Тест: чемпіонат 1
Тест: чемпіонат 1
Англія розгромила Іран на старті чемпіонату світу-2022 з футболу

Англія розгромила Іран на старті чемпіонату світу-2022 з футболу

Англія розгромила Іран на старті чемпіонату світу-2022 з футболу
. AP Photo/Frank Augstein

Драматичний поєдинок із протестами, затримками через втрату воротаря й пенальті завершився з рахунком 6:2 на користь Англії.

На чемпіонаті світу-2022 з футболу серед чоловіків у Катарі відбувся другий матч турніру. Боротьбу в групі B відкрило протистояння збірних Англії, яка торік вийшла до фіналу на Євро, та Ірану.

На минулому чемпіонаті світу англійська команда посіла четверте місце, що стало найкращим результатом збірної на цьому рівні з 1990 року. Іранці на минулих двох світових першостях поспіль вибували на груповій стадії.

Читайте також: "Найталановитіша команда Англії з 1966 року". Тренер збірної Ірану – про суперників у першому матчі ЧС-2022 з футболу

Як минув матч Англія – Іран

Для Ірану мундіаль-2022 розпочався з мовчазного протесту членів команди, які вирішили не співати державний гімн, тоді як англійці традиційно стали перед грою на коліно на знак солідарності з боротьбою проти расизму.

Читайте також: "Свободу Ірану". Футболісти збірної Ірану не співали гімн перед грою проти Англії, фани його освистали

Уже на старті самої гри іранці зазнали першої суттєвої втрати. Головний воротар збірної й іранського "Персеполіса" Аліреза Бейранванд зіткнувся з партнером по команді, захисником Маджидом Хоссейні, та впав на поле. Носом у голкіпера текла кров.

Аліреза Бейранванд чемпіонат світу-2022 з футболу Англія – Іран
AP Photo/Abbie Parr

Гравцю надавали медичну допомогу впродовж близько 10 хвилин, після чого той вирішив продовжити матч. Але вже на 20-ій хвилині Бейранванд знову сів на землю, сигналізуючи, що йому потрібна заміна. Замість нього на поле вийшов голкіпер "Естеґлала" Хоссейн Хоссейні.

Невдовзі після того, як гру було повноцінно відновлено іранці пропустили три голи поспіль. Першим на 35-ій хвилині рахунок відкрив півзахисник німецької "Боруссії" Дортмунд Джуд Беллінґем, який забив з асиста Люка Шоу. Цей гол став дебютний у кар'єрі футболіста за збірну.

Другий м'яч команді приніс півзахисник англійського "Арсеналу" Букайо Сака, який скористався передачею Гаррі Маґвайра.

Суддя додав одразу 14 хвилин до першого тайму через тривалу затримку з травмою Бейранванда. Уже на першій із них нападник англійського "Челсі" Рахім Стерлінг збільшив перевагу збірної до трьох м'ячів, забивши з асиста капітана Гаррі Кейна.

Читайте також: Гаррі Кейн ризикує отримати автоматичну жовту картку перед першим матчем Англії на ЧС-2022: чому і що це означає

У другому таймі англійці продовжили домінування. На 62-ій хвилині дубль оформив Сака, який записав на свій рахунок ще один гол: з передачі Стерлінга. Невдовзі іранцям вдалося-таки відзначитися першим голом турніру: зменшив відставання нападник португальського "Порту" Мехді Таремі.

Та вже на 71-ій Англія знову вразила ворота суперників: черговий гол приніс форвард "Манчестер Юнайтед" Маркус Рашфорд, який щойно вийшов на заміну замість Саки. Асистом знову відзначився Кейн.

На останній хвилині основного часу півзахисник "Манчестер Сіті" Джек Ґріліш забив сьомий м'яч поєдинку з асиста Каллума Вілсона. Після цього, попри значну перевагу англійців, рефері додав ще 10 хвилин. У підсумку ж команди переграли 27 хвилин.

Наприкінці арбітр ще й вдався до перегляду VAR, аби перевірити необхідність призначити пенальті у ворота Англії. Врешті 11-метровий таки було призначено, і його забив Таремі, оформивши дубль. Таким чином гра завершилася рахунком 6:2.

Чемпіонат світу-2022. Група B, 1-ий тур

  • Англія – Іран – 6:2

Голи: Беллінґем, 35, Сака, 43, 62, Стерлінг, 45+1, Решфорд, 71, Ґріліш, 90 – Таремі, 65, 90+12 (пенальті)

Читайте також: Іранський ексрекордсмен Алі Даеї відхилив запрошення ФІФА відвідати чемпіонат світу-2022 через протести в країні

Група B. Турнірна таблиця

  1. Англія – 3 очки (1 матч), 6:2 (різниця голів)
  2. США – 0 (0), 0:0
  3. Вельс – 0 (0), 0:0
  4. Іран – 0 (1), 2:6

До плей-оф виходять по дві найкращі команди з кожної групи.

Наступні матчі групи B

  • Понеділок, 21 листопада. 21:00 – США – Вельс
  • П'ятниця, 25 листопада. 21:00 – Англія – США
  • П'ятниця, 25 листопада. 12:00 – Вельс – Іран
Читайте також: ЧС-2022 з футболу на Суспільне Спорт: як дивитися матчі, прямі трансляції, студії та уся ключова інформація
На початок