У Дніпрі можна перевірити свій ВІЛ-статус за допомогою оральних тестів

У Дніпрі можна перевірити свій ВІЛ-статус за допомогою оральних тестів

У Дніпрі можна перевірити свій ВІЛ-статус за допомогою оральних тестів
. Суспільне Дніпро

У Дніпрі жителів закликають перевірити свій ВІЛ-статус за допомогою оральних тестів. Зробити їх можна самостійно або в присутності соціальних працівників.

Дніпрянка Ірина вирішила зробити тест на ВІЛ. Говорить: перевіряється кожні пів року.

"Прийшла тестуватися, тому що я хочу зберегти своє здоров’я. Я і мама, і бабуся, у мене є і дорослі сини, і маленькі онуки. Ніхто не виключає манікюр, педікюр. Все буває у житті", – каже Ірина.

Ірині запропонували оральний тест.

Тест із матеріалом слід лишити в рідині-реагенті. Двадцять хвилин – і система покаже результат.

"Якщо на тест-системі одна смужка – негативний результат, нічого немає. Якщо дві смужки – результат позитивний. Звертайтеся до нас, є зворотній зв’язок – і далі ми вже розповідаємо, як вам себе поводити, ставимо на лікування, підтримуємо вас", – розповів соціальний працівник ГО "Синергія Душ" Олег Солобченко.

У Дніпрі можна перевірити свій ВІЛ-статус за допомогою оральних тестів
Суспільне Дніпро

Всередині пакунку є інструкція, тож зробити цей тест можна і самостійно. Звернутися за безкоштовним тестом можна на сайті громадської організації “Синергія Душ”. Працівники говорять: щомісяця тестують близько 500 дніпрян, приблизно у 50 з них виявляють позитивний ВІЛ-статус. Та лікарка Ольга Лобачева розповідає: за допомогою орального тесту остаточний діагноз не ставлять.

"Даний тест – на слині. В слині не дуже велика концентрація вірусу. Найбільша концентрація – у крові, інших біологічних середовищах. В залежності від моменту інфікування, в залежності від стадії, в якій вона знаходиться, цей тест може показати ложно-негативний результат", – розповіла лікарка-інфекціоністка Ольга Лобачева.

Тож лікарка рекомендує проходити тест у присутності працівників, які зможуть розказати про шляхи передачі ВІЛ та з’ясувати, чи потрібно людині провести подальше обстеження. Лікування антиретровірусною терапією – безкоштовне, його можна отримати одразу після діагнозу. Нині, каже лікарка, таких ліків на Дніпропетровщині достатньо.

Читайте також

Дніпро забезпечене антиретровірусними препаратами: де їх отримати

Система охорони здоров’я Дніпропетровщини працює злагоджено і стабільно - ДніпроОВА

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок