На Буковині відкрили пункт пропуску "Красноїльськ" на кордоні з Румунією

На Буковині відкрили пункт пропуску "Красноїльськ" на кордоні з Румунією

На Буковині відкрили пункт пропуску "Красноїльськ" на кордоні з Румунією
. Прем'єр-міністр Румунії Ніколає Чуке та прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на відкритті КПП "Красноїльськ". Фото: Facebook / Чернівецька обласна рада

У Чернівецькій області відкрили новий пункт пропуску на кордоні з Румунією. На відкриття приїхали прем'єр-міністр Румунії Ніколає Чуке та прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Наразі пропускна спроможність пункту "Красноїльськ" складає 500 автомобілів на добу. КПП відкрили для легкового транспорту та порожніх вантажівок, повідомив Шмигаль.

"Далі будемо працювати нам тим, щоб розширити КПП, після чого зможемо повноцінно запустити пункт для вантажного транспорту. Думаю, це буде у наступному році", — сказав Шмигаль.

За словами Шмигаля, пункт "Красноїльськ" має розвантажити інші КПП, зокрема "Порубне". Також до кінця року в області мають відкрити контрольно-пропускний пункт "Дяківці" на кордоні з Румунією.

На Буковині за участі двох прем'єр-міністрів відкрили пункт пропуску на кордоні з Румунією
Прем'єр-міністр Румунії Ніколає Чуке та прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на відкритті КПП "Красноїльськ". Фото: Суспільне Чернівці

Пункти "Красноїльськ" та "Дяківці" в Чернівецькій області — довгобуди. Зводити їх почали у 2015 році в межах грантового проєкту з транскордонного співробітництва. Проєкт реконструкції пункту "Красноїльськ – Вікову де Сус" був заморожений з 2016 року.

"Сума початкова була 3,3 мільйона євро. Будівництво розпочалось, а потім з незрозумілих причин припинились. Думаю, десь через рік, можливо через півтора. У 2015 році подавали новий проєкт — на будівництво дороги до пунктів пропуску. Це було логічним, що спочатку ми будуємо пункт пропуску, потім — дорогу. Проєкт так же було підтримано, але його не було законтрактовано, бо пункт пропуску так і не збудували й у Європейського союзу виникло резонне запитання: "Навіщо будувати дорогу в нікуди?". І цей проєкт замінили іншим. Здається, в Одесі цей проєкт комусь віддали", — розповів у коментарі Суспільному тодішній керівник бренч-офісу програми Олексій Грушко.

У 2021 році на пункт пропуску "Красноїльськ" витратили майже 67 мільйонів гривень Державної митної служби Україні. В обласній адміністрації повідомляли, що завершують реконструкцію.

Читайте також: Пункти пропуску "Дяківці" та "Красноїльськ" на Буковині: скільки коштує їх будівництво

Станом на травень 2022 року пункт пропуску "Дяківці" був готовий на понад 70%, а "Красноїльськ" — на понад 80%. Для повного завершення робіт не вистачало 113 мільйонів гривень, повідомляли Суспільному у Державній митній службі. Через повномасштабне вторгнення роботи на КПП призупиняли. У серпні на добудову КПП з резервного фонду держбюджету виділили 115 мільйонів гривень.

Пункти "Красноїльськ" та "Дяківці" планували відкрити у жовтні 2022 року. Згодом начальник ОВА Руслан Запаранюк повідомив, що КПП "Красноїльськ" готовий, водночас на пункті "Дяківці" продовжують ремонт. За словами Запаранюка, потрібно доробити внутрішні мережі, системи зв'язку.

Раніше Суспільне у відео розповідало про черги з вантажівок перед єдиним вантажним пунктом пропуску до Румунії в області "Порубне". Водії стоять на узбіччях по декілька днів:

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

На початок