В Україні провели тест імпорту електроенергії з Європи

В Україні провели тест імпорту електроенергії з Європи

Ексклюзивно
В Україні провели тест імпорту електроенергії з Європи
. Генеральний директор “Енергетичної компанії України”. Фото: пресслужба "ЕКУ"Віталій Бутенко.

“Енергетична компанія України” Акціонерне товариство “Енергетична компанія України” здійснює операції з купівлі, продажу, постачання та ринкової оптимізації споживання енергоресурсів для комерційних клієнтів. Компанія працює на внутрішньому та зовнішньому ринках енергоресурсів. 100% акцій товариства належать державі Україна. Засновником компанії є Кабінет Міністрів України, повноваження з управління корпоративними правами у статутному капіталі здійснює Мінекономіки України.здійснила тестову імпортну поставку електроенергії з Європи — зі Словаччини. Про це Суспільному повідомили у пресслужбі компанії.

“З метою підтримки енергосистеми України у разі дефіциту генеруючої потужності державний енерготрейдер АТ “Енергетична компанія України” здійснив першу тестову поставку електроенергії зі Словаччини. Фактичний імпорт потужністю 1 МВт відбувся 27 жовтня 2022 року”, — йдеться у повідомлені.

Право на здійснення імпорту “Енергетична компанія України” отримала в результаті відкритого аукціону з доступу до міждержавних електромереж. Його 25 жовтня провів оператор національної системи передачі НЕК “Укренерго”.

Унаслідок ракетних обстрілів і пошкодження енергетичної інфраструктури ризики сталого проходження опалювального періоду значно збільшились, сказав у коментарі Суспільному генеральний директор “Енергетичної компанії України” Віталій Бутенко. Як державний трейдер компанія шукає можливості та інструменти, що дозволять зменшити ці ризики.

“Здійснення тестових поставок — частина цієї роботи. Технічна можливість імпортувати електроенергію з Європи в Україну — це ще один інструмент стабілізації роботи нашої енергосистеми. Ми повинні бути готові до його впровадження”, — сказав Бутенко.

“На базі компанії буде створено сучасну трейдингову платформу, що дасть можливість державі стати ефективним та конкурентоспроможним гравцем на енергетичних ринках України, Європи, а надалі – на глобальних ринках енергоресурсів”, — зазначили у пресслужбі.

Що відомо

  • З 10 жовтня внаслідок ударів, які завдали російські військові по території України було зруйновано 30% українських електростанцій. Це спричинило масові відключення світла. Також Україна призупинила експорт електроенергії. В Україні запроваджуються обмеження на користування електроенергією. Українців закликають економити електроенергію в пікові години 17-23. Це допомагає електрикам відновлювати пошкоджену росіянами критичну інфраструктуру.

Читайте також

Чайник, або 120 смартфонів. П'ять способів економити електроенергію

РФ проводить ядерні навчання, Україна повертає додому військовополонених та відновлює енергетику. 246 день війни. Онлайн

На початок