269 день війни: хроніка подій в Херсонській області

269 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
269 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон, площа Свободи. Люди стоять в черзі за гуманітарною допомогою від Червоного Хреста, 18 листопада 2022 р. Фото: Василь Наумович/Суспільне Херсон

269 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон повернувся під контроль України. У звільнених населених пунктах Херсонської області тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Російська армія 18 листопада обстріляла річковий порт, житлові квартали Херсона, Чорнобаївку, Антонівку, Придніпровське, Токарівку та Одрадокам’янку — речник ОК "Південь" Владислав Назаров.
  • У зведенні Генштаб ЗСУ підтвердив втрати російських військ за попередні дні на Херсонщині. У Скадовську Сили оборони знешкодили близько 50 військових РФ, у Чаплинці — склад боєприпасів росіян.
  • Правоохоронці розслідують вбивство людей в одному із сіл Херсонського району. Під час окупації населеного пункту російські військові у будинку розстріляли сімох людей, а потім його підірвали. Серед вбитих — неповнолітня дівчина.
  • Херсонський залізничний вокзал тепер зі світлом. Залізничники готуються зустрічати перший пасажирський потяг та поштовий вагон від "Укрпошти", який везе посилки, пресу та продукти.
  • З Києва до Херсона відправився перший потяг з початку війни. У вагонах 200 пасажирів, які придбали квитки "до перемоги". Потяг курсуватиме по парних числах, а повертатиметься назад – по непарних.
  • У Херсоні запрацювали перші Пункти Незламності. Це спеціально облаштовані намети. Там можна зігрітися, отримати гарячі напої, їжу, зарядити телефон та скористатися Інтернетом.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я в Україні доставила до Херсона шість генераторів, які забезпечать роботу лікарень в екстрених умовах. А також хірургічні набори та життєво необхідні медичні препарати.
  • У Херсон доставили 17 тонн борошна та понад 8 000 консервів, продуктових наборів, засобів особистої гігієни, одяг та питну воду з Волині. Також із Закарпаття направили до Херсонщини 55 генераторів
  • З 19 листопада у Херсоні почнуть працювати гуманітарні центри. Там можна безплатно отримати продукти, засоби гігієни та інше, повідомляє Херсонська ОВА.

На Херсонщині чотирнадцять шкіл та пять дитсадків зруйновані повністю

З 383 шкіл Херсонщини 81 школу зруйнували частково, а 14 – розбили повністю. З 469 дитсадків пошкодили 50, а 5 треба відбудовувати з нуля. Мова лише про ті навчальні заклади, до яких є доступ. Про це повідомляє начальник Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

Проте дистанційне навчання на Херсонщині не припиняється. Тож освітянам надали 900 ноутбуків, ще 2,3 тис. ноутбуків доставлять пізніше.

Vodafone працює у Чорнобаївці та у Дніпровському районі Херсон

Базові станції Vodafone працюють у Чорнобаївці, у Дніпровському районі Херсона, повідомляє Херсонська ОВА.

Пережив окупацію і лишився майже неушкодженим: коли у херсонському театрі зіграють першу виставу

На фасаді херсонського обласного музично-драматичного театру ім. М.Куліша знову синьо-жовтий прапор. Заклад пережив 8,5 місяців окупації. Сьогодні вперше після звільнення у рідних стінах директор та актори. Як театр пережив окупацію з'ясовували кореспонденти Суспільного.

До 23 лютого у театрі був 221 працівник. З початком окупації комусь вдалось виїхати, хтось пішов на співпрацю з окупантами, були і ті, хто лишився у місті і чекав на його звільнення. Серед них заслужена акторка Людмила Тарнавська. Нині вона радіє і читає вірш про жахи окупації.

Серед тих, хто виїхав на підконтрольну територію і директор театру Олександр Книга. Розповідає, попри усі намагання, окупантам не вдалось запустити роботу театру. А ось в евакуації херсонський театр працював. Сезон відкрили у вересні виставою у Полтаві.

До Херсона з Черкаської та Тернопільської областей прибула допомога

До Херсона з Черкаської та Тернопільської областей прибула допомога: дрова та буржуйки, харчові продукти, питна вода та будматеріали, повідомляють в Херсонській ОВА.

Також передали автомобіль та генератори.

У Херсоні містяни отримали майже 1 000 продуктових наборів від Хмельницької громади

У Херсоні роздали майже 1 000 продуктових наборів від Хмельницької громади, повідомив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

269 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Фото: Суспільне Хмельницький.

З Хмельниччини на Херсонщину вже доправили 12 машин допомоги — одяг і товари першої необхідності, питну воду.

Російські військові обсріляли з важкої артилерії населені пункти Херсонщини та Херсон

Російська армія обстріляла з танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Червоний Маяк, Качкарівка, Токарівка, Чорнобаївка та Херсон, повідомляє Генштаб ЗСУ.

В результаті вогневого ураження Силами оборони району зосередження військових РФ поблизу Михайлівки Скадовського району 17 листопада, втрати росіян склали близько 60 загиблими.

В Кочубеївці перекрили дах школи

В Кочубеївській філії перекрили дах школи, який у результаті прямого попадання був частково зруйнований, повідомляють в Кочубеївській громаді.

269 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Школа в Кочубеївській громаді на Херсонщині, 19 листопада 2022 Фото: Кочубеївська громада/Facebook

Будівлю під час окупації захопили російські окупанти, була розграбована та пошкоджена.

У Білозерці військові РФ обстріляли гуманітарну точку під час роздачі хліба

В Білозерці на Херсонщині росіяни обстріляли гуманітарну точку під час роздачі хліба. Внаслідок обстрілу поранені 5 людей, повідомив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

18 листопада між населеними пунктами Берислав-Зміївка авто наїхало на міну. Одна людина загинула, одна - травмована

Для Херсона закупили вісім сучасних машин "швидкої допомоги"

Міністерство охорони здоров'я у рамках закупівель придбало для Херсона вісім сучасних машин "швидкої допомоги" класу В. Їх вже направили у регіон, йдеться в телеграм-каналі МОЗ.

Також у МОЗ повідомили, що у Херсоні запрацювали шляхи пацієнта і здійснюється доставлення гуманітарної медичної допомоги.

На Херсонщині іде процес боротьби з наслідками русифікації — міністр культури та інформполітики

Зараз на Херсонщині іде процес боротьби з наслідками русифікації, і він буде опрацьований, заявив на брифінгу у Херсоні міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

"У нас є закон про декомунізацію, а немає закону про дерусифікацію. Сподіваюсь, він також найближчим часом запрацює", — сказав Ткаченко.

На запитання кореспондента Суспільного, як долатимуть вплив роспропаганди на херсонців міністр відповів, що у Херсон повертають українську пресу, радіо і телебачення.

"Ми повертаємо пресу в Херсон. Привезли друк газети "Новий день", певне телевізійне обладнання, яке дозволить отримувати радіо та телебачення українське. З того, що я бачив, херсонці не піддалися на пропаганду. Той, хто хотів займатися колаборацією і займався, вже зник", — сказав Олександр Ткаченко.

Укрпошта доставила в Херсон посилки, які чекали адресати з початку війни

До Херсона Укрпошта доставила понад 2 000 посилок. Це ті відправлення, які не отримали адресати через повномасштабне вторгнення та окупацію міста. Посилки доставив спеціальний поштовий вагон у складі потягу Київ-Херсон.

Також Укрпошта вже надіслала до Херсона марки воєнного часу, конверти, листівки та періодичні видання за передплатою та для роздрібного продажу.

На Херсонщині на міні підірвалися мирні жителі

Між селами Киселівка та Мирне Білозерської громади на ворожій міні підірвався вантажний автомобіль. Люди не постраждали, авто ремонту не підлягає, повідомляє поліція Херсонської області.

