"Двіж волевиявлення". У "Довженко-Центрі" пройшла акція протесту незгодних з реорганізацією установи

"Двіж волевиявлення". У "Довженко-Центрі" пройшла акція протесту незгодних з реорганізацією установи

Ексклюзивно
"Двіж волевиявлення". У "Довженко-Центрі" пройшла акція протесту незгодних з реорганізацією установи
. Акція протесту під стрінами "Довженко-центру". Фото: Суспільне

12 листопада у "Довженко-Центрі" влаштували акцію протесту через незгоду з реорганізацією Центру. Захід назвали "Двіж волевиявлення".

Про це повідомляє кореспондент Суспільного.

На заході кожен охочий міг висловити свою думку у "вільний мікрофон". Також запланували показ документального фільму з символічною назвою "Прощавай кіно!" (1995) режисера Ізраїля Гольдштейна.

"Держкіно не залишає "Довженко-Центру" інших інструментів взаємодії, ніж такі протестні акції. Акції зараз заборонені, тому — це такий гібридний формат. Має пройти кінопоказ. Люди мають нагоду висловити свою незгоду з діяльністю Держкіно. Те в якому стані зараз "Довженко-Центр" — це сумно", — сказав керівник архіву "Довженко-Центру" Олександр Телюк.

"Двіж Волевиявлення". У "Довженко-Центрі" пройшла акція протесту незгідних з реорганізацією установи
"Двіж Волевиявлення". У "Довженко-Центрі" пройшла акція протесту незгідних з реорганізацією установи. Фото: Суспільне

"Двіж Волевиявлення". У "Довженко-центрі" пройшла акція протесту незгідних з реорганізацією установи
Показ документального фільму "Прощавай кіно!". Фото: Суспільне

"Нам дуже багато людей пишуть в соцмережах, що вони стурбовані долею "Довженко-Центру" і вони питають, що роботи і просять нас організувати акцію протесту. Було вирішено провести цю акцію у стінах "Довженко-Центру". Це є мистецький спротив. Ми назвали цю подію "Двіж волевиявлення". Люди хочуть заявити про свою рішучу незгоду з діями Держкіно", — розповіла комунікаційниця центру Марія Глазунова.

Під час заходу у Києві пролунала повітряна тривога, тож люди вийшли на вулицю та спустилися у метро, яке знаходиться поруч.

Згодом неподалік будівлі Центру під машиною знайшли рюкзак. Поліція відтіснила людей та огородила територію червоною стрічкою.

"Двіж Волевиявлення". У "Довженко-центрі" пройшла акція протесту незгідних з реорганізацією установи
Під час акції люди помітили підозрілу сумку під авто. Фото: Суспільне

Під час акції протесту також збирали кошти на зимове спорядження для Групи Адама – підрозділу аеророзвідки, зібраного з кінематографістів об’єднання "Вавилон’13".

Що відомо

  • 16 серпня стало відомо про наказ Держкіно реорганізувати "Довженко-Центр" у декілька нових юридичних осіб.
  • У "Довженко-Центрі" заявили, що це рішення означає ліквідацію національного кіноархіву. А у Держкіно стверджують, що зараз центр є неефективним, а реорганізація дозволить, у тому числі відродити українську анімацію. Мінкульт зазначає, що не знали про це рішення.
  • 23 серпня до Кабінету міністрів звернулись представники коаліції Реанімаційного пакета реформ (РПР) із закликом скасувати наказ.
  • 26 серпня Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики одноголосно ухвалив рішення про звернення до Кабінету Міністрів України та Держкіно щодо скасування наказу про реорганізацію.
  • 14 вересня петиція про скасування реорганізації "Довженко-Центру" набрала понад 25 тисяч підписів. 10 жовтня Кабмін надав відповідь – правонаступником "Довженко-Центру" стане "Українська анімаційна студія".
  • 17 жовтня Фонд державного майна розпочав процес приватизації двох корпусів "Довженко-Центру".
  • 28 жовтня "Довженко-Центр" повідомив, що вони подали в суд на Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про "реорганізацію"
  • 2 листопада Держкіно опублікувало наказ про усунення Олени Гончарук від виконання обовʼязків, призначивши новим виконувачем обов’язків генерального директора. Нею сталаЮлія Каждан, яка за інформацією з відкритих джерел є керівницею та засновницею двох юридичних фірм, а також засновницею та керівницею Кінологічного Центру.
  • 8 листопада представники "Довженко-Центру" та ЗМІ зустрілись із призначеною Держкіно в.о. генеральної директорки Юлією Каждан та заступником голови Держкіно Максимом Александровим на сходах до закладу. Усередину співробітники Центру їх не пустили.

Читайте також

Колишній гендиректор "Довженко-Центру" висловився щодо обшуків правоохоронцями у інституції

Правоохоронці знову приїхали з обшуками у "Довженко-Центр"

Скандал з Довженко-Центром: СБУ, поліція, прокуратура провели обшуки та вилучили печатку

На початок