"Росія навчилася відступати на цій війні". Що відомо про звільнення Миколаївщини та Херсонщини

"Росія навчилася відступати на цій війні". Що відомо про звільнення Миколаївщини та Херсонщини

"Росія навчилася відступати на цій війні". Що відомо про звільнення Миколаївщини та Херсонщини
Військовослужбовець ЗСУ на бойових позиціях у Херсонській області, 9 листопада 2022 р. Українські військові продовжують деокуповувати населені пункти на півдні України. Фото: УНІАН/Ратинський В'ячеслав

Після заяви російського командування про відхід солдат РФ з правого берега Дніпра, у Генштабі ЗСУ підтвердили звільнення вже кількох десятків населених пунктів. Скільки населених пунктів деокупували, які руйнування лишила по собі російська армія, та які подальші перспективи у просуванні ЗСУ — у матеріалі Суспільного.

Мапа Deep State
Мапа Deep State станом на 16:00 11 листопада

9 листопада Генштаб ЗСУ у своєму вечірньому зведенні заявив, що лише за останню добу українська армія звільнила 12 населених пунктів на Херсонщині та Миколаївщині: "В ході успішних наступальних дій військ української армії на Херсонському напрямку, 9 листопада цього року, було звільнено 12 населених пунктів: Дудчани, П’ятихатки, Борозенське, Садок, Безводне, Іщенка, Костромка, Краснолюбецьк, Калинівське, Бобровий Кут, Безіменне і Благодатне".

Наступного дня, президент України Володимир Зеленський у відеозверненні заявив, що на півдні країни з жовтня українська армія звільнила 41 населений пункт.

"Сьогодні маємо хороші новини з півдня. Кількість українських прапорів, які повертаються на своє законне місце в межах оборонної операції, що триває, — уже десятки. 41 населений пункт звільнено", — сказав Зеленський.

Він додав, що у звільнені райони одразу заходять сили Національної поліції. 10 листопада поліція зайшла в Калинівське, Бобровий Кут, Євгенівку, Коцюбинське та Снігурівку. Там розпочалися стабілізаційні заходи. Стратегічно важливе місто Снігурівка було окуповане російськими військами з 19-го березня 2022 року і відкрило шлях ЗСУ для просування на Херсон.

11 листопада український Генштаб повідомив, що "за минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, М’ясожарівка, Макіївка і Білогорівка Луганської області та Веселе, Соледар, Бахмут, Андріївка, Красногорівка, Опитне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка і Павлівка Донецької області".

Визволені території

Сили оборони на півдні просуваються "згідно з планом", кажуть в Генштабі та закликають дочекатися офіційної інформації. Тим часом місцеві жителі Херсонської області публікують фото з українськими військовими, які звільняють окуповані населені пункти.

У звільнених населених пунктах Херсонщини тривають стабілізаційні заходи. Поліція допомагає громадянам, обстежує та розміновує територію.

Жителі Благодатного зустрічають воїнів 59 окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка. Над деокупованим селищем підняли український прапор.

Полковник Служби безпеки, який брав участь у звільненні Снігурівки, Роман Костенко в ефірі телеканалу "Настоящее время" розповів, що до нього підходили жителі й запитували: "А після 18:00 можна вже виходити на вулицю чи ні?".

"Там реально висить дошка оголошень, де написано: "Комендантська година з 18:00 до 6:30", — і нижче: "Розстріл на місці". І це на офіційній дошці оголошення", — говорить Костенко.

Станом на 11 листопада в місті перебувають Сили оборони України, встановлюють оборонні конструкції, облаштовують побут, працюють з місцевими жителями. Готують місто до мирного життя, каже Костенко. За його словами, у Снігурівці безліч протитанкових і протипіхотних мін, розтяжки, встановлені росіянами.

"Після себе вони залишають мінні поля. Росія відступати навчилася на цій війні. Вже четвертий відступ з вересня, тут з ними не потягаєшся, вони планово і прораховано відходять", — додав полковник СБУ.

За словами голови Миколаївської обласної ради Ганни Замазєєвої, до Снігурівки налагоджують постачу гуманітарної допомоги — в місті велика нестача медичних препаратів.

"Станом на 11 листопада Снігурівка закрита на в’їзд. Люди, які рятувались від окупації, зараз повернутися додому не можуть, поки не відбудуться всі необхідні покрокові заходи від Служби безпеки України та Збройних сил України", — сказала Замазєєва.

Ситуація в Херсоні

11 листопада у центрі Херсона підняли прапор України, відео опублікував телеграм канал "Новини Приазов'я". У ГУР повідомили, що місто повертається під контроль України й до туди заходять частини ЗСУ.

Центр національного спротиву повідомляє, що у Херсоні залишаються військові після відступу російської армії на лівий берег. Вони перевдягаються у цивільне і переховуються.

Також 11 листопада у Херсоні обвалився Антонівський міст: кілька прольотів упали у воду. Інформацію підтвердили Суспільному місцеві жителі.

"Вночі було дуже гучно, але побачити, що там відбувається було не можливо. Вранці теж ми чули вибухи. Лише коли розсіявся туман побачили, що частина мосту обвалилась", — розповіла херсонка Оксана. В області на міські військовий адміністраціях ситуацію навколо Антонівського мосту поки не коментують, кажуть з Херсоном немає зв'язку.

Злочини російських військових

Радник керівника ОП Михайло Подоляк вважає, що Росія хоче зробити Херсон "містом смерті" — військові мінують все що можуть, артилерія на лівому березі планує перетворити місто на руїни.

Російські військові розстріляли жителя Миколаївської області поблизу Дар'ївського моста на Херсонщині та викрали його автомобіль. Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом порушення військовими РФ законів і звичаїв війни.

СБУ задокументувала злочинну діяльність двох поплічниць з окупаційних адміністрацій Херсонщини: так званої "мера" Скадовська та "начальниці відділу освіти Голої Пристані". Їх підозрюють в колабораційній діяльності.

10 листопада під час відводу військ з Херсона росіяни підірвали теплові котельні у місті, про це Суспільному повідомив голова обласної ради Олександр Самойленко.

"Підтверджено підриви по чотирьох прибудинкових котельнях у Шуменському, Таврійському мікрорайонах та на Житлоселищі. Це ті, які частково забезпечували теплом жителів міста. Таких в Херсоні сім чи дев'ять. Досить ефективно вони працювали", — розповів Самойленко.

Водночас начальниця міської військової адміністрації Галина Лугова підтвердити інформацію про підрив військовими РФ котелень не може, але не виключає, що це сталось.

"В мене немає підтвердженої інформації щодо підриву котелень, але зважаючи на те, що у нас у місті відсутнє опалення, у людей холодно, немає зв’язку, немає електропостачання, тільки частково у точках працюють дизель-генератори, то можна зробити висновок, що все ж таки щось відбулось", — сказала Лугова у коментарі Суспільному.

Російські військові продовжують грабувати населені пункти, з яких відступають, а також намагаються максимально пошкодити лінії електропередач, інші елементи транспортної та критичної інфраструктури Херсонської області.

Триває примусове виселення місцевих жителів з окремих населених пунктів на тимчасово зайнятих противником територіях Херсонщини. У селищі Зеленівка противник заборонив жителям будь-які переміщення по населеному пункту та здійснює дообладнання системи оборонних рубежів. У Тягинці та Козацькому окупанти замінували дороги та елементи інфраструктури, є факти підривів цивільного населення.

Військовий експерт Михайло Жирохов в коментарі Суспільному розповів: "Відхід вже почався, тривав всю ніч, але супроводжувався постійними ударами нашої артилерії по росіянам. Була інформація, що як мінімум дві колони були накрити вогнем артилерії. Взагалі цей процес не може бути швидким. Тому що росіян там на правому березі досить багато. Як я вважаю вони будуть робити це двома етапами: спочатку всі військові угруповання будуть десь в районі Херсону та Чорнобаївки, а другий етап вони вже будуть переправлятися на інший берег" на думку експерта небезпекою є мінування росіянами об'єктів інфраструктури.

Позиція РФ

23 вересня на тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей розпочались псевдореферендуми про приєднання до РФ. Окупаційна влада пропонувала українцям голосувати вдома, на вулиці, на новостворених виборчих дільницях. Разом з так званими членами виборчих комісій до місцевих приходили і озброєні люди.

впродовж останніх тижнів сили РФ на лівому березі Дніпра в Запорізькій та Херсонській областях активно будували щільну лінію оборонних споруд і позицій.

Станом на початок листопада це зведення оборонних пунктів перебувало на більш-менш завершальному етапі на відрізку від району Енергодара до міста Каховка. До Нової Каховки та Каховської ГЕС "лінію" ще не встигли довести, не кажучи про Херсон.

9 листопада у пропагандистських ЗМІ почали з'являтися повідомлення про загибель так званого "заступника губернатора Херсонської області" Кирила Стремоусова в результаті ДТП. Пізніше так званий "виконувач обов'язків губернатора Херсонщини" Сальдо підтвердив смерть свого "заступника" Стремоусова. Сказав, що той загинув на території Херсонської області в ДТП.

Також, 9 листопада командувач російських військ у війні в Україні Сергій Суровікін оголосив міністру оборони Росії Сергію Шойгу пропозицію про відведення військ на лівий берег Дніпра. За словами Суровкіна, найбільш доцільним варіантом є організація оборони бар'єрного рубежу Дніпра.

Що дає звільнення півдня України

Рішення про відвід російських військ через Дніпро, навряд чи є пасткою. Про це йдеться в аналітичній довідці, яку оприлюднили в Інституті вивчення війни (ІSW).

"Україна володіє ініціативою і перебуває в процесі забезпечення великої перемоги в Херсоні. Припинення вогню надасть Кремлю паузу, якої він відчайдушно потребує для відновлення російських сил. Велика українська перемога, що триває в Херсонській області, не буде останньою", — йдеться в повідомленні.

За даними ІSW вирішальну роль у холодні зимові місяці гратиме достатня кількість обладнання та боєприпасів.

Також полковник СБУ Роман Костенко додав, що наразі завдання українських військових полягає в тому, що знищити якомога більше військової техніки та противника на правому березі Дніпра, щоб він не перегрупувався і потім із лівого берега ці ж війська не продовжили наступ на якомусь іншому напрямку.

Читайте також

Військові РФ готують захисні рубежі на лівобережжі Херсонщини

У Херсоні переховуються російські військові перевдягнені у цивільне

Укрпошта анонсувала запуск марки "Херсон – це Україна!"

На початок