"Поки війна в розпалі, це неможливо". Олімпійська чемпіонка з біатлону Геррманн-Вік – про недопуск Росії та Білорусі

"Поки війна в розпалі, це неможливо". Олімпійська чемпіонка з біатлону Геррманн-Вік – про недопуск Росії та Білорусі

"Поки війна в розпалі, це неможливо". Олімпійська чемпіонка з біатлону Геррманн-Вік – про недопуск Росії та Білорусі
. AP Photo/Roman Koksarov

Біатлоністка не вважає, що доречно повертати на змагання спортсменів з Росії та Білорусі, поки триває війна та панує нелюдяність.

Олімпійська чемпіонка з біатлону, німкеня Деніз Геррманн-Вік висловилася щодо недопуску російських та білоруських спортсменів до змагань. Ситуацію з баном спортсменка прокоментувала в подкасті Sportschau.

Російські та білоруські біатлоністи були безстроково усунуті від міжнародних змагань під егідою IBU від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну за підтримки Білорусі. У вересні Міжнародна федерація біатлону офіційно продовжила їхнє відсторонення на невизначений термін.

Геррманн-Вік зізналася, що не очікувала, що усунення, як і сама війна, триватиме так довго, проте погодилася, що подібні санкції наразі необхідні.

"Наприкінці минулого сезону ми не думали, що вони не повернуться до цього часу, – поділилася німкеня. – Спортсмени прагнуть змагатися з найкращими. Саме такими є збірні Росії та Білорусі, особливо в біатлоні. Та поки війна в розпалі, а основоположні принципи, як ставитися до людей із повагою, не такі, як раніше, – це просто неможливо".

Деніз вірить, що командах Росії та Білорусі є спортсмени, які проти війни. Водночас вона не вважає таку ймовірність достатньо вагомим аргументом, аби представників цих країн повертали до міжнародного спорту, адже ситуація, порівняно з початком бану, не змінилася: військова агресія з боку Росії досі триває.

"Звісно, є спортсмени з цих країн, які не підтримують цю війну, але завжди є те чи інше, – сказала біатлоністка. – Я однозначно вважаю, що це правильне рішення, тому що обставини не змінилися".

Читайте також: "Мені трохи шкода". Доротея Вірер – про недопуск російських і білоруських біатлоністів до змагань

Що відомо

  • 33-річна Деніз Геррманн-Вік – німецська біатлоністка й колишня лижниця, олімпійська чемпіонка-2022 у індивідуальній гонці й бронзова призерка в жіночій естафеті, бронзова медалістка Олімпіади-2014 з лижного спорту в жіночій естафеті; чемпіонка світу-2019 у гонці переслідування, загалом має шість медалей світових першостей.
  • Минулого сезону Геррманн-Вік завоювала чотири медалі на етапах Кубка світу, зокрема "золото" у спринті в Контіолагті.
  • На останніх етапах сезону німкеня виходила на гонки з синьо-жовтою символікою на підтримку України.
Читайте також: "Це так сюрреалістично". Біатлоністки зробили присвяту Україні в першому старті після вторгнення РФ
  • У цьому сезоні біатлоністка вже виступила на літньому чемпіонаті світу, де здобула "срібло" у масстарті.
  • Новий сезон Кубка світу-2022/23 з біатлону розпочнеться 29 листопада у фінському Контіолагті.

Як у біатлоні реагують на війну Росії проти України

На початок