Деокупована Херсонщина: голова Високопільської споживспілки, майже щодня їздить до селища, щоб відновлювати справу життя

Деокупована Херсонщина: голова Високопільської споживспілки, майже щодня їздить до селища, щоб відновлювати справу життя

Деокупована Херсонщина: голова Високопільської споживспілки, майже щодня їздить до селища, щоб відновлювати справу життя
. Універмаг у деокупованому Високопіллі на Херсонщині, листопад Фото: Наталія Гончаренко

У стелі її квартири на п’ятому поверсі видно небо. Дверей і вікон немає. Все, чим займалась 44 роки, понівечено і зруйноване російськими військовими. Після звільнення у вересні голова Високопільської районної спілки споживчих товариств Наталія Гончаренко майже щодня приїздить до селища. Що пережили в окупації і як зараз намагаються відновити роботу цілої мережі райспоживспілки, Наталія Вікторівна розповіла Суспільному.

"Високопілля постраждало від росіян із самого початку. Шостого березня дзвонять мені мої підприємці: "Вікторівна, біжи сюди, бо тут жах!". Виявилося, що розбомбили хлібний кіоск — військові машини просто їхали селом і стріляли. Всі вітрини розлетілися на друзки, ми два дні звідти все вивозили", — розповіла Наталія Вікторівна.

До вторгнення РФ триповерховий універмаг був головним торговельним центром Високопілля. Райспоживспілка надавала його площі підприємцям в оренду останнє десятиліття. Універмаг розташований поряд з адміністративною будівлею і приміщенням Укрпошти, де військові РФ облаштували бомбосховище, продовжує Наталія Гончаренко. І намагались жити з "комфортом".

"Російські війська жили практично на всіх наших підприємствах — і виносили звідти все, що могли. Коли БТРом на сходи універмагу заїхали, то турнули величезну металеву конструкцію, яка там стояла, — щоб заїхати повністю всередину. І з другого поверху дивани позабирали — облаштовували собі комфорт у бомбосховищі поруч. Повигрібали весь товар, який знайшли", — говорить голова райспоживспілки.

Високопілля
Фото: Влад Волошин/Facebook

П’ятиповерхівка, де мешкала Наталія Вікторівна, була зруйнована. Вона виїхала до родичів у Зеленодольськ. І як тільки у вересні ЗСУ деокупували селище, майже щодня приїздить додому. Потрібно відновлювати справу, якою займається 44 роки, і яку російська армія знищила за 6 місяців.

"Адже там роботи багато, ось будемо дах на універмазі латати. У нас не тільки універмаг розвалений. Поруч із гімназією кафе та маркети, на автостанції є "Хвилинка" — колишній магазин, на базарі дві крамниці, м'ясний павільйон є. По селах по нашій системі в Іванівці кафе геть розбомблене, а ще в Архангельському, в Кочубеївці, Заградівці, та й в інших населених пунктах є магазини споживчої кооперації. Поки що відновлюємо їх своїми силами, як можемо. Допомагають підприємці, котрі орендували площі в універмазі. Ну от дірка в даху — наші працівники-будівельники, місцеві жителі, пообіцяли в рахунок майбутнього допомогти. У нас є деякі матеріали, в них своїх трохи знайшлося — треба закрити дах, бо дощі йдуть", — розповідає Наталія Гончаренко про щоденні турботи.

Високопілля
Фото: Влад Волошин/Facebook

Те, що в силах самим відновити, роблять: замовили вікна, планують залатати дах. На інші великі витрати потрібно подавати заявки, звертатись до поліції з фіксацією доказів руйнування. Наталія Вікторівна розповіла, що багато підприємців планують повертатись навесні, бо відновити все до зими не вдасться. Але деякі вже почали роботу.

"Додому тягне дуже, але електрики в селищі ще немає. Те саме й наших кооперативних об'єктів стосується — підприємцям доводиться якось викручуватися. Так, в універмазі зараз торгують великою групою промислових товарів. Люди йдуть за всім на світі — і замки, й цвяхи, й плівку питають, пральний порошок і мило... Тож приміщення їм якось облаштували своїми силами", — розповіла чиновниця.

Високопілля
Фото: Влад Волошин/Facebook

Повністю пограбоване і кафе райспоживспілки, де високопільці влаштовували свята і урочистості.

"Ми ж віддалені від Херсона, не маємо ні моря, ніяких принад — лише залізниця є зі зручностей. Тож і дбали, щоб наші жителі не відчували себе відірваними. Тепер кафе пограбоване, через розбиті дах і вікна дощ іде всередину", - говорить Наталія Гончаренко.

За її словами, жителі Високопілля сподіваються, що все погане скоро скінчиться. Головне, щоб був мир і здоров'я в людей — решту зроблять іще краще, ніж було до війни.

Що відомо

  • Звільнене та зруйноване російськими військовими селище Високопілля має давню і багату історію. Тут були дві будівлі, внесені до реєстру архітектурних пам'яток: будинок культури та Високопільська гімназія. Селище заснували німецькі колоністи у 1869 році і назвали Кронау.

Читайте також

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок