Чернишов не може законно очолити "Нафтогаз", але є рішення — НАЗК

Чернишов не може законно очолити "Нафтогаз", але є рішення — НАЗК

Ексклюзивно
Чернишов не може законно очолити "Нафтогаз", але є рішення — НАЗК
. Олексій Чернишов. Фото: Суспільне.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) попередило Кабінет міністрів, що призначення Олексія Чернишова на посаду голови "Нафтогазу" буде незаконним, оскільки юридично Чернишов є “зацікавленою особою”. Чернишов був у Кабміні, а Кабмін — це наглядова рада НАК "Нафтогаз". Тому для того, щоб призначити Чернишова на посаду законно, потрібно внести зміни до статуту.

Про це Суспільному розповів заступник голови НАЗК Андрій Вишневський. За його словами, лист направили 1 листопада. Відповідь від Кабміну ще чекають.

“Наше застереження лежить виключно у юридичній, а не політичній площині. Воно не стосується персонально пана Чернишова чи політичного рішення щодо його призначення головою НАК “Нафтогаз”, яке може бути прийняте чи вже прийняте, але ще не оформлено. Наше застереження спрямоване лише на те, щоб такого роду політичне рішення реалізовувалось виключно в законний спосіб”, — пояснив Вишневський Суспільному.

За його словами, Кабінет міністрів вже протягом достатньо довгого часу виконує функції загальних зборів та наглядової ради НАК “Нафтогаз України”. Відповідно, члени Кабінету міністрів регулярно приймають рішення стосовно цієї компанії. Закон про запобігання корупції при цьому, зокрема 26 стаття його, прямо забороняє особам, які звільнилися або іншим чином припинили діяльність виконання функцій держави протягом року укладати трудові договори з юридичними особами приватного права. Тобто якщо вони протягом попереднього року здійснювали повноваження з контролю, нагляду або підготовки чи прийняття відповідних рішень, щодо діяльності таких юридичних осіб.

“Власне це і є та ситуація, яка відбувалася у стосунках між Кабінетом міністрів України, як наглядовою радою НАК “Нафтогназ” і самою компанією НАК “Нафтогаз України”, — пояснив представник НАЗК.

Це означає, що призначення будь-якого члена Кабінету міністра у тому числі Чернишова на будь-яку посаду у НАК “Нафтогаз” за сьогоднішніх обставин буде незаконним.

Разом із тим, НАЗК не лише висловлює застереження, а й пропонує одразу і рішення, сказав Вишневський. за його словами, розв’язання цієї проблеми лежить так само у виключно юридичній, а не політичній площині.

“Тут є проблема зі статусом самого НАК “Нафтогаз” і ця проблема закладена у статуті. На нашу думку, НАК “Нафтогаз” безпідставно і неправомірно віднесена у статуті до юридичних осіб приватного права”, — пояснив представник НАЗК.

Він навів такі аргументи:

  1. “НАК “Нафтогаз” утворена на виконання указу президента 1998 року, який стосувався реформування Нафтогазового комплексу України. Компанія утворена розпорядчим актом президента. Відповідно до цивільного кодексу, за цією ознакою утворена компанія є юридичною особою публічного права”.
  2. “Нафтогаз є особливим суб’єктом господарювання, оскільки він здійснює управління державною власністю корпоративними правами. Тобто, здійснює державне управління. А згідно з позицією ЄСПЛ, зокрема у справі “Новоселицький проти України” суб’єкт може вважатися державною організацією, якщо він наділений можливістю здійснювати державне управління. Тобто, з точки зору закону України НАК “Нафтогаз” є юридичною особою публічного права, а не приватного права так як це зараз прописано в її статуті”.
“Тобто, внесення змін у статут, якими НАК “Нафтогаз” буде визначено юридичною особою публічного права, як і має бути, призведе до того, що згадана норма запобігання корупції не буде на нього поширюватись. Конфлікту інтересів не буде і тоді Чернишов може абсолютно законно і легітимно бути призначеним на ту посаду на яку його хоче призначити Кабінет міністрів”, — сказав Вишневський Суспільному.

Що відомо

  • Верховна рада України 3 листопада погодила звільнення з посади міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова. Звільнення підтримали 279 депутатів.
  • 1 листопада, Кабінет Міністрів України звільнив Юрія Вітренка з посади очільника НАК "Нафтогаз України". Замість нього відомство очолить, ймовірно, Олексій Чернишов.

Читайте також

Енергетичний "Рамштайн", російські "Кинджали" в Білорусі, у Києві світла може не бути тижнями. 252 день війни. Онлайн

"Найгірша в історії": голова Нафтогазу розповів, якою буде прийдешня зима для України

На початок