245 день війни: хроніка подій в Херсонській області

245 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
245 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

245 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. ЗСУ проводить наступальні дії в різних напрямах на півдні України. У Херсоні та області лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Військові РФ облаштовують оборонні позиції на лівому березі Дніпра в Херсонській області. В районі населеного пункту Горностаївка, інженерно-саперні підрозділи російських окупаційних військ проводять мінування берегової лінії.
  • Так звана "адміністрація Херсонщини" "евакуювалась" до Генічеська і Скадовська. Із собою забрала обладнання банків та всіх херсонських інтернет-провайдерів.
  • Військові РФ фактично припинили пускати транспорт з Херсонщини на підконтрольну Україні територію. За місяць вдалося виїхати лише невеликій кількості людей. Росіяни вимагають ліцензії у перевізників, знімають відбитки пальців, перевіряють усі документи, телефони, автомобілі.
  • На Херсонщині 25 жовтня ЗСУ збили два дрони "Shahed-136", повідомили Повітряні Сили ЗСУ.
  • На Херсонщині ЗСУ знищили 13 цілей окупантів. Серед них 2 склади з боєкомплектом, танк, МТ-ЛБ, 6 одиниць військової автомобільної техніки, зокрема 4 джипи та 2 бліндажі, де переховувався особовий склад
  • У селі Каїри на Херсонщині ЗСУ знищили до 30 військових РФ. Під завалами залишилось понад сто російських військовослужбовців.
  • На Херсонщині підозрюється у колабораціонізму директорка Херсонського обласного краєзнавчого музею Тетяна Братченко. Колаборантка добровільно погодилась брати активну участь у пропагандистських заходах і організовувала виставки для окупантів.
  • В одному із сіл Новотроїцької громади на Херсонщині російські військові віддали наказ знищити новий стадіон через синьо-жовтий колір крісел.
  • На території однієї зі шкіл Кочубеївської громади на Херсонщині правоохоронці знайшли склад боєприпасів військ РФ, а також спалену бронетехніку.

Під час розмінування деокупованих територій Херсонщини загинув полковник поліції

26 жовтня в районі села Білоусове, поблизу деокупованої Великої Олександрівки, під час розмінування території, загинув начальник вибухотехнічного відділу обласного главку, полковник поліції Олександр Козюра, повідомляє поліція Херсонської області на сторінці у Facebook.

245 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсонщина. Полковник поліції Олександр Козюра, який загинув під час розмінування деокупованих території Херсонщини. Фото: поліція Херсонської області/Facebook

Подія сталася близько 13:00, коли вибухотехніки проводили розмінування лісосмуги поблизу населеного пункту. Олександр Козюра загинув під час спроби знешкодити вибухонебезпечний предмет.

Олександру було 42 роки. В нього залишилися дружина та двоє синів віком 5 і 10 років.

Херсонець варить каву у Львові та збирає на дрон для ЗСУ

Херсонець Дмитро Сивак зараз працює у Львові — варить оригінальну каву і волонтерить. Чоловік допомагає військовим, які зараз на Півдні України звільняють села і міста від військових РФ. Нині Дмитро відкрив збір на квадрокоптер для друга, який зараз під Херсоном.

245 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Фото: Дмитро Сивак

Військові РФ викрали майно, документи та авто ветлікарні на Херсонщині — поліція відкрила провадження

Військові РФ викрали з приміщення районної державної лікарні ветеринарної медицини у Білозерці майно, документацію та службовий автомобіль "ВАЗ-2107". Правоохоронці відкрили кримінальні провадження за фактами порушення військовими РФ законів та звичаїв війни

У Херсоні та області — повітряна тривога.

Херсонці опинились в інформаційній блокаді. Як зв'язатися з близькими, які залишились в окупації

З 22 жовтня в Херсоні відсутній кабельний інтернет, з перебоями працює мобільний через російські сімки. Херсонці опинилися в інформаційній блокаді. Що робити в такій ситуації та як можна зв'язатися з близькими, дізнавалось Суспільне.

Військові РФ вивезли з херсонського онкодиспансеру опромінювач для променевої терапії

Військові РФ вивезли з херсонського онкодиспансеру опромінювач, який використовувався для променевої терапії для лікування онкохворих.

Про це на брифінгу в Ukraine Media Center Odessa розповів голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко.

За його словами, російське командування виїжджає з обласного центру. В місто завозять людей, які були мобілізовані останнім часом. Ці військові не розуміють, що відбувається.

"Військові РФ руйнують споруди, які впродовж останні 200 років були встановленні на Херсонщині. Вони кидають своїх людей, поранених, закопують живцем своїх військових. Натомість вивозять все з державних підприємств, організацій і лікарень. Відомо, що на сьогодні вони вивезли з онкодиспансеру опромінювач, який використовувався для променевої терапії для лікування онкозахворювань", — розказав Олександр Самойленко.

На Херсонщині — відбій тривоги.

Херсонця підозрюють у колабораційній діяльності

Правоохоронці викрили херсонця, який підтримує окупацію та співпрацює з військовими РФ. Чоловік добровільно обійняв посаду так званого "голови асоціації роботодавців та підприємців Херсонської області". Поліція відкрила кримінальне провадження за підозрою у колабораційній діяльності.

У Херсоні та області — повітряна тривога.

Дезінформація та маніпуляції — військові РФ застосовують проти херсонців елементи гібридної війни

Російські військові застосовують проти херсонців елементи гібридної війни. Вони вдаються до маніпуляцій та розповсюджують дезінформацію. Як можна цьому протистояти та як реагують херсонці на залякування, з'ясовувало Суспільне.

На Херсонщині — відбій тривоги

Росіяни продовжують обладнання оборонних рубежів на лівому березі Дніпра

На Південнобузькому напрямку військові РФ обстріляли населені пункти поблизу лінії зіткнення та продовжують обладнання оборонних рубежів на лівому березі Дніпра, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Підрозділ зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування "Південь" збив російський ударний вертоліт Ка-52

26 жовтня, у Бериславському районі, близько 17 години, підрозділ зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування "Південь" збив російський ударний вертоліт Ка-52.

Поліція відкрила провадження щодо обстрілу військовими РФ цивільного авто на Херсонщині

Військові РФ обстріляли цивільний автомобіль на території Олешківської громади. Внаслідок обстрілу загинули двоє людей, в тому числі підліток. А також поранена дитина. Поліція відкрила кримінальні провадження про порушення законів та звичаїв війни російською армією.

На Херсонщині — відбій тривоги.

У Високопіллі почав працювати пожежно-рятувальний підозділ

У деокупованому Високопіллі почав працювати пожежно-рятувальний підрозділ. Попри знищене приміщення частини, рятувальники будуть виїжджати на гасіння пожеж та надавати необхідну допомогу населенню.

Для жителів деокупованих населених пунктів Херсонщини запустили безкоштовний автобус до Кривого Рогу

Для жителів звільнених територій Херсонщини запустили безплатний маршрут до Кривого Рогу. Охочі поїхати до Кривого Рогу або з міста зможуть зробити це двічі на тиждень.

У Миколаєві волонтери роздали гуманітарну допомогу переселенцям з Херсонщини

50 жителів Херсонщини, які живуть у Миколаєві, 26 жовтня отримали продуктові набори. Гуманітарну допомогу організували представники благодійного фонду "Support Херсон", діяльність якого почалась з перших днів окупації міста.

З волонтерами та переселенцями з Херсонщини поспілкувалися кореспонденти Суспільного.

Волонтери благодійного фонду "Support Херсон" роздали 50 пакунків гуманітарної допомоги переселенцям з Херсонщини.

Військові РФ в невідомому напрямку вивезли 64 пацієнти Херсонського психоневрологічного будинку-інтернату

З 21 жовтня російські військові вивозять у невідомому напрямку мешканців Херсонського психоневрологічного будинку-інтернату, що в Комишанах. Наразі відомо про фактичне викрадення 64 пацієнтів, повідомила Суспільному директорка департаменту у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Херсонської міської ради Гаяне Оганесян.

"Людей поважного віку, яким потрібна спеціалізована допомога, окупанти вивозять без медичних книжок. До так званої "евакуації" у закладі перебували близько 400 пацієнтів і 200 медичних працівників", — розповіла Гаяне Оганесян.

Жителі Комишан розповіли Суспільному, що директор психоневрологічного диспансеру, відразу після вторгнення, почав співпрацювати з російськими окупантами: отримував від них гуманітарну допомогу, надав приміщення для розташування російських солдатів.

У Херсоні невідомі влучили з РПГ у райвідділ поліції

У Херсоні невідомі влучили з гранатомета у районний відділ поліції. Про це повідомили російські ЗМІ.

245 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон. Невідомі влучили з гранатомета у райвідділ поліції, 26 жовтня 2022р. Фото: скрін з відео пропагандистських ЗМІ

У своїх пабліках, вони розповсюджують інформацію, що диверсанти намагались забрати зброю з районного відділення поліції.

"Диверсанти встигли поцілити з гранатомета. Наразі здійснюються заходи по їх затримці", — йдеться у дописі від росЗмі.

У Херсоні та області — повітряна тривога

У Скадовській громаді збирають інформацію від жителів про випадки захоплення військовими РФ їх житла

Виконавчий комітет Скадовської міської ради розпочав збір інформації від жителів громади про випадки захоплення їхнього житла сторонніми особами, розповів Суспільному голова Скадовської міської територіальної громади Олександр Яковлєв.

За його словами надходить дуже багато повідомлень від жителів Скадовської громади про те, що їхнє житло займають військові РФ, або жителі інших регіонів Херсонщини.

"Ми хочемо цю інформацію трохи узагальнити, щоб розуміти, наскільки значні масштаби такого захоплення. Якщо вдасться, будемо мати уявлення про цифри статистики про регіони громади", — говорить Олександр Яковлєв.

Така інформація може бути передана правоохоронним органам.

8,5 років в колонії суворого режиму: суд Сімферополя виніс вирок таксисту з Херсонщини

Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя засудив кримського татарина, таксиста з Херсонської області Рустема Гугурика до 8,5 років колонії суворого режиму. Його звинуватили в участі в забороненому в Росії кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана, повідомляють Крим.Реалії

Рух "Жовта стрічка" продовжує чинити опір російським окупантам у Херсоні

"ЗСУ поруч", "Херсон буде звільнено" — на деревах, стовпах та парканах пов’язують синьо-жовті стрічки, на огорожах та у підʼїздах розклеюють патріотичні плакати.

Про це в телеграмі повідомляє "Жовта стрічка".

Херсонці продовжують чинити спротив окупації.

Радіаційний фон на Херсонщині — у межах норми

Радіаційний фон на території Херсонської області у межах допустимої норми і становить 13-14 мкР/год. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив начальник Херсонського обласного гідрометцентру Юрій Кіріяк.

Допустима норма — 25 мкР/год. Вимірювання проводились станом на 8 годину 26 жовтня.

Рєзніков сумнівається, що армія РФ вестиме вуличні бої в Херсоні

Міністр оборони України Олексій Резніков сумнівається в тому, що російська армія буде вести вуличні бої в Херсоні. Про це він заявив в інтерв'ю Fox News, повідомляє DW Україна.

Також він сказав, що через погодні умови просування ЗСУ на Херсонщині дещо сповільнилося, але продовжується і якщо росіяни вчасно не залишать Херсон — то можуть опинитися в "котлі".

У деокупованих населених пунктах на Херсонщині відновлює роботу ПриватБанк

Відділення ПриватБанку відновлюють роботу на звільненій від російських окупантів території Херсонщини. Про це на сторінці у Facebook повідомляє Мінреінтеграції.

Працює банкомат у Високопіллі за адресою — Вокзальна 29.

До кінця жовтня планують встановити банкомат у Нововоронцовці. А поки її жителі можуть зняти готівку на касах трьох магазинів за адресами: вул. Гагаріна 16, вул. Димитрова 7 і вул. Суворова 2а.

Також у Мінреінтеграції повідомили, що на визволених територіях Херсонщини планується відкриття ще 3 банкоматів.

Окупанти демонтували пам'ятник Потьомкіну у Херсоні

Російські окупанти демонтували пам'ятник Григорію Потьомкіну у Херсоні. Про це на сторінці у Facebook написав журналіст Іван Антипенко. Тепер на місці, де він розташовувався, залишився голий постамент.

На Херсонщині — відбій тривоги.

У Херсоні та області — повітряна тривога.

Ракети, авіація, РЗВС — військові РФ продовжують обстрілювати мирні населені пункти

Протягом минулої доби російські війська завдали п'ять ракетних та до 30 авіаційних ударів, здійснили понад 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Про це повідомив Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на 6 ранку 26 жовтня.

Ударів зазнали райони більш як 40 населених пунктів. Серед них — місто Дніпро і область, Приколотне на Харківщині та Велика Олександрівка Херсонської області.

З мінометів і артилерії на Південнобузькому напрямку обстріляли райони понад 15 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Для ведення повітряної розвідки військові РФ здійснили до 20 вильотів БпЛА різних типів.

На Херсонщині військові РФ з танку обстріляли звільнену Трифонівку

25 жовтня військові РФ на Херсонщині з танку обстріляли звільнене село Трифонівка Великоолександрівської громади Бериславського району. Пошкоджені житлові будинки, поранена людина, повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

За його словами, російські війська продовжують оборонятися, намагаються утриматись на зайнятих рубежах і постійно обстрілює позиції ЗСУ та мирні населені пункти, які розташовані на лінії зіткнення, авіацією, РСЗВ, ствольної артилерії, мінометів.

Також речник командування повідомив, що пізно ввечері над Херсонщиною сили протиповітряної оборони ЗСУ збили два дрони-камікадзе, випущених з кримського напрямку. Ракетно-артилерійські підрозділи виконали 217 вогневих завдань, сказав Назаров.

На початок