Дві сотні черкащан подали заяву на пільгове отримання житла

Дві сотні черкащан подали заяву на пільгове отримання житла

Дві сотні черкащан подали заяву на пільгове отримання житла
.

Дві сотні черкащан за останні два дні подали заяву на отримання житла за програмою державного пільгового кредитування для внутрішньо переміщених осіб та учасників операції Об’єднаних сил. Про це розповів Суспільному директор Черкаського регіонального управління держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву Олександр Паливода. З його слів, прийом заяв для участі у програмі стартував третього грудня і завершується сьогодні (05.12.19. – ред.) о 18-й годині. Нагадаємо, документ ухвалили на засіданні уряду 27 листопада.

Світлана Голуб завершує складати заяву на кредит на житло. У 2016 році жінка з родиною переїхала з Донецька до Черкас. За програмою пільгового кредитування хоче отримати двокімнатну квартиру.

Світлана Голуб: "Час триває, ми вже тут 3,5 роки, сплачуємо за орендоване майно. Чому б не отримати своє, якщо є така змога".

До заяви Світлана додала підтверджувальні документи. Зібрати їх, каже, для неї було нескладно.

"Все реально, ніяких таких завищених вимог немає до нас. Якщо є шанс, треба хвататися за нього, бо зібрати повну вартість – це важніше. А подати документи і чекати своєї черги", - каже жінка.

За два дні отримати житло за цієї програмою виявили бажання 140 людей, розповідає фахівчиня Черкаського регіонального управління держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву Тетяна Бакірова.

"І фізично громадяни приходять подають, і в електронному вигляді надсилають на електронну скриньку нашого сайту. Фактично наразі відбувається формування певного реєстру громадян по категоріях, які б могли скористатися даним видом кредиту", - каже Тетяна Бакірова.

Приймати заяви Тетяні Бакіровій допомагає керівник "Спільноти переселенців з Донецька та сходу України" Олександр Лавріненко. Він теж подав заяву для участі у програмі пільгового кредитування: "За кордоном є такі пільгові кредити. І це така підйомна сума. Це більше для тих, хто працює, працевлаштований, хто платить налоги".

Згідно зі змінами до Закону України "Про Держбюджет-2019", для придбання житла для внутрішньо переміщених осіб народні депутати передбачили 100 млн. грн., стільки ж для учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил.

За умовами програми, люди мають сплачувати за кредитом три відсотки річних, розповідає директор Черкаського регіонального управління держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву Олександр Паливода.

"Кредит надається на 94 відсотка від вартості об’єкта купівлі. Це окрема квартира або будинок. 6 відсотків людина повинна сплатити своїми коштами. Плюс перевищення по площі. Якщо їй передбачено за нормами 31,5 кв. м, а вона бере 40 кв.м., то різницю вона повинна доплатити", - каже чоловік.

Нині в області у черзі на отримання житла за державними програми - 393 особи, додає Олександр Паливода. Торік, каже, за гроші бюджету придбали вісім квартир. Скільки коштів спрямують на придбання житла за програмою пільгового кредитування для Черкащини поки невідомо. Подані заяви опрацюють наступного тижня, з дев'ятого грудня.

Зі слів Першого заступника міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Антона Колумбета, грошей для забезпечення житлом усіх людей цих категорії в держбюджеті немає.

"Іпотечне кредитування можна запустити і почати діалог з іноземними донорами, які вже давно кажуть, що ми готові до цієї співпраці. Тому, що іпотека це вирішення проблеми у більшості країн, які страждають від конфлікту , інколи це стихійні лиха, наприклад. Ми вже бачимо, я так розумію, що їх буде більше, ніж є фінансування. І так далі, але це абсолютно не означає, що всі ці люди залишаться десь за бортом. Є електронні реєстри і я думаю, що після того, як ми на наступний рік доведемо ефективність цього інструменту, набір буде постійний", - каже Антон Колумбет.

На початок