь Героїв Української Повстанської Армії.

Кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко пояснив, Ватутін боровся за відновлення Радянського Союзу та проти УПА. "Герої УПА боролися за незалежність України, вони використовували символи, якими нині користуються Збройні сили України. Тобто УПА – це фактично Збройні Сили України 40-х років. Воювали під синьо-жовтим прапором, під червоно-чорним прапором з гаслом "Слава Україні! Героям слава!".

Провулок Ватутіна на Героїв УПА не перейменували, тому що перед сесією міської ради надійшло звернення від жителів, які були проти цього, сказав член міської топонімічної комісії Руслан Фросіняк.

"Цей варіант назви був запропонований наприкінці липня. За чотири місяці жоден житель вулиці чи депутат не звертався з цього приводу до нас, що є там якісь застереження щодо цього. Я не бачив це звернення, яке надійшло, відповідно треба його читати і розбиратися".

З запропонованою назвою Героїв УПА були незгодні половина з 50 жителів провулку Ватутіна, розповіла депутатка міськради Анна Зарічна.

"Жителі даного провулку взагалі не знали про те, що їхній провулок буде перейменовуватися. Потрібно більше проводити інформаційну кампанію, співпрацювати з мешканцями".

З міської ради ніхто не звертався з пропозиціями нової назви, сказала жителька провулку Ватутіна Світлана Дємідова: "Я не проти, але це повинно обговорюватися жителями, які тут мешкають".

Вулиці, які треба перейменувати, та їх нові назви обговорювали з кінця липня до середини жовтня. За словами Руслана Фросіняка, надійшло понад 200 пропозицій від жителів. "Це були і електронні звернення, й паперові. Після цього відбулося засідання топонімічної комісії, на якому узагальнили пропозиції, які надійшли".

Свої пропозиції щодо назв вулиць можна надсилати письмово, на електронну пошту міськради або заповнити Гугл-форму на сайті міськради.

Що відомо

Вулиця Вінстона Черчилля та Лицарів Зимового походу. У листопаді в Кропивницькому понад 50 вулиць отримали нові назви

Читайте також

  • За місяць на Кіровоградщині харчі здорожчали на 5%.
  • Реформа галузі. Лікарні Кіровоградщини чекають поділу на надкластерні, кластерні і загальні.
  • На Кіровоградщині планують продати більше 29 тисяч новорічних сосен та ялин.
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок