У класах новоукраїнської школи на Кіровоградщині облаштували кімнати для переселенців

У класах новоукраїнської школи на Кіровоградщині облаштували кімнати для переселенців

У класах новоукраїнської школи на Кіровоградщині облаштували кімнати для переселенців
. Суспільне Кропивницький

У місті Новоукраїнка Кіровоградської області евакуйованих жителів Донеччини розмістили у школі. Суспільне бачило, в яких умовах живуть переселенці та дізнавалось, чи платять за це.

У школі, де розмістили переселенців, упродовж семи місяців не було жодного уроку. Понад сотню учнів перевели в іншу школу. Для переселенців облаштували 11 кімнат. Люди живуть там безкоштовно, розповіла завідувачка школи Людмила Ломака: "Можуть жити 122 людей, живуть 56. Серед мешканців – 14 дітей віком від двох до 15 років".

Зі слів завідувачки, опалення в приміщенні школи вмикають через день.

У Новоукраїнці на Кіровоградщині евакуйованих з Донеччини розмістили в школі
Їдальня, кімната для прання, вбиральня та душова. Суспільне Кропивницький

Біля школи є майданчик, де граються діти. На тому ж майданчику дорослі сушать випрані речі. В іншому корпусі – їдальня.

У Новоукраїнці на Кіровоградщині евакуйованих з Донеччини розмістили в школі
Діти-переселенці на майданчику біля школи. Суспільне Кропивницький

У шкільному коридорі переселенці можуть вибрати для себе і дітей одяг. В окремій кімнаті – підгузки, туалетний папір, пральний порошок, миючі й дезінфікуючі засоби. Усе це передали обласна військова адміністрація та міжнародні організації.

У Новоукраїнці на Кіровоградщині евакуйованих з Донеччини розмістили в школі
Житлові кімнати, кімната та коридор з речами. Суспільне Кропивницький

"Чисто і тепло, усього достатньо"

Переселенець із Донецької області Володимир Курило – батько трьох дітей. Про те, що приїдуть у Новоукраїнку, сказав, не знали, коли сідали в евакуаційний потяг. Головним на той момент було виїхати з-під обстрілів: "Тут гарно. Люди привітні, товариські. Всього достатньо, речі є".

Залишили папуг і котів на сусідів і приїхали в Новоукраїнку, розповіла жителька Донецької області Алла Кононова. П’ять місяців з донькою жили у підвалі. Донька хворіє на епілепсію і має щодня пити ліки: "Звертались до українських військових, вони привозили. Але нам той препарат не підійшов. Сказали, що все зачинено. Тоді вирішила їхати".

Посмішка – як зброя, якщо сумувати і плакати, ситуації це не зарадить, вважає переселенка з Донецької області, мама п’ятьох дітей Поліна Гордієнко. Зі слів жінки, евакуювались після того, як російська ракета влучила у сусідній будинок: "Постільна білизна є, посуд дали. Чисто, нормально і тепло. Діти навчаються онлайн, використовуючи телефони. Бувають проблеми зі зв’язком – нам би ноутбуки, щоб діти виконували уроки. Це найголовніше, більше нічого".

Що відомо

За інформацією заступниці міського голови Новоукраїнки Людмили Білокоз, з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну через громаду пройшли три тисячі переселенців: "Спочатку це були, як ми їх називаємо, транзитні. На одну-дві доби зупинялися, щоб перепочити, зігрітися, поїсти – це лютий-березень – і далі їхали на захід України або за кордон. Нині в громаді проживають майже 1550 переселенців. У школі – пів сотні, решта – у приватному секторі, майже 500 будинків".

Нині у громаді готують ще один заклад компактного проживання для переселенців.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок