274 день війни: хроніка подій в Херсонській області

274 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
274 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Люди заряджають мобільні телефони в оному з дворів Херсона, 23 листопада 2022 р. Фото: Олена Ліщенко/Суспільне Херсон

274 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон повернувся під контроль України. У звільнених населених пунктах Херсонської області тривають стабілізаційні заходи, їх ускладнюють постійні обстріли російських військ. На лівобережжі Херсонщини лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • За чотири дні обстрілів російськими військами Херсона, з 20 по 23 листопада, снаряди влучили у 45 місць, загинули 7 людей.
  • Поліція відкрила провадження за фактом розграбування приміщення та привласнення військовими РФ обладнання мобільного оператора в Херсоні на суму приблизно 10 мільйонів гривень.
  • На Херсонщині призначили нового керівника обласної прокуратури Сергія Гриценка. До цього він очолював Черкаську обласну прокуратуру.
  • На Херсонщині відкрили додаткові центри гуманітарної допомоги. В них місцеві жителі можуть безплатно отримати продукти, засоби гігієни та інші необхідні речі,
  • 24 листопада у Херсоні тимчасово змінили розклад руху громадського транспорту. Враховуючи безпекову ситуацію в місті, він працюватиме з 7 ранку до 16:30 години.
  • На Херсонщині тривають роботи з облаштування об’їзду мосту поблизу села Клапая, повідомляє Херсонська ОВА. Загалом на деокупованій території області прибрали понад 167 кілометрів доріг.
  • У Херсоні відновило роботу третє відділення ПриватБанку, за адресою проспект 200-річчя Херсона, 32. Крім цього працюють ще два банкомати у відділенні на вулиці Потьомкінська та у лікарні імені Лучанського.
  • Над відновленням електропостачання на звільненій Херсонщині працює 23 бригади. Роботи ведуться одразу на 4 напрямках. Для ремонту мереж, які живлять Херсон з території Миколаївської області, задіяли 4 бригади енергетиків.

Кількість загиблих через обсріли зросла

У Херсоні, станом на вечір 24 листопада, через обстріли військ РФ кількість загиблих зросла до семи і поранених до 21 людини, повідомив голова ОВА Янушевич.

Херсонський центр крові потребує донорів

Херсонський обласний центр служби крові запрошує донорів.Кров потрібна для поранених під час обстрілів та важко хворих херсонців.

Потрібні донори першої та другої групи позитивного резусу 0(І)Rh +, A(II) Rh+ та першої, другої і четвертої групи негативного резусу 0(І) Rh-, А (II)Rh-, АВ (IV) Rh-.Кров можна здати за адресою вул.Миколаївське шосе, 7 з 8.30 до 12.00

У Херсоні діє евакуація для місцевих жителів

Обласна влада Херсонщини організувала безплатну евакуацію для городян. Як організований процес дізнавалися кореспонденти Суспільного.

російські військові обстріляли житловий район Херсона

Близько 17:00 російські військові обстріляли житловий район міста. Через обстріл загорілася багатоповерхівка. Російські снаряди потрапили також на дитячий майданчик. Попередньо відомо про чотирьох загиблих, повідомив голова ОВА Янушевич.

Як рятуються херсонці від постійних обстрілів РФ

Військові РФ продовжують обстрілювати Херсон з лівого берега. Де ховаються від снарядів та ракет херсонці та як подбали про свою безпеку, дізнавались кореспонденти Суспільного.

Найближчими днями планується запуск електропостачання у Херсоні

Херсонська міськрада повідомляє, що найближчими днями планується запуск електропостачання та просить жителів міста вимкнути всі електроприлади.

На Херсонщині військові РФ продовжують обстрілювати деокуповані території

На Херсонському напрямку російські війська обстріляли з різнокаліберної артилерії Михайлівку, Качкарівку, Милове, Зміївку, Іванівку, Антонівку, Чорнобаївку та Херсон, повідомляють в Генштабі ЗСУ.

За наявною інформацією, окупанти посилили поліцейські заходи у Скадовському районі. Зокрема, в Новомиколаївці та Красному, впродовж 22 листопада, перевіряли будинки, телефони та документи місцевих жителів.

Внаслідок обстрілів російською армією Херсона за останні п'ять днів загинуло вісім людей

В ніч на 24 листопада та зранку Херсон знову обстріляли російські військові. Куди були влучання та чи є травмовані, дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Волонтерський центр "Склотара" розташований у одній з херсонських шкіл. Голова центру Олена Дерев’янко говорить, що під час роздачі гуманітарної допомоги снаряд прилетів у двір біля школи.

Про часті обстріли району склотари розповідає і херсонка Ніна. Вона вважає, що росіяни стараються попасти в ТЕЦ.

Обстріли центру Херсона розпочалися після опівночі, каже начальниця херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова. Руйнувань зазнали кілька будинків, внаслідок влучань сталися пожежі. Станом на ранок загиблих і травмованих немає. Також російські військові влучили в житлові будинки у мікрорайоні Таврійський.

Загалом з 20 по 24 листопада, зафіксовано 62 "прильоти" по місту, 8 людей загинуло, 64 поранені, говорить Галина Лугова.

Внаслідок обстрілів російською армією Херсона за останні п'ять днів загинуло вісім людей

В ніч на 24 листопада та зранку Херсон знову обстріляли російські військові. Куди були влучання та чи є травмовані, дізнавалися кореспонденти Суспільного.

На Херсонщині запрацювали “Пункти незламності”

В "Пунктах незламності" на Херсонщині можна зігрітися, отримати гарячі напої та їжу, зарядити телефон, скористатися інтернетом. Вони функціонують цілодобово, як місця тимчасового перебування. Про це повідомляють в Херсонській ОВА.

У Херсоні стаціонарні пункти працюють в Корабельній та Дніпровській райрадах, а також в приміщеннях державних пожежно-рятувальних загонів №2 та №3.

Намети за адресами:

  • вул. Молодіжна, 6;
  • вул. Ломоносова, 75;
  • вул. Вишнева, 12;
  • вул. Патона, 8а;
  • площа Свободи, 1.

У Бериславі працюють стаціонарні пункти у міській лікарні та 6-ДПРЧ. Намет за адресою: провулок Східний, 1.

У Великій Олександрівці функціонує стаціонарний пункт у 7-ДПРЧ.

Розгорнули намет у Білозерці по вулиці Харченко, 33.

Внаслідок обстрілів російською армією Херсона загинула одна людина

24 листопада військові РФ обстріляли Херсон 17 разів. Станом на 15 годину відомо про одну загиблу людину та одну поранену, повідомила начальниця Херсонської МВА Лугова у Telegram.

За її словами, внаслідок обстрілу загинула жінка, яка проживала на Східному. Поранена людина проживала разом із загиблою.

Відомо, що зранку російські військові влучили в один з "Пунктів Незламності", який був розташований у дитячому садку. Також були влучання у будинки в приватному секторі. Постраждалих немає.

Загалом з 20 по 24 листопада, зафіксовано 62 "прильоти" по місту, 8 людей загинуло, 64 поранені.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Російським пропагандистам наказали забути слово "Херсон"

Російським пропагандистам наказали забути слово "Херсон", хоча вони цього не визнають, повідомляють в Центрі протидії дезінформації.

Місто, "анексію" якого вітали на Червоній площі, припинило існувати в медіаполі РФ.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На Херсонщині обстежили та розмінували майже 50 гектарів території

Вибухотехніки Нацполіції протягом минулої доби, 23 листопада, обстежили 23 гектари територій та вилучили 30 вибухонебезпечних предметів, знищили — 22, повідомляють в Херсонській ОВА.

Піротехніки ДСНС обстежили понад 26 гектари територій, вилучили та знешкодили — 241 вибухонебезпечний предмет.

На Херсонщині для розмінування деокупованих територій залучено 450 людей та близько 120 одиниць техніки

На Херсонщині для розмінування деокупованих територій залучено 450 людей, це зведені загони, зокрема піротехніки, інженерні, аварійно-відновлювальні підрозділи, пожежно-рятувальні, медики та близько 120 одиниць техніки.

Про це на брифінгу у Military Media Center повідомив речник Державної служби України з надзвичайних ситуацій полковник служби цивільного захисту Олександр Хорунжий.

За його словами ситуація на Херсонщині складна, роботи багато, адже російські військові щільно та з використанням різних видів замінували території.

"Першочерговим завданням бригад є відновлення життєзабезпечення міста та області. 150 піротехніків працюють по ЛЕПам, водоводам та газогону. Піротехніки працюють на 9 тис. кв км деокупованої Херсонщини, роботи багато, замінування щільні, зокрема протипіхотні міни, протитанкові, а найчастіше це в комплексі", — говорить Хорунжий.

У Херсоні знову чутно сильні вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На виплати пенсій в Херсоні виділено понад 255 мільйонів гривень

Майже 11 тисяч херсонських пенсіонерів отримають виплати через відділення Укрпошти. На це виділено 255, 7 мільйонів гривень, повідомляє Мінреінтеграції.

У повідомленні сказано, що кошти будуть нараховані з урахуванням накопичених пенсій з липня 2022 року.

За добу, 23 листопада, обстріляли 13 населених пунктів Херсонського району та 10 – Бериславського.

Російські окупаційні війська за добу, 23 листопада, обстріляли 13 населених пунктів Херсонського району та 10 – Бериславського. Загинуло дві людини, ще дві, повідомив — отримали поранення, повідомляє голова ОВА Янушевич.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

"Потяг перемоги" здійснив третій рейс і вивіз 550 людей з Херсона і Миколаєва

Третім рейсом "Потяга до перемоги" з Херсона та Миколаєва виїхали 550 людей, повідомляють в Укрзалізниці.

Наступний рейс із Києва вирушить 24 листопада о 22:14, з Херсона зворотно 25 листопада — о 18:00.

Обстріляний військовими РФ Таврійський мікрорайон

Зранку 24 листопада російські військові обстріляли Таврійський мікрорайон у Херсоні. Відомо про влучання у житлові будинки.

274 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Фото: Суспільне Херсон

Військові РФ обстріляли Таврійський мікрорайон у Херсоні

Російська армія в ніч на 24 листопада обстріляла Херсон. Зокрема центр міста та Таврійський мікрорайон. Є руйнування житлових будинків.

Про це Суспільному повідомила начальниця Херсонської МВА Галина Лугова.

274 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон, обстріл Таврійського мікрорайона 24 листопада 2022р. Фото: Суспільне Херсон

За її словами станом на 9 ранку відбулося 13 обстрілів по житлових кварталах міста. Одночасно були влучання в житлові будинки в центрі. Пошкоджені будинки, місцями виникли пожежі. Кількість травмованих встановлюється.

На звільненій території Херсонщини виявили дев'ять катівень

На території звільненої Херсонської області встановили 9 катівень. Також виявили 432 тіла цивільних людей, які були вбиті. Про це в ефірі національного марафону "Єдині новини" заявив Генеральний прокурор України Андрій Костін.

У Херсонській області працює 12 спільних слідчих прокурорських груп. Прокурори створили координаційний штаб із документування та розслідування воєнних злочинів РФ для забезпечення ефективної взаємодії між всіма правоохоронними органами.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

СБУ затримала у Херсоні пособника окупантів, який допомагав ФСБ втікати на лівобережжя

Служба безпеки України затримала у Херсоні поплічника окупантів, який допомагав ФСБ втікати на катерах на лівий берег Дніпра. Колаборантом виявився власник місцевої станції прогулянкових катерів. Чоловік допомагав військовим РФ втікати від контрнаступу Сил оборони на півдні.

Для цього він добровільно передав у розпорядження окупантів 6 плавзасобів на 30 пасажирських місць.

274 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Арешт поплічника російських окупантів у Херсоні Фото: СБУ/Telegram

Саме на цих катерах на лівий берег Дніпра "евакуйовувались" кадрові співробітники ФСБ і ще декілька підрозділів окупаційних угруповань росіян.

Наразі вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Санкція статті передбачає покарання до 12 років ув’язнення.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На Херсонському напрямку війська РФ не припиняють артобстрілів населених пунктів та покращують обладнання позицій

На Криворізькому та Херсонському напрямках противник не припиняє артилерійських обстрілів позицій військ Сил оборони та населених пунктів на правому березі річки Дніпро.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на 6 ранку 24 листопада.

Зі ствольної та реактивної артилерії протягом доби обстрілював населені пункти Херсонської області: Антонівку, Берислав, Велетенське, Білозерку, Дніпровське, Дудчани, Качкарівку, Новоолександрівку, Понятівку, Станіслав, Токарівку, Широку Балку та місто Херсон, йдеться в повідомленні.

Також штаб повідомляє, що російські війська ведуть позиційну оборону, удосконалюють логістичне забезпечення передових підрозділів та покращують фортифікаційне обладнання позицій.

На початок