247 день війни: хроніка подій в Херсонській області

247 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
247 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Фото: Генштаб ЗСУ

247 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. ЗСУ проводить наступальні дії в різних напрямах на півдні України. У Херсоні та області лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • На Херсонщині утворили дві міські та 18 сільських і селищних військових адміністрацій. Відповідний указ підписав президент Зеленський 27 жовтня.
  • На Херсонщині вранці 27 жовтня зенітники ЗСУ збили російський ударний вертоліт Ка-52 та російський штурмовик Су-25
  • На Херсонщині ЗСУ знищили два склади боєприпасів та понтонну переправу з російською військовою технікою.
  • На тимчасово окупованій території Херсонської області російські війська переформатовують підрозділи. На правий берег Дніпра перекидають щойно мобілізованих, на лівий — постійні підрозділи. Також мінують берегову смугу лівого берега
  • Росія може вдатись до терактів під час відступу на Херсонщині — підриву житлових масивів, руйнування критичної інфраструктури — заступник начальника головного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.
  • В тимчасово окупованих Херсоні, Бериславі, Каховському та Генічеському районах у квартири та будинки місцевих жителів заселяються по 10-15 російських військових. Вони користуються майном власників, а також вивозять з помешкань усі цінні речі.
  • Чотирьох жительок Новоолександрівки Бериславського району взяли під варту. Їх підозрюють у колабораційній діяльності. Жінки допомагали організовувати псевдорефередум на Херсонщині.
  • В деокупованих селищах Архангельське та Осокорівка місцеві жителі отримали 300 наборів будматеріалів для відновлення пошкоджених через обстріли військовими РФ будинків.

"Воля, життя і Україна": херсонка малює картини, щоб допомогти українським військовим

Херсонська художниця Богдана Баришева у рідному місті малювала картини на стінах та у під’їздах. Після виїзду з окупації, дівчина почала волонтерити та продовжила малювати. Як розпочався цикл її картин народжених війною, вона розповіла Суспільному.

247 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Фото: Богдана Баришева

Російські військові вивезли обладнання, службове авто та знищили документи Херсонського водоканалу

З підприємства "Херсонміськводоканал" російські військові забрали все обладнання, знищили документацію, викрали вантажний транспорт, розповіла Суспільному голова Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова.

Така сама патова ситуація і в підприємстві "Херсонгаз" — звідти також вивозять абсолютно все, каже жінка.

"Попри це, і вода, і тепло в місті будуть, адже мережі водопостачання та водовідведення і надалі функціонують, і є можливість підтримували життєдіяльність міста. Інша справа, що є вірогідність замінування російськими військами артезіанських свердловин і водогонів. Неадекватність окупантів проявляє себе в тому, які руйнування вони залишають після себе на територіях, звідки їх витискають", — каже голова МВА.

Єдиною можливістю зберегти Херсон від нищівних дій росіян, за словами Галини Лугової, є звільнення міста.

Стрес та відсутність ліків: черкаські медики розповіли, як працюють на деокупованій Херсонщині

Медики центру екстреної меддопомоги Черкащини допомагають жителям Херсонщини. Люди не отримували медичної допомоги понад пів року. Аптеки теж не працюють, розповів Суспільному директор установи Ігор Фесун.

Військові РФ вивозять обладнання з херсонських лікарень

У населених пунктах на правобережжі Херсонщини російські війська грабують медичні заклади. Та вивозять цінні обладнання для діагностики з херсонських лікарень. Суспільне зібрало інформацію про факти розкрадання військовими РФ херсонських лікарень.

На деокупованій Херсонщині відновлюють електропостачання

У звільненому Високопіллі вдалося частково відновити світло в домівках місцевих жителів, повідомляє голова Херсонської ВЦА Ярослав Янушевич.

Востаннє електропостачання в будинках цього населеного пункту було близько 8 місяців назад.

А також частково відновили вуличне освітлення по вулицях Пушкіна, Садова, Андреєва. У районі двоповерхівок є світло в 6 будинках.

Зеленський призначив очільників військових адміністрацій на Херсонщині

28 жовтня Президент Зеленський призначив очільників 5 сільських, 5 селищних та однієї міської військових адміністрацій на Херсонщині. Відповідні укази опубліковані на сайті Президента України.

Військові РФ дали дві доби жителям Качкарівки на виселення з домівок та "евакуацію"

Військові РФ у селі Качкарівка дали місцевим жителям дві доби на виселення з власних осель та евакуацію. Також росіяни встановили на шляхах “евакуації” до тимчасово окупованого Криму додаткові блокпости. На них російські військові проводять ретельний догляд — Генштаб ЗСУ.

Майже 100 тисяч гривень зібрали курсанти Херсонської морської академії для допомоги ЗСУ

Херсонська державна морська академія підтримала українських військових 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка. Про це Суспільному розповів ректор академії Василь Чернявський.

"За ініціативи нашого колективу та курсантів оголосили про збір одній із бригад, яка зараз працює над звільненням Херсона. Всі зголосилися і в результаті зібрали 94 тисячі гривень. Купили декілька дронів, планшетів. Це обладнання передали минулого тижня. Воно вже працює на передовій", — каже ректор морської академії.

247 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Курсанти Херсонської морської академії передали військовим на Херсонський напрямок допомогу, жовтень 2022р. Фото: Херсонська морська академія/Facebook

Добровільно погодився очолити так звану "податкову службу Херсонської області" — прокуратура

Прокуратура підозрює у колабораціонізмі чоловіка, який добровільно погодився керувати так званою "податковою службою Херсонської області".

За це йому може загрожувати до десяти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

На деокупованих територіях Херсонщини відновив роботу пенсійний фонд

На Херсонщині, в селищі Нововоронцовка, відновив роботу сервісний центр Головного управління Пенсійного фонду України, повідомляє Бериславська районна військова адміністрація у Телеграм-каналі.

Жителі громади отримали перерахунки та пенсійні виплати. В тому числі й ті, що були нараховані за минулі періоди.

Також фахівці пенсійного фонду виїжджають до громадян інших звільнених громад.

Під час окупації села Біляївка на Херсонщині, військові РФ вбили місцевого жителя

Правоохоронці отримали повідомлення, що у селі Біляївка за час окупації, військові РФ вбили місцевого жителя. Поліція продовжує фіксувати воєнні злочини росіян на окупованих та деокупованих територіях Херсонщини. За добу, 27 жовтня, відкрили 36 кримінальних проваджень про порушення військовими РФ законів і звичаїв війни.

Жителі Херсона — приклад сміливості в окупації

Активісти Руху спротиву розповсюдили листівки та графіті в Херсоні та селищах області.

247 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Рух спротиву "Жовта стрічка" проти паспортизації та рашизму Фото: Рух "Жовта стрічка"

"Жовта Стрічка" виступає проти рашизму та проти паспортизації.

Військові РФ закривають обласну лікарню у Херсоні

Від завтра військові РФ закривають Херсонську обласну клінічну лікарню. Працівникам дали розпорядження забрати усі особисті речі, повідомив Суспільному херсонський лікар Максим Овчар.

На території окупованої Херсонщини окупаційна влада посилила роботу лікарень

На тимчасово окупованій території Херсонщини окупаційна влада посилила роботу лікувальних закладів, повідомляють в Оперативному командуванні "Південь".

Розгорнули додаткові ліжко-місця через велику кількість поранених російський військових.

У Херсоні так звана "евакуація" окупаційної влади "видихається

Перший заступник голови облради Юрій Соболевський повідомляє, що в Херсоні значно менша кількість людей, які погодилися добровільно виїхати з міста, ніж про це розповідає окупаційна влада.

"Вчора і сьогодні Річпорт майже пустий. Питання "евакуації" видихається", - йдеться в повідомленні.

Новокалузький НВК зруйнований на 35-40%

Новокалузький НВК на Херсонщині зруйнований на 35-40%, в будівлі вибиті вікна, на подвір’ї — вирви від снарядів.

247 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Зруйнований клас в Новокалузькій НВК на Херсощині, жовтень 2022 Фото: Скрін відео Херсонської ОВА/Телеграм

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну в закладі навчалися 42 школярі та 12 дошкільнят, повідомляє Херсонська ОВА.

Військові РФ вивозять з правобережжя Херсонщини медичне та промислове обладнання

Під виглядом так званої "евакуації" російські військові вивозять на лівий берег Дніпра медичне обладнання та майно "націоналізованих" окупантами підприємств. Про це повідомив Генштаб в оперативній інформації станом на 6 ранку 28 жовтня.

За даними штабу, з селища Білозерка російські окупанти вивезли обладнання місцевої лікарні до міст Скадовськ і Генічеськ.

Водночас Генштаб відзначає посилення угруповання військ РФ на правобережній частині тимчасово зайнятої території Херсонської області. Туди прибули близько тисячі мобілізованих військовослужбовців. Їх розселяють у помешканнях місцевих жителів, які покинули ці території, йдеться у повідомленні.

Втриматися на правому березі Дніпра військам РФ навряд чи вдасться — Гуменюк

Керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил охорони й оборони півдня Наталія Гуменюк вважає, що війська РФ не зможуть втриматися на правому березі Дніпра і вони самі це усвідомлюють. Про це вона сказала в ефірі загальнонаціонального марафону.

Але, за її словами, Сили оборони ніколи не тішили себе тим, що росіяни залишать Херсон і просто підуть.

"Звісно, всі розраховували на те, що в них вистачить розуму, щоб зробити “жест доброї волі”. Згадаємо острів “Зміїний”, звідки взявся цей вислів, він був спровокований професійними діями наших військових. І це була хороша міна при поганій грі. Те, що ми зараз спостерігаємо, ми розуміємо, що вони готуються і до вуличних боїв, і до провокацій, і до певної оборони. Їх на півдні стільки що їх вистачає і на втечу, і на залишки", — розповіла Гуменюк.

Також вона додала, що російські війська наразі облаштовують певні рубежі оборони: намагаються втримати правий берег, готують оборону на лівому.

"Це також красномовний натяк на усвідомлення ними справжньої ситуації, що втриматися на правому березі їм навряд чи вдасться. Ми розуміємо, що віддати просто так Херсон — це отримати чергового ляпаса на півдні. Вони після “Москви” і Зміїного не повністю оговталися, а це вже буде удар під дих. Саме з цієї “ха” почнеться їхній Херсон", — сказала Гуменюк.

Ракетники Сил оборони знищили два склади боєприпасів та ангар з технікою військ РФ на Херсонщині

Сили оборони півдня знищили два склади боєприпасів російських військ та ангар з військовою технікою у Бериславському районі Херсонської області. Про це повідомив речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

Також, за його словами, є підтвердження про знищення про знищення понтонної перепрати разом з технікою.

"Ракетно-артилерійські підрозділи Сил оборони, протягом бойового дня виконали близько 130 вогневих завдань. Знищили танк, два міномети та три одиниці автобронетехніки. Втрати військ РФ у живій силі — 44 особи", — повідомив Назаров.

Військові РФ з РЗВС обстріляли три села на Херсонщині

Протягом доби 27 жовтня російські війська противник завдали п'ятнадцять авіаційних та один ракетний удар, здійснили понад сорок обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Про це повідомив Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на 6 ранку 28 жовтня.

Від обстрілів постраждали населені пункти Білогірка, Нова Кам’янка, Новогреднєве Херсонської області.На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони 20 населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення.

На початок