На території Білозерської громади підірвалася на міні людина. У Бериславському районі також місцевий житель наступив на ворожу міну, потерпілого доставили у лікарню.

У Херсоні можна оформити та отримати виготовлені документи

Управління державної міграційної служби України в Херсонській області відновило обслуговування громадян, йдеться на сторінці відомства у Facebook.

Населення консультуватимуть щодо оформлення та отримання виготовлених документів.

У Херсоні співробітники ДБР знайшли повний список зрадників, які служили в окупаційній поліції

Співробітники Державного бюро розслідувань знайшли докази державної зради в офісі окупаційної поліції у Херсоні – "Журнал принятия (сдачи) поста и проверки несения службы по охране здания Управления уголовного розыска ГУ МВД Херсонской области" та повні списки з адресами, телефонами, званнями, позивними колаборантів-поліціянтів.

Зрадники обрали собі позивні Дукаліс, Кобра, Джокер, Кілер, Купець, Мать, Вано, йдеться в повідомленні ДБР. Останній – колишній співробітник ГУ Нацполіції в Херсонській області, якому вже заочно повідомили про підозру у державній зраді.

Ще один медичний заклад отимав генератор від ВООЗ

Обласний заклад з надання психіатричної допомоги отримав від ВООЗ електрогенератор на 150 кВт, повідомив голова Херсонської ОВА Янушевич.

269 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Генератор для закладу з надання психічної допомоги у Херсоні Фото: Херсонська ОВА/Telegram

На Херсонщині 18 листопада поранені три людини

Через збройну агресію Росії на Херсонщині 18 листопада поранені три людини, повідомив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

Загалом за добу в Україні загинуло 3 цивільних, 6 — отримали поранення.

До Херсона прибув перший з початку повномасштабного вторгнення потяг з Києва

Перший з початку повномасштабної війни потяг прибув з Києва до Херсона. Він відправився 18 листопада зі столиці о 22:14. У вагонах 200 пасажирів. Вони придбали квитки "До перемоги".

Вагони "Потяга до Перемоги" розписали українські митці.Проєкт реалізували за спільної участі Укрзалізниці та UNITED 24.

Напередодні до зустрічі потяга підготували залізничний вокзал у Херсоні, його під'єднали до електрики та водопостачання.Залізничне сполучення з Херсоном відновили за тиждень після звільнення.Потяг курсуватиме по парних числах, а повертатиметься назад – по непарних.

У Херсоні та області вже працюють 15 базових станцій мобільного зв'язку

На деокупованій території Херсонщини оператори мобільного зв'язку відновили роботу 15 базових станцій та налаштували одну пересувну станцію Київстар.

Про це повідомив голова ОВА Янушевич.

За його словами заклади охорони здоров’я Херсона вже забезпечені 34 “Старлінками”.

Також у Херсоні відновили роботу шість відділень Укрпошти, два відділення "Нової Пошти", працює по одному відділенню ПриватБанку, Ощадбанку та Укргазбанку. Запрацювала заправка мережі АЗС “ОККО”.

Сили оборони вдарили по зосередженню військ РФ в Скадовському районі

Генштаб підтвердив вогневе ураження району зосередження російських військ у Михайлівці Скадовського району.

Втрати особового складу армії РФ: 40 осіб загинули, 70 – поранені. Їх відвезли до лікарняних закладів на тимчасово окупованій території АР Крим, йдеться в повідомленні Генштабу.

Військові РФ з танків та артилерії обстріляли Херсон та Берислав

Російські війська 18 листопада на Херсонському напрямку з танків та артилерії обстріляли Херсон та Берислав. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ в оперативній інформації станом на 6 ранку 19 листопада.

Також військові РФ обстрілювали Антонівка, Чорнобаївку, Одрадокам’янку, йдеться в інформації.

Загалом за добу російські окупанти завдали 10 авіаційних та 10 ракетних ударів по території України, здійснили 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

На початок