Відкриває дорогу на Херсон: чому звільнення Снігурівки є стратегічно важливим для ЗСУ

Відкриває дорогу на Херсон: чому звільнення Снігурівки є стратегічно важливим для ЗСУ

Відкриває дорогу на Херсон: чому звільнення Снігурівки є стратегічно важливим для ЗСУ
. Фото колаж: Суспільне

Десятого листопада з'явилося повідомлення, що Сили оборони України звільнили місто Снігурівка (Миколаївська область). Військові розвідувального батальйону підтвердили звільнення міста, опублікувавши відеозвернення. Інформацію про те, Снігурівка вільна від російської окупації Суспільному підтвердили також місцеві жителі. Водночас офіційних заяв про це від військово-політичного керівництва країни наразі не було. Про важливість звільнення Снігурівки — у матеріалі Суспільне новини.

Звільнення Снігурівки

Заступник керівника головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України Олексій Громов на питання кореспондентів Суспільного відповів, що інформація щодо остаточного звільнення населеного пункту буде повідомлена в офіційних зведеннях Генерального штабу.

"Збройні сили продовжують звільняти тимчасово окуповані території Миколаївської, Херсонської та Харківської областей. Операція йде за нашим планом. Поступово ми так заходимо і звільняємо населений пункт. Щодо остаточного звільнення населених пунктів, тримання їх під контролем, проведення всіх заходів, що повинні бути виконані, про це вам буде повідомлено в офіційних зведенням Генерального штабу", — сказав Олексій Громов.

У коментарі Суспільному речниця Об’єднаного командування "Південь" Наталія Гуменюк зазначила, що станом на 10 листопада ситуація в Снігурівці потребує інформаційної тиші.

Чому Снігурівка важлива

Місто Снігурівка знаходиться в Миколаївській області. З 19 березня 2022 року воно перебувало в окупації російськими військами. П'ятого жовтня офіцерський склад російської армії покинув окуповане місто.

Ще на початку жовтня Американський Інститут вивчення війни (ISW) зазначав, що Снігурівка є стратегічно важливим пунктом, адже місто розташоване на сході Миколаївської області поблизу з Херсонською областю. Через Снігурівку проходить траса, яку військові РФ використовували як логістичну артерію. Також місто є залізничним вузлом і важливим плацдармом на березі річки Інгулець і шляхом на Херсон та Миколаїв.

Наприкінці вересня Снігурівку російська влада "приєднала" до РФ за підсумками псевдореферендуму і зарахувала населений пункт до території Херсонської області.

Населений пункт Снігурівка, Миколаївська область.
Населений пункт Снігурівка, Миколаївська область. Google maps

Що відбувається на Херсонському напрямку

"Наші військові роблять усе, що можуть. Росіяни прораховують багато сценаріїв, і ми також прораховуємо багато сценаріїв. Наше керівництво правильно і адекватно оцінює ситуацію, що є на правому березі, і рано чи пізно Херсон буде наш", — прокоментував ситуацію на Херсонському напрямку в ефірі Українського радіо військовий експерт Петро Черник.

За його словами, це тактика малих кроків: логістично вогневий зашморг на шию противника закинуто. "Дякуємо нашим союзникам за артилерію і реактивні системи залпового вогню. Робота йде, вона важка, скрупульозна, неймовірно точна. В стратегічному напрямку все рухається за нашим сценарієм", — каже Черник.

Читайте також

Українські військові звільнили місто Снігурівка, що на Миколаївщині

Колишньому викладачу херсонського вишу повідомили підозру в колабораційній діяльності

На деокупованій Херсонщині повноцінно запрацювало відділення банку

На початок