У Кропивницькому переселенці з Сєвєродонецька отримали грант на розвиток бізнесу

У Кропивницькому переселенці з Сєвєродонецька отримали грант на розвиток бізнесу

У Кропивницькому переселенці з Сєвєродонецька отримали грант на розвиток бізнесу
. Переселенці з Сєвєродонецька Ірина та Антон Васильєви/фото Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому родина Ірини та Антона Васильєвих з Сєвєродонецька після вторгнення знову відкрила свій бізнес з доставки їжі. У своєму місті були першими у цій галузі. Суспільному розповіли, як відроджують справу на новому місці та хто допомагає.

Ірина та Антон Васильєви переїхали із Сєвєродонецька Луганської області. Тепер на кухні у Кропивницькому печуть бургери й піци за власними рецептами. У своєму місті керували першою службою доставки страв. Зі слів Антона Васильєва, звідти на початку російського вторгнення вивезли частину обладнання: "У Сєвєродонецьку у нас було майже 30 робітників. Нині хочеться взяти такі ж оберти і працювати з такою ж потужністю".

Родина рятувалася від війни, яку розпочала Росія, двічі. "У 2014 році через неспокійну ситуацію ми переїхали з Донецька у Харків, – розповіла Ірина Васильєва. – Там працювали та жили два роки. Потім переїхали у Сєвєродонецьк. 24 лютого о 8:00 ми вирішили виїжджати, у нас двоє дітей – семирічний син та однорічна донька".

У Кропивницькому родина дізналася про грант від держави на відкриття чи розвиток бізнесу "єРобота". На реалізацію свого бізнес-плану отримають 249 тисяч гривень.

"Наші знайомі нам допомогли знайти це приміщення, – говорить Антон, – про грант я дізнався на порталі "Дія". Отримані гроші плануємо використати на купівлю нового обладнання – грилю та витяжки".

Зі слів заступниці директора обласного центру зайнятості Наталії Невідомої, заявку для отримання гранту може подати діючий підприємець і початківець. Одержати можна від 50 до 250 тисяч гривень. Відбирає бізнес-плани "Ощадбанк" та Державна служба зайнятості. Нині надійшло 279 заяв: "Держава розраховує на те, що отримувач гранту буде займатись підприємницькою діяльністю протягом трьох років. Не менше, ніж на два роки працевлаштує працівників, сплачуватиме податки та збори, і таким чином повертатиме отриманий грант до бюджету".

Що відомо

У Кіровоградській області 24 підприємства пройшли відбір на фінансування. Шість з них – це виробництво: техніки, одягу, наповнювачів та меблів. Інші – заклади харчування, дитсадок, салони краси, магазини та стоматологія. Підприємці, яким відмовили, можуть подати заявку на грант вдруге.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